StoryEditor

Rast v eurozóne nezníži nezamestnanosť

07.10.2003, 00:00
Ekonomika eurozóny vzrastie v treťom štvrťroku o štyri desatiny percenta, čo v žiadnom prípade nebude stačiť na zníženie nezamestnanosti.

Ekonomika dvanástich krajín používajúcich euro vzrastie v treťom štvrťroku o štyri desatiny percenta, čo podľa analýz agentúry Bloomberg v žiadnom prípade nebude stačiť na zníženie počtu ľudí hľadajúcich prácu. Lepšie vyhliadky nie sú ani na záverečné tri mesiace roka. "Rast bude veľmi slabý," domnieva sa Joerg Kraemer, hlavný ekonóm frankfurtskej spoločnosti Ivesco Asse Management. Dodal, že nezamestnanosť má stále rásť a prvé náznaky jej poklesu sa objavia až v priebehu nasledujúceho roka.
Bez práce je v súčasnosti v eurozóne podľa Eurostatu (oficiálny štatistický úrad EÚ) 8,8 percenta ľudí z celkového počtu aktívneho obyvateľstva. Koncom roka to má byť ešte o ďalšie dve desatiny viac. Prepúšťať bude, napríklad, druhý najväčší výrobca odevov v Nemecku, firma Escada AG, kde príde o prácu bezmála tisíc zamestnancov. Minulý týždeň stratilo prácu tritisíc ľudí v belgickej pobočke americkej automobilky Ford.
Medzi krajiny s najvyššou nezamestnanosťou v Európskej menovej a hospodárskej únii (EMÚ) patrí Nemecko, ktoré vo veľkej miere ovplyvňuje ekonomické dianie v eurozóne, pretože na jej celkovej produkcii tovarov a služieb sa podieľa približne jednou tretinou. Podľa Federálneho štatistického úradu SRN má Nemecko nezamestnanosť až 10,6 percenta, čo naznačuje, že hospodárske oživenie ešte stále nie ej témou dňa. V podobnej situácii sa nachádza aj druhá najväčšia ekonomika eurozóny, Francúzsko, kde sa miera nezamestnanosti pohybuje mierne pod desiatimi percentami. V USA dosahuje približne šesť percent, pričom sa už objavujú prvé známky poklesu. Medzi americkými podnikateľmi totiž po prvýkrát za posledných osem mesiacov stúpol počet nových pracovných miest.
Vyhliadky americkej zamestnanosti sú lepšie ako európskej. Súvisí to s rozdielnymi tempami ekonomického rastu, ktorý je v USA v porovnaní s eurozónou až osemkrát vyšší. Americká ekonomika rastie viac než trojpercentným tempom a v EMÚ budú radi, ak v treťom štvrťroku dosiahnu štyri desatiny percenta. Prognózy Európskej komisie sa pohybujú od tejto hodnoty po nulu. V apríli až júni sa eurozóna dokonca prepadla, a to o jednu desatinu percenta. Veľké starosti robí ekonomike silnejúce euro, ktoré ukrajuje európskym exportérom z ich ziskov. Len v minulom mesiaci sa oproti americkému doláru posilnilo o štyri percentá. Ak by apreciácia (zhodnocovanie) európskej meny pokračovala, ohrozilo by to už aj tak krehkú ekonomickú expanziu EMÚ. "Ďalšie výrazne zhodnocovanie kurzu eura môže zahatať cestu oživeniu," povedal Holger Schmieding, ekonomický expert Bank of America a bývalý poradca Medzinárodného menového fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 05:11