StoryEditor

Rozhodnutie o Odesa -- Brody v novembri

02.10.2003, 00:00
Rozhodnutie o ropovode Odesa -- Brody v novembri, dvaja nemenovaní dodávatelia už podpísali dlho očakávaný kontrakt s Ukrajinou.

Ukrajina podpísala s dvoma nemenovanými firmami kontrakt na prepravu 9 miliónov metrických ton ropy ročne z Kaspického mora do Európy. V utorok večer o tom informoval spravodajský servis Dow Jones Newswires s odvolaním sa na Oleksandra Todijčuka, predsedu správnej rady spoločnosti Ukrtransnafta. "Sú kontrakty na dodávky ropy. Existujú garancie, že v roku 2004 bude dodaných 9 mil. metrických ton," povedal Todijčuk. "Od budúceho roka by ropa mala byť smerovaná cez ropovod na trase Odesa -- Brody a Európskej únii pomôže diverzifikovať jej import ropy," dodal.
Ako ďalej uvádza Dow Jones, podľa Todijčuka Ukrajina v súčasnosti vedie rokovania s potenciálnymi zákazníkmi v európskom regióne, vrátane nemeckých, českých a poľských rafinérií, ktoré budú kupovať kaspickú ropu. Stavba ropovodu Odesa -- Brody (dokončený v auguste 2001) stála ukrajinskú vládu spolu vyše 450 mil. USD, jeho kapacita je 12 mil. ton ropy ročne. Lobby v ukrajinskej vláde sa snaží na zatiaľ nepoužívanom 52-kilometrovom úseku prepravovať ropu opačným smerom. Tretia najväčšia ruská ropná spoločnosť TNK-BP, spoločný podnik firmy Tyumen Oil. Co. a vedúcej britskej spoločnosti British Petroleum Plc. preferuje prepravu ropy smerom do prístavu Odesa, kde by doprava pokračovala naložením do tankerov. Štúdia spoločnosti PricewaterhouseCoopers zo začiatku tohto roka prišla k záveru, že Odessa -- Brody by mohla dopravovať ropu do Európy už koncom tohto roka, keďže dopyt tunajších rafinérií po ľahkej rope nie je nasýtený. TNK-BP však neskôr oponovala, že preprava opačným smerom by bola výnosnejšia, čím prinútila ukrajinskú vládu objednať si ďalšiu štúdiu. Tá by mala byť hotová do konca októbra, pričom konečné rozhodnutie o osude ropovodu padne až v novembri, uviedol Todijčuk.
Aj keď Todijčuk odmietol prezradiť mená zmluvných partnerov, oznámil, že kontrakty boli postúpené prezidentovi Leonidovi Kučmovi a ukrajinskému premiérovi Viktorovi Janukovičovi. V predchádzajúcich mesiacoch ukrajinský projekt narážal na jeden zásadný problém -- Kučma neustále opakoval, že nie je dostatok kaspickej ropy, aby Odesa -- Brody mohla začať prevádzku. Navrhoval dočasnú alternatívnu prepravu ruskej ropy na trase Brody -- Odesa. Minulý týždeň dokonca TNK-BP navrhla dodávať do 450 tis. ton ropy do Ukrajiny vo forme 3-ročného komoditného kontraktu, aby ropovod neostal "ležať ladom". Návrh TNK-BP rátal s prepravou ruskej ropy z Brody do Odessy počas troch rokov, čím by Ukrajina splatila svoj dlh, napísali Dow Jones Newswires s odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniam. Ak by Ukrajina bola akceptovala ruskú ponuku, zablokovala by tým priame dodávky kaspickej ropy ropovodom Odesa -- Brody, čo by podľa ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Čalijského viedlo k skomplikovaniu vzťahov s EÚ. EÚ, Poľsko a Ukrajina pritom v máji prijali spoločnú deklaráciu, ktorá určuje ropovod Odesa -- Brody ako strategicky dôležitú cestu k diverzifikácii ropného importu únie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 13:23