StoryEditor

Energia z farieb

06.03.2003, 23:00

Zelenina a ovocie nevyzerajú chutne len vďaka svojmu vzhľadu. Experti sú presvedčení, že prírodným farbivám treba pripisovať rovnakú dôležitosť ako vitamínom. Odporúčajú vyberať potraviny podľa farieb na semafore -- zelená -- žltá -- červená.
Z jasnej, žiarivej žltej farby slnečného svetla ako by priam vyžarovalo teplo. Žltá farba pôsobí povzbudzujúco, uvoľňuje napätie, rozveseľuje a dodáva človeku novú energiu. Typickými účinnými obsahovými látkami žltých potravín sú -- okrem vitamínu C -- sekundárne rastlinné látky flavonoidy. Chránia telo pred voľnými radikálmi, posilňujú imunitný systém a povzbudzujú trávenie.
Ráno si dodáme dobrú náladu ovocným šalátom z ananásu, banánu a pomaranča. Na obed si vyberieme najmä zemiaky, mrkvu, kukuricu a papriku. Večer zaradíme do jedálneho lístka napr. paprikovú polievku, hlavné jedlo z kukuričnej krupice a ako dezert vanilkovú zmrzlinu a broskyne. Nápoj: prírodná pomarančová šťava.
Červená znamená nebezpečenstvo a obozretnosť, ale aj intenzívne prežitky. Červená nás jednoducho aktivuje a drží v strehu. Kapsalcín napr. v červených papričkách čili má antibiotický efekt. Beta karotén a lykopén chránia bunky. Dobrým zdrojom sú rajčiaky a brusnice.
Na raňajky alebo večeru si poslúžime chlebom obloženým rajčiakmi, reďkvičkami alebo paprikou. Na obed a na večeru je vhodná napr. červená kapusta, feferónky, červená fazuľa a červená repa. Na desiatu a dezerty máme veľký výber v jahodách, malinách, ríbezliach, granátových jablkách a krvavých pomarančoch. Zapíjať môžeme šípkovým čajom.
Zelená signalizuje prírodu, rast, vyváženosť a trvanlivosť. Zelené potraviny obsahujú chlorofyl, vitamín C, kyselinu listovú a karotény. Ovplyvňujú okrem iného nervy a zbavujú telo jedovatých splodín. Kivi, jablká a egreše sú ideálne ako rýchle občerstvenie. Môžeme s nimi pripraviť aj krupičnú kašu. Listový šalát, špenát, artičoky, avokádo, fenikel, hrášok, fazuľka a bylinky poskytujú veľa možností, ako vyčariť zelená jedlo.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. jún 2024 16:47