StoryEditor

Povinná ponuka stále v nedohľadne

05.08.2003, 00:00

Maďarský koncern MOL -- aj napriek už druhému zamietnutiu svojej ponuky na odkúpenie akcií Slovnaftu za 1 200 korún od minoritných akcionárov Úradom pre finančný trh (ÚFT) -- tvrdošijne trvá na svojom pôvodnom návrhu. Svedčí o tom jeho opätovný rozklad aj voči poslednému prvostupňovému rozhodnutiu ÚFT. Cena do povinnej ponuky musí vychádzať z priemeru cien burzových transakcií s akciami Slovnaftu za posledný polrok. MOL stále neuznáva veľký obchod s akciami Slovnaftu z marca 2003, pri ktorom sa cena účastín Slovnaftu vyšplhala až na 1 541 Sk. Na obchode, ktorý MOL označil iba za špekulatívny s cieľom zvýšiť cenu do povinnej ponuky, sa zúčastnil za predávajúceho aj jeden z najvýznamnejších minoritných akcionárov Slovnaftu -- slovenská finančná skupina J&T. ÚFT však ešte pred spomínaným opätovným zamietnutím 1 200-korunovej ponuky zastavil prešetrovanie tohto sporného marcového obchodu s odôvodnením, že k žiadnemu porušeniu platných zákonov pri ňom dôjsť nemalo.
Hovorca J&T Maroš Sýkora včera na opätovné zamietnutie nižšej cenovej ponuky MOL reagoval tým, že po potvrdení čistoty spomínaných obchodov z marca k ničomu inému prísť nemohlo. Aktuálne zaslaný rozklad spoločnosti MOL voči zamietnutiu označil M. Sýkora iba za obštrukciu, ktorá má oddialiť predloženie novej vyššej ponuky. Tá by sa podľa neho po zarátaní sporného obchodu s akciami Slovnaftu z marca mala dostať až na 1 379 Sk. MOL odkladaním predloženia vyššej ponuky podľa neho zarába na úročení peňažného balíka, ktorý má na vykúpenie účastín minoritných vlastníkov rafinérie vyčlenený.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 06:35