02.04.2003, 00:00

Investičná a Dôchodková správcovská spoločnosť (IaD), a. s., začala od 1. apríla vyplácať podielnikom svojho podielového fondu 1. PF Slnko dividendy za uplynulý rok v celkovej výške 3,6 mil. Sk. O vyplatenie dividend môžu požiadať podielnici fondu, ktorí vlastnili podielové listy k 31. 3. 2003. Fond 1. PF Slnko mal za uplynulý rok zhodnotenie 14,23 % a v prvom štvrťroku 2003 sa stal najvýnosnejším medzi dlhopisovými otvorenými podielovými fondmi. (SITA)

Podľa L. Papademosa, viceprezidenta ECB, nie je dvojročné povinné zotrvanie kandidátskych krajín v systéme výmenných kurzov ERM-II v rozpore s udržaním inflačného cieľa v týchto štátoch. Ich najväčším problémom je nevyhnutná fiškálna konsolidácia. Tieto krajiny majú nízku infláciu a úrokové sadzby a problémom nie je ani vonkajšie zadlženie. Podľa M. Juska, guvernéra NBS, treba do eurozóny vstúpiť čo najskôr, pretože to ušetrí transakčné náklady a zníži riziko kurzového pohybu. (ČTK)

Hrubý domáci produkt Maďarska vzrástol v minulom roku o 3,3 % na úroveň 16,980 bil. HUF, pred rokom to bolo 3,8 % a v roku 2000 5,2 %. Vyplýva to z predbežných údajov Centrálneho štatistického úradu (KSH), uvedených v bežných cenách. HDP za rok 2002 teda predstavuje 1,671 mil. HUF na obyvateľa, resp. 6 876 eur na obyvateľa. V štvrtom štvrťroku vzrástol HDP medziročne o 3,7 %.

Národná banka Slovenska požiadala rakúsku Julius Meinl o doplnenie žiadosti o súhlas s nadobudnutím akcií Banky Slovakia, a. s. Centrálna banka bude pokračovať v posudzovaní žiadosti po prijatí dodatočne vyžiadaných informácií. Meinl Bank, súčasť skupiny Julius Meinl, by mala od FNM SR kúpiť jeho 60,07-percentný podiel na základnom imaní Banky Slovakia za predbežnú cenu 360 mil. Sk.


Dominujúcou udalosťou na včerajšom peňažnom trhu bol dvojtýždňový sterilizačný repo tender NBS, v ktorom sa centrálna banka rozhodla krátiť dopyt, keď z 59,5 mld. Sk, ktoré chceli komerčné banky sterilizovať, akceptovala len 52,0 mld. Sk. Minimálny a priemerný výnos bol 6,49 % a maximálny 6,5 %. (SITA)


Legislatívna rada vlády odporučili dopracovať a na rokovanie vlády predložiť upravený návrh novely zákona o ochrane vkladov. Cieľom predloženého návrhu je zapracovanie podnetov Svetovej banky, pokiaľ ide o činnosť, fungovanie a finančnú stabilitu Fondu ochrany vkladov v súlade so smernicami platnými v krajinách Európskej únie. (SITA)


Union banka podala včera rozklad proti rozhodnutiu Českej národnej banky odňať jej licenciu z 18. marca 2003 a bude pokračovať v reštrukturalizačnom procese, ktorý má zaistiť jej ďalšiu existenciu. ČNB rozhodnutie o odňatí licencie zdôvodnila tým, že UB v správnom konaní nepredložila realistický ozdravný plán znamenajúci obnovenie jej platobnej schopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 03:02