StoryEditor

Libra a jen lámu historické maximá

12.02.2004, 23:00

Dolár sa tento týždeň dostal na historické minimá po tom, čo šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Alan Greenspan nepotvrdil špekulácie analytikov o možnom skoršom zvýšení úrokových sadzieb v USA z ich momentálneho polstoročného minima na úrovni 1 %. Včerajšia správa A. Greenspana pred Senátom bola identická s prejavom, ktorý v stredu tlmočil Snemovni reprezentantov. Konštatoval, že hospodárstvo USA je silné, inflácia stále nepredstavuje riziko a že trh práce je na ceste zotavovania sa. Devízový trh teda opätovne predbiehal sám seba, keď špekuloval o Greenspanovom prejave aj napriek v januári jasne formulovanému postoju Fed k menovej politike. Opadnutie obáv z jej upevnenia vydláždilo cestu ďalšiemu oslabovaniu dolára v nasledujúcich týždňoch a na ďalšie posilňovanie akcií amerických korporácií. A. Greenspan dal vietor do plachiet tým, ktorí stavili na medvedí vývoj americkej meny. Po jeho prejave sa libra v stredu posilnila na nové 11-ročné maximum 1,8949 GBP/USD, zastavila ju len technická hranica 1,8950 GBP/USD, ale od prelomenia psychologickej úrovne 1,9000 nemá ďaleko. V najbližších týždňoch by sa mohla posilniť až na 1,9200 GBP/USD. Rovnaký bol vývoj aj na menej volatilnom kurze jenu a dolára, ktorý v stredu zaznamenal nové 3-ročné minimum 105,20 USD/JPY. Po otestovaní technickej podpory na úrovni 105,30 USD/JPY však japonská mena stratila silu pre opatrnosť investorov pred možnou intervenciou japonskej centrálnej banky BoJ. Najväčšie trápenie však spôsobila apreciácia eura bankárom Európskej centrálnej banky (ECB). Euro síce nedosiahlo januárové historické maximum, no pohybovalo sa pol centa pod ním na maximálnej hodnote 1,2845 EUR/USD. Reprezentanti eurozóny síce prišli zo stretnutia G7 na Floride ako víťazi, no európski ministri financií si len naivne mysleli, že jasnejšia rétorika o vývoji euro-dolárového kurzu pribrzdí posilňovanie spoločnej európskej meny. Keďže nevyslali na trh jednoznačné varovanie, výstupy G7 sa minuli účinkom. V súčasnej situácii trh očakáva, či naň vstúpi ECB, alebo sa pokúsi zabrániť rastu eura opakovanou verbálnou intervenciou. Ak by tak neurobila, podľa technickej analýzy by euru nič nebránilo už v najbližších týždňoch v raste k úrovniam 1,32 (krátkodobo) až 1,35 (dlhodobo) EUR/USD. Momentálnym strašiakom účastníkov na devízovom trhu FOREX je možnosť koordinovanej intervencie BoJ a ECB. Ani jedna zo strán ju síce nepotvrdila, no japonský minister financií vo štvrtok pre médiá povedal, že ak by Japoncov ECB oslovila, môžu spoločne uvoľniť na trh veľký objem eur.
Koordinovaná intervencia je najsilnejšou zbraňou centrálnych bánk (hneď po znížení úrokových sadzieb). Naposledy ECB v septembri 2000 spolu s BoJ a s Fed-om zo svojich rezerv nakúpili veľké objemy eur. Spolupráca bola nasledovaná troma ďalšími intervenciami ECB v novembri 2000 a úspešne zastavila pokles eura oproti doláru na úrovni 82 centov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 14:52