StoryEditor

Abeceda vášho budúcoročného úspechu

21.12.2005, 23:00
Hoci sa to niekedy nezdá a vinu za pracovné neúspechy mnohí hádžu na vrub neschopných šéfov, neprajných kolegov, nezvládnutých organizačných zmien alebo meškajúcich spojov, za mnohé vzostupy i pády v profesijnom živote si ľudia môžu sami.

Hoci sa to niekedy nezdá a vinu za pracovné neúspechy mnohí hádžu na vrub neschopných šéfov, neprajných kolegov, nezvládnutých organizačných zmien alebo meškajúcich spojov, za mnohé vzostupy i pády v profesijnom živote si ľudia môžu sami. Nech je to tak či onak, práca je pre väčšinu z nás nielen hlavným zdrojom príjmov, ale aj náplňou a pre niekoho i zmyslom života. Ak niektoré z vašich budúcoročných predsavzatí smerujú aj do pracovnej oblasti, možno sa inšpirujete niekoľkými jednoduchými tipmi a osvedčenými odporúčaniami.

Aura
Vaša aura, teda akési vyžarovanie, ktorým pôsobíte na iných, dokáže vašu kariéru ovplyvniť pozitívnym i negatívnym smerom. Zistite preto, ako vás vníma vaše okolie. Výbornou pomôckou sú videonahrávky, ktoré vás zachytávajú v rôznych situáciách, a konštruktívna spätná väzba od ľudí, ktorí to s vami myslia dobre a úprimne. Neskúšajte vaše vyžarovanie meniť netrénovanou zmenou správania, gestami alebo mimikou. Ak budete pred druhými "hrať divadlo", dlhodobý úspech nedosiahnete. Každá zmena musí vychádzať z vášho vnútra. Ak chcete pôsobiť na okolie pozitívne, musia sa týmto smerom posunúť aj vaše myšlienky.

Ciele
Ako pri mnohých iných činnostiach, aj pri budovaní kariéry, je dôležité poznať bod, do ktorého sa chcete dostať. Do cieľa prídete len vtedy, keď budete presne vedieť, čo skutočne chcete a čo pre vás osobne slovo kariéra znamená. Nájdite si preto čas, aby ste mohli porozmýšľať nad cieľmi a krokmi, ktorých prostredníctvom sa k nim môžete priblížiť.

Disciplína
Na cieľavedomej ceste za úspechom je disciplína nevyhnutnou vlastnosťou. Vďaka nej človek dokáže vydržať a preklenúť aj obdobia, keď ho práca nanajvýš nebaví. Disciplinovaní ľudia majú oproti menej disciplinovaným jednu dôležitú výhodu: vedia sa sami motivovať. Naučte sa preto motivovať seba samého a vnútorná disciplína sa objaví zdanlivo sama od seba.

Emočná inteligencia
Pod týmto pojmom sa skrýva celý rad vlastností a schopností, ktoré dokážu veľmi významne uľahčiť zaobchádzanie so sebou samým a s inými ľuďmi. Práve ona je vynikajúcim základom budovania vašej kariéry. Prečítajte si zopár kníh zameraných na túto tému a systematicky zlepšujte tento typ inteligencie.

Flexibilita
Pravdepodobne ste sa vyučili nejakému remeslu alebo ste absolvovali štúdium v určitom odbore. V praxi sa však veľmi často stáva, že ľudia sa nedržia výlučne "svojho kopyta", ale pracujú v podobných alebo celkom odlišných oblastiach. Z tohto dôvodu je pre tých, ktorí chcú postúpiť vyššie, dôležitá flexibilita. Nesústreďujte sa preto len na obmedzený okruh činností, ale obzerajte sa okolo seba, kde všade môžete využiť vaše vedomosti a zručnosti a kde si môžete rozšíriť a skvalitniť váš záber.

