StoryEditor

Anketa HN

05.04.2007, 00:00

1. Čo si pri pracovnom pohovore najviac na kandidátoch všímate?
2. Je pre vás dôležitý prvý dojem, ktorý máte z človeka?

Andrea Kožuchová
personálna riaditeľka spoločnosti Holcim (Slovensko)

1. Pre nás je najdôležitejšia spôsobilosť daného kandidáta pre hľadanú pozíciu a jeho predchádzajúce skúsenosti. Samozrejme, posudzujeme aj verbálne a neverbálne správanie pri samotnom pohovore a vhodnosť kandidáta z hľadiska manažéra a tímu, s ktorými by mal spolupracovať.
2. Áno, ale nie je rozhodujúci. Mnoho ráz sa hovorí o takzvanej chémii medzi dvoma ľuďmi. Samozrejme, že to ide aj bez nej, ale ak funguje, úspech v spolupráci je takmer zaručený. Ak je aj všetko ostatné v súlade s našimi predstavami, fungujúca "chémia" je takou čerešničkou na torte.

Martin Resutík
manažér ľudských zdrojov spoločnosti Henkel Slovensko
1. Kandidáta. Ako celok ,a samozrejme, s dôrazom na výberové kritériá... Každý kandidát je jedinečný a vždy je potrebné zvažovať jeho plusy a mínusy pri prípadnom prijatí do zamestnania na konkrétnu pracovné miesto. Rovnako je však potrebné pozerať sa na človeka v širších súvislostiach. Možno určitý uchádzač nie je vhodný na pôvodnú pracovnú pozíciu, ale našiel by uplatnenie v inej časti firmy.
2. Vo všeobecnosti nie. Pri mnohých pracovných pozíciách nie je dôležité, aký prvý dojem zamestnanec vytvára. Pri prijímacom pohovore je často dôležitejšie nevyvolať zlý prvý dojem, než vyvolať dobrý. Záleží na tom však pri výbere zamestnancov na pozície, kde je vytvorenie dobrého prvého dojmu dôležitým predpokladom úspešného zvládnutia pracovných úloh -- napríklad pri mnohých obchodníckych profesiách. Predovšetkým, ak pri výkone práce bude mať zamestnanec len krátky čas na komunikáciu s jedným klientom. Opäť však záleží na detailoch. Pri predaji cez telefón nie je dôležitý dobrý prvý dojem z vizuálnej stránky, je však dôležitý dobrý dojem z verbálnej komunikácie a príjemného hlasu.


Anna Hudáková
výkonná viceprezidentka pre ľudské zdroje spoločnosti Slovak Telekom

1. Presne ako sa píše v "múdrych knihách" -- dôležitý je pozdrav, stisk ruky, pohľad, držanie tela, oblečenie, úprava -- ale to sú len vonkajšie znaky a robia ten prvý dojem. Podstatné sú vedomosti, schopnosti a doterajšie skúsenosti.
2. Samozrejme áno, ale snažíme sa ísť do hĺbky a minimalizovať "haló efekt".

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 23:10