StoryEditor

Vysoké odvody netreba platiť večne

30.07.2013, 00:00
Vymenili ste hypotéku za vysoké dane a odvody? Žiadny problém. Odvodov a daní sa môžete ľahko zbaviť.

Optimálny daňový základ pre potreby banky, na získanie hypotekárneho úveru, je neskôr pre živnostníka nevyhovujúci, občas až „smrteľný“. Súvisia s ním pre neho zbytočne zvýšené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne, ako aj vyššia daňová povinnosť.

Ak ste si daň zvýšili legálnym nezapočítaním niektorých vašich výdavkov, po získaní hypotéky si ich môžete, naopak, započítať v plnej výške a podať dodatočné daňové priznanie. Samozrejme, o hypotéku neprídete. „Po poskytnutí úveru v prípade bezproblémového splácania úveru banka nežiada preukazovanie príjmu živnostníka v ďalších rokoch,“ povedala Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Účtovníčke Jaroslave Lukačovičovej po jej dodatočnom daňovom priznaní dokonca vznikol i preplatok. „Daňový úrad moje dodatočné daňové priznanie akceptoval, vrátil mi daňový preplatok a poskytol informáciu o novom základe dane zdravotnej a Sociálnej poisťovni,“ hovorí.

Dodatočné daňové priznanie
Daňový úrad – akceptuje dodatočné daňové priznanie, prepočíta výšku dane a spätne preplatok vráti.
Zdravotná poisťovňa – prepočíta výšku zdravotného poistného, vráti spätne preplatok. Rovnako prepočíta výšku preddavkov a ak ste platili vyššie, aj tento preplatok vám na požiadanie vráti.
Sociálna poisťovňa – akceptuje dodatočné daňové priznanie a prepočíta výšku odvodov, no až od nasledujúceho mesiaca po podaní dodatočného daňového priznania. Vyššie zaplatené odvody na základe riadneho daňového priznania nevracia späť.

 

Nižšie zdravotné odvody

S prepočtom nerobila problém ani zdravotná poisťovňa. „V prípade, že dôjde k oprave daňového priznania a Finančná správa zašle informáciu zdravotnej poisťovni, tá vykoná prepočet ročného zúčtovania poistného a v závislosti od zmeny výsledku vráti klientovi vzniknutý preplatok, prípadne požiada klienta o doplatenie do výšky novo vzniknutého nedoplatku,“ povedala Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

S prepočtom súvisia aj preddavky, ktoré živnostník už zdravotnej poisťovni zaplatil. Ak mu vyšli nové – nižšie, môže požiadať o ich vrátenie, alebo ak vyšli vyššie, musí, samozrejme, doplatiť rozdiel.

„Ak klient požiada o vrátenie preplatku na preddavkoch, zdravotná poisťovňa ich musí vrátiť do 60 dní odo dňa doručenia žiadosti klienta,“ dodáva Judita Smatanová.

Odvody sa nevracajú

„Najhoršia situácia“ je čo sa týka dodatočného daňového priznania v Sociálnej poisťovni. Tá totiž len upraví výšku odvodov. Ale nie spätne. Zákon o sociálnom poistení ustanovuje, že ak sa na základe dodatočného daňového priznania podnikateľovi zmení vymeriavací základ, „poistné sa platí zo zmeneného vymeriavacieho základu od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po predložení dodatočného daňového priznania správcovi dane,“ hovorí Marian Škotka z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne, a dodáva: „Zákon neumožňuje v takomto prípade vrátiť poistné za predošlé mesiace.“ To v prípade Jaroslavy Lukačovičovej znamenalo, „že v období od júla do novembra som platila vysoké odvody na sociálne poistenie a až od decembra do nasledujúceho júna platím znížené odvody“.

01 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: PPA získala akreditáciu 02 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za majetok Devín banky 130 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/investor, menuAlias = investor, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 05:27