StoryEditor

Krátke správy

24.02.2003, 23:00

Spoločnosť AWD, ktorej patrí druhé miesto v oblasti finančného poradenstva v Nemecku, dosiahla v minulom roku zisk pred zdanením a úrokmi (EBIT) vo výške 13,4 mil. eur. Tento výsledok spoločnosti je znížený o jednorazové náklady spôsobené akvizíciami. Nemecká spoločnosť, ktorá je aj tretím najväčším nezávislým finančným poradcom v Anglicku, v minulom roku získala 180 000 nových klientov. Tržby AWD v roku 2002 vzrástli o 20,1 % na 462 mil. eur, pričom v tomto roku očakáva spomalenie medziročného rastu tržieb na 10 %. (SITA)

Obchodný prebytok Japonska klesol v januári medziročne po prvý raz za 11 mesiacov. Príčinou bol rast svetových cien ropy a spomalenie rastu exportu. Japonské ministerstvo financií oznámilo, že obchodný prebytok krajiny padol v januári oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka až o 42,8 % na 105 mld. JPY. Pokles prebytku bol v súlade s očakávaniami analytikov. Export z Japonska klesol v januári medzimesačne o sezónne upravených 5,1 %, pričom z medziročného hľadiska vzrástol o 7,9 % na 3,84 bil. JPY. Medziročne stúpol už desiaty mesiac za sebou. Import sa medziročne zvýšil o 10,7 % na 3,74 bil. JPY, avšak oproti decembru 2002 klesol o 3,5 %. (SITA)

Maďarská banková skupina OTP nie je hlavným kandidátom na prevzatie rumunskej banky Romaneasca, ako sa pôvodne očakávalo. Viceprezident rumunsko-amerického investičného fondu, ktorý vlastní 75 % akcií Banca Romaneasca, odmietol uviesť meno banky, s ktorou sa vedú intenzívne rokovania. Vedenie OTP pritom ešte minulý rok označilo Rumunsko ako jednu z hlavných priorít v akvizičnej stratégii banky zameranej na posilnenie postavenia v strednej a vo východnej Európe. Na začiatku decembra OTP oznámila, že sa nezúčastní na novom tendri na privatizáciu inej rumunskej banky -- Banca Comerciala Romana. (TASR)

Šéf Správnej rady Deutsche Bank Josef Ackermann vyzval nemeckého spolkového kancelára Gerharda Schrödera, aby podporoval vytvorenie spoločnosti bánk, ktorá by preberala od nich do svojej správy kvalifikované úvery. Ak by sa vytvorila banka, pre ktorú je v angličtine výraz "bad bank", bola by to podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung v dejinách spolkovej republiky výnimočná udalosť. Nemecké banky boli návrhom šokované. Podľa nich by "bad bank" (konsolidačná banka) signalizovala, že domáce finančné ústavy nie sú schopné vyrovnať sa vlastnými silami s problémom nedobytných úverov. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 02:12