StoryEditor

Slovenskí investori profitovali z americkej ekonomiky

02.12.2003, 23:00

Ekonomický rast, dôvera spotrebiteľov v USA a dobré hospodárske výsledky významných európskych a amerických firiem povzbudili utlmené akciové trhy a priniesli plusové body aj pre slovenských investorov otvorených podielových fondov. Zhodnotili sa nielen americké, ale aj európske tituly. Najúspešnejším sektorom boli technológie. Na domácom akciovom trhu bolo najvýznamnejšou udalosťou vypísanie povinnej ponuky na akcie Slovnaftu za 1 379 korún. Korunové peňažné a dlhopisové fondy reagovali na regionálne správy, z nich najmä na zvýšenie úrokových sadzieb v Maďarsku o tri percentuálne body a vysokú infláciu na Slovensku, kvôli ktorej Národná banka Slovenska, na rozdiel od maďarskej, úroky nezmenila.
Dianie na svetových akciových trhoch v minulom týždni pozitívne ovplyvnil najmä americký hrubý domáci produkt, ktorý stúpol v treťom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím z roku 2003 až o 8,2 percenta. Ide o najvyššiu expanziu hospodárstva USA za posledných takmer 20 rokov. Dôvera amerických spotrebiteľov k ekonomike sa dostala na rekordne vysokú úroveň. Ceny akcií vzrástli, a preto sa všetky rozhodujúce indexy amerického trhu posilnili, čo prinieslo zisky aj fondom. Americké akciové fondy sa po prepočte na koruny zhodnotili v uplynulom týždni o 2,7 percenta. "Trhy si zlepšili svoju mesačnú bilanciu, tá však napriek tomu zostala záporná," povedal analytik správcovskej spoločnosti Investičná a Dôchodková Vladimír Ravinger.
O niečo menej úspešné ako fondy investujúce do amerických akcií boli európske fondy, ktoré si polepšili o 2,3 percenta. "Európske trhy podporilo začiatkom týždňa najmä oslabenie eura oproti americkému doláru, ktorý tak prerušil dvojtýždňový pokles, ako aj úvahy o možnej konsolidácii a fúziách v nemeckom bankovom sektore," povedal portfóliový manažér VÚB Asset Management Peter Machaj. Euro sa však v závere týždňa znova začalo posilňovať, čím zabránilo vyšším ziskom akcií a fondov. Vývoj eura, ktoré prerazilo hranicu 1,2 USD/1 EUR a dostalo sa tak na nové historické maximá, vyvoláva medzi investormi neistotu. "Príliš silné euro znižuje tržby európskych exportérov a ich konkurenčnú schopnosť na trhoch tretích krajín," vysvetľuje Ravinger. Technologické fondy si pripísali viac než trojpercentný zisk.
V najbližších dňoch sa bude pozornosť sústreďovať na údaje o vývoji podnikateľskej aktivity v sektore služieb a ďalšie čísla z amerického trhu práce. "Tieto údaje by mohli pre trh vytvoriť pozitívny stimul a posunúť akciové indexy ešte vyššie," povedal Machaj. Pokračovanie rastu je však podľa neho obmedzené primeranosťou cien niektorých akcií a vývojom kurzu amerického dolára oproti hlavným svetovým menám.
Dlhopisový trh reagoval najmä na vývoj v susednom Maďarsku. Výnosy štátnych dlhopisov vzrástli v rozpätí od 10 do 15 bázických bodov (stotín percenta). "Dôsledkom tohto vývoja je oslabenie korunových dlhopisových fondov v priemere o 0,12 percenta," konštatoval Ravinger. Peňažné korunové fondy zaznamenali iba minimálny nárast o päť stotín percenta. "Nie je to však dôvod na paniku, dobré výsledky slovenskej ekonomiky zvyšujú atraktivitu korunových dlhopisov, čo by sa časom mohlo prejaviť aj na raste dopytu po nich," doplnil Ravinger. Krátkodobý vývoj je však mierne neistý kvôli rokovaniu o štátnom rozpočte a situácii v okolitých štátoch.
Dobré makroekonomické správy z USA znižujú príťažlivosť zahraničných dlhopisov, rastie záujem o akcie. Zahraničné peňažné aj dlhopisové fondy sa preto v minulom týždni mierne znehodnotili. "Momentálna situácia a očakávania jednoznačne preferujú akciové trhy, čo znamená, že dlhopisy budú vystavené tlaku," povedal portfóliový manažér Tatra Asset Management Martin Ďuriančík. Investori by sa preto mali orientovať na kratšie splatnosti a kvalitné podnikové dlhopisy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-trhy, menuAlias = financne-trhy, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 10:58