15.04.2003, 00:00

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Wim Duisenberg varoval pred veľkými nádejami na pozitívny vplyv zníženia úrokov na konjunktúru. "Následky zmeny úrokových sadzieb na hospodárstvo by boli mimoriadne ohraničené," skonštatoval W. Duisenberg pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Prezident tiež vyzval Európu, aby konsolidovala svoje verejné rozpočty. Týmto spôsobom možno lepšie obnoviť dôveru spotrebiteľov a podnikov, ako dodatočným uvoľnením peňažnej politiky, zdôraznil W. Duisenberg. Kurzový zisk eura oproti doláru označil šéf ECB za korektúru predchádzajúceho prehnaného znehodnotenia. S aktuálnou úrovňou kurzu dolára nie je nespokojný. (TASR)

Medzinárodný menový fond (MMF) žiada masívnu reformu nemeckého bankovníctva. K tomu patrí silná konsolidácia vo vnútri oblasti, redukcia mzdových nákladov, vyššia transparentnosť a rýchlejšie poskytovanie informácií o finančnom stave bánk, aby sa v prípade potreby mohli nájsť v krátkom čase riešenia. V súčasnosti sa nemecké banky nachádzajú v kritickej situácii. V období boomu si vzali podniky v Nemecku veľmi vysoké úvery, ktoré sú teraz čiastočne ohrozené. Banky trpia aj štrukturálnymi problémami. Majú nadbytočné množstvo pobočiek a vysoký počet zamestnancov. Okrem toho majú súkromné banky konkurenciu v subvencovaných verejných bankách. Finančná situácia v týchto inštitúciách sa s poklesom konjunktúry vážne zhoršila. (TASR)

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Medzinárodná finančná spoločnosť (IFC) začali včera pracovať na projekte kúpy 25-percentného podielu najväčšej rumunskej banky. Kúpa by mala nadobudnúť platnosť v júli. Banca Comerciala Romana (BCR) vlastní tretinu z celkového počtu bankových aktív Rumunska. Po schválení návrhu na predaj Medzinárodným menovým fondom (MMF) sa Rumunsko zaviazalo predať 25-percentný balík BCR práve EBOR a IFC -- investičným ramenom Svetovej banky. Minulý rok neuspel plán predaja majoritného podielu banky holandskej ING Bank. Tá pre globálne ekonomické spomalenie od potenciálnej zmluvy odstúpila. Ak sa podarí predaj uskutočniť, tohtoročné výnosy rumunskej privatizácie by mali dosiahnuť okolo 200 miliónov USD. (TASR)

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ súhlasia s kandidovaním Rakúšanky Gertrudy Tumpelovej-Gugerellovej na funkciu viceprezidentky Európskej centrálnej banky (ECB). Súčasne požiadali vedenie ECB a Európsky parlament o vyslovenie súhlasu s týmto návrhom. Rakúšanka by mala nahradiť Fínku Sirkku Hämälainenovú. Proti návrhu sa do istej miery stavia len Belgicko, ktoré podporuje svojho kandidáta Paula de Grauweho. Podľa diplomatov je Brusel ochotný ustúpiť od námietok proti Rakúšanke, ak sa ich kandidát dostane na miesto v užšom vedení ECB. Tumpelová-Gugerellová je viceguvernérkou Národnej banky Rakúska. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 16:42