StoryEditor

ECB možno znova zníži úroky

03.07.2003, 00:00

Európska centrálna banka zníži ku koncu septembra úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu, aby podporila ekonomický rast krajín eurozóny, domnievajú sa analytici, ktorých v rámci prieskumu oslovila agentúra Bloomberg. Rast 8-biliónovej ekonomiky európskej dvanástky dosiahne v treťom štvrťroku 0,4 percenta v porovnaní s 0,8-percentným za prvé tri mesiace tohto roku, ukázal výskum. "Nepochybujeme o tom, že ECB zníži sadzbu," povedal Lothar Hessler, vedúci výskumu v HSBC v Düsseldorfe. Ekonomické obavy a priaznivý výhľad inflácie umožňujú rázne zníženie.
Nižšiu sadzbu ako v súčasnosti nemala žiadna členská krajina eurozóny od roku 1948. Dôvodom je stagnujúca ekonomika a pokles inflácie na približne 2-percentný limit určený bankou. Úrokové sadzby sú na svojich historických minimách aj v iných významných svetových ekonomikách ako USA či Veľká Británia. Európska únia predpokladá zastavenie ekonomiky v treťom štvrťroku.
Výbor pre menovú politiku ECB uviedol, že po tom, čo zhodnotené euro a stagnujúca ekonomika tlačia nadol infláciu, existuje priestor na zníženie kľúčovej úrokovej sadzby. ECB ju za posledných sedem mesiacov zredukovala trikrát. Členovia výboru naznačili, že ECB chce počkať, či to bude stačiť na oživenie ekonomiky. Podľa prezidenta Bundesbanky a zároveň člena výboru Ernsta Weltekeho súčasná úroková miera nie je reštrikciou pre silnejší rast.
Ekonómovia a spoločnosti ako Bayerische Motoren Werke AG uviedli 17-percentné zhodnotenie eura oproti doláru v priebehu posledného roku ako jeden z dôvodov tlačiacich na krajiny ako Nemecko na hranicu recesie. Export klesol v najväčšej európskej ekonomike v piatich z posledných siedmich mesiacov. "Skutočne, zatiaľ nevidím obrat v ekonomike," uviedol Hans-Joachim Haas, hlavný ekonóm v priemyselnej skupine BDI, ktorá reprezentuje takmer 100-tisíc spoločností vrátane DaimlerChrysler AG. "Došli sme až na dno. Očakávam, že tam chvíľu zostaneme," dodal.
Nezamestnanosť v euroregióne podľa výskumu vzrastie z májových 8,8 na 8,9 percenta v treťom štvrťroku. Niektoré spoločnosti, medzi nimi RWE AG a Fiat Auto Spa, chystajú hromadné prepúšťanie, trh tak stratí tisícky pracovných miest.
Iné spoločnosti, ako napríklad cestovné kancelárie, znižujú ceny, aby prilákali zákazníkov. Inflácia by mala v treťom štvrťroku klesnúť na 1,8 percenta. Podľa nedávno zverejneného údaju Eurostatu, štatistického úradu EÚ, bol v júni medziročný rast cien 2 percentá. ECB ešte v máji uviedla, že chce radšej udržať infláciu blízko 2 percent ako približovať sa k nule. V roku 2004 však očakáva ďalšie znižovanie výrazne pod hranicu dvoch percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 06:39