Intuícia
Najmä muži by sa nemali snažiť vždy všetko riešiť na základe rozumných argumentov, ale častejšie by sa mali spoliehať na intuíciu - pocit, ktorý vám častejšie, ako si myslíte, pomôže vystihnúť pravdu bez zjavnej logickej úvahy alebo analýzy.

Komunikácia
Komunikačné schopnosti sú pri budovaní kariéry nevyhnutné. Skúste si otestovať, či ste v oblasti komunikácie doma:
- Dokážete sa vyjadrovať jasne a zrozumiteľne?
- Dokážete vysvetliť nejaký problém stručne a zrozumiteľne?
- Dokážete dobre vyargumentovať vaše názory a stanoviská?
- Viete si poradiť s verbálnymi útokmi?
- Viete predchádzať konfliktom a riešiť prípadné spory?
- Viete dobre rokovať?
- Viete niečo o zásadných pravidlách medziľudskej komunikácie a o tom, ako ich čo najlepšie aplikovať v praxi?
- Ste schopný po krátkej príprave desať minút hovoriť o vašej špecializácii?
Ak ste niekoľkokrát odpovedali záporne, mali by ste sa lepšie zaoberať vašimi komunikačnými schopnosťami. Čítajte knihy venované tejto téme alebo absolvujte príslušný kurz či tréningový program.

Literatúra
Ak sa skutočne chcete posunúť ďalej, nedosiahnete to bez ďalšieho vzdelávania a rozvoja vašich vedomostí. Odborníci na zvyšovanie motivácie radia prečítať minimálne jednu knihu týždenne. Kto sa pravidelne zaoberá novými informáciami a myšlienkami, zostáva na pulze dňa a dokáže včas zachytiť a využiť nové trendy.

Myšlienky
Myšlienky sú nekonečným zdrojom vášho úspechu. Ak dokážete rozvíjať dobré nápady a navyše ich viete aj dobre "predať", nemôžete urobiť pre váš profesijný prospech nič lepšie. V súčasnom svete sú úspešné iba organizácie, ktoré prichádzajú na trh s novými myšlienkami. Samozrejme, že vnútornú i vonkajšiu inováciu neprodukujú organizácie, ale ľudia, ktorí v nich pracujú. Takže: posuňte organizáciu, v ktorej pracujete, prostredníctvom nových nápadov ďalej - ona sa vám odvďačí tým istým spôsobom.

Peniaze
Nedostatok peňazí či túžba po nich nie sú dobrým základom na budovanie kariéry. V takomto prípade je totiž človek veľmi ovplyvnený finančnou stránkou a na svoju pracovnú pozíciu a na všetko, čo s ňou súvisí, hľadí len cez stav svojho bankového účtu. Snažte sa preto o vyrovnanie finančnej bilancie a v prípade potreby neváhajte obmedziť svoje výdavky. Veľmi zlou stratégiou je, ak budete všetky nádeje vkladať do predstavy, že vaše finančné problémy sa vyriešia len vtedy, keď sa vám podarí získať lepšie platené miesto.

Reflexia
Veľa ľudí je pri budovaní vlastnej kariéry pod časovým tlakom a nemá čas na dôkladnú reflexiu. Pre konečný úspech je však mimoriadne dôležité ponoriť sa z času na čas do svojho vnútra a premýšľať o tom, či skutočne všetko, čo robíte, má nejaký zmysel. Ak sa priveľmi necháte strhnúť okolitým dianím, máte sklon robiť priveľa a neraz zostávať v práci hlboko do noci bez toho, aby ste sa ubezpečili, či vaše nasadenie má primeraný efekt. Takémuto preťaženiu môžete predísť, ak si pravidelne položíte tieto otázky:
- Kde stojím?
- Kam sa chcem dostať?
- Ako ďaleko som už prišiel?
- Ktoré kroky som urobil/a dobre a ktoré ma neposunuli nikam?
- Čo urobím najbližšie a prečo?

Šéf
Ak nie ste na absolútnom vrchole, pri budovaní kariéry nemôžete obísť vášho nadriadeného. Prijmite ho takého, aký je. Naučte sa včas odhaliť jeho očakávania, zistite, čo ho dokáže potešiť a čo nahnevať. Vnímajte vášho šéfa ako jedinečnú príležitosť na neustály tréning sociálnych kompetencií. Avšak: ani šéf si nemôže dovoliť všetko. Ak jeho správanie prekročí únosnú mieru, snažte sa o vecný a pokojný dialóg. Občas je jednoducho nevyhnutné stanoviť presné hranice. V mimoriadne ťažkých prípadoch vám nezostane nič iné len zmena miesta. Najprv však využite všetky dostupné možnosti.

Tvorivosť
Pýtate sa, čo má tvorivosť spoločné s kariérou? Veľmi veľa. Po prvé: umožňuje zas a znovu nachádzať nové myšlienky a nápady, vďaka ktorým sa ľahšie dostanete k cieľu. Po druhé: o tvorivých ľudí majú záujem takmer všetci zamestnávatelia. Tvorivosť v tomto chápaní neznamená, že sa musíte stať umelcom, maliarom či spisovateľom. Väčšmi ide o to, aby ste dokázali nachádzať nové či netradičné riešenia problémov, flexibilne myslieť a neustále prichádzať s novými nápadmi a impulzmi.

Úspech
Oslavujte vaše úspechy! Ľudia veľmi často prehliadajú svoje pracovné úspechy, čím do svojho vnútra vysielajú nesprávne signály. Buďte na seba pyšný, ak dosiahnete niečo významné, a doprajte si malú oslavu - sami alebo ešte lepšie s druhými ľuďmi. Umožnite aj iným, aby sa potešili z vášho úspechu a podeľte sa s nimi o radosť. Týmto krokom vyšlete do vášho podvedomia pozitívne signály, ktoré vás ľahšie privedú k ďalším úspechom.

Voľný čas
Práca a kariéra je pre vás určite dôležitá, avšak napriek všetkým cieľom a métam by ste nemali zabúdať na to, že občas potrebujete aj vypnúť a oddychovať. Vytvorte si dostatočný priestor a využite voľný čas na to, aby ste optimálne doplnili zásoby vašej duševnej i fyzickej energie. Vyhnite sa tomu, aby ste všetky večery či víkendy obetovali budovaniu kariéry! Určite sa vo vašom pracovnom živote objavia obdobia, počas ktorých máte menej času pre seba či blízkych, avšak dbajte o to, aby sa v kalendári nevyskytovali veľmi často. Pre prácu nezabúdajte žiť! Na smrteľnej posteli si málokto povie, že mal viac času stráviť v dielni či za pracovným stolom...

Zdokonaľovanie
Ak chcete na kariérovom rebríčku postúpiť vyššie, musíte na sebe neustále a veľa pracovať. To však neznamená, že musíte dlhšie sedieť za pracovným stolom, ale prácu na sebe samom. Vždy a všade premýšľajte, v ktorej oblasti, a najmä ako, sa potrebujete zlepšiť - týka sa to vašej odbornosti, sociálnych kompetencií či komunikačných schopností. So zdokonaľovaním veľmi často prestávajú ľudia, ktorí sa ocitli na vrchole. Práca na sebe samom je však dôležitá v každej chvíli, aj vtedy, ak sa vám zdá, že ani jedna z pracovných stránok vášho života už nemôže byť lepšia.

(Podľa www.zeitzuleben.de spracovala ach)

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neusiedler zamieril na ruský sever 02 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Index SAX zoslabol pod vplyvom akcií Slovnaftu 03 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klienti nebankových subjektov opäť aktívni 04 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna po prerušení štrajku silnejšia 05 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda dnes o zástupcoch SR v bankách
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 10:30