StoryEditor

Kto platí učiteľom najviac

31.05.2007, 00:00
Nie vzdelanie, ale dĺžka zamestnanosti je rozhodujúcim faktorom rozdielnych platov učiteľov.

Platové podmienky sú dôležitým aspektom každého povolania, aj pedagogického, hoci práve o ňom sa často hovorí, že tí, čo ho vykonávajú, to určite nerobia pre peniaze, ale z presvedčenia. O to zaujímavejšie je porovnať platy pedagógov v rôznych krajinách.

Kritériá pre postup v platovej škále, ako aj počet platových stupňov sú v jednotlivých krajinách rôzne. V niektorých krajinách sa určuje výška platu podľa striktne daných kritérií, inde sú to kombinácie viacerých parametrov. Všade je však nástupný plat učiteľa nižší ako po rokoch praxe.

Aby sa dali posúdiť reálne platy učiteľov v rôznych krajinách, uvádzame najnižšie a najvyššie hodnoty brutto platov učiteľov vo vzťahu k hrubému domácemu produktu na obyvateľa, čo predstavuje index pre životný štandard v jednotlivých štátoch. Takto sa dá porovnať skutočná platová situácia učiteľov. Treba ešte dodať, že je tu uvedený len základný plat bez odmien, prídavkov a zvláštnych ohodnotení, ktoré práve u učiteľov často tvoria dôležitú časť príjmu. V niektorých krajinách sú totiž práve príplatky za triednictvo, suplovanie a podobné činnosti podstatné pri určovaní výšky príjmu. Náš prehľad však berie do úvahy dĺžku zamestnanosti, ktorá v európskych krajinách výrazne vplýva na výšku platu pedagógov. S výnimkou Švédska sú učiteľské platy vo všetkých štátoch závislé od platovej tabuľky. V štátoch, kde majú učitelia istú definitívu, teda zamestnanie na celý život, platia tieto tabuľky pre časť zamestnancov vo všetkých verejných službách rovnako. Pritom sa berie ohľad na určité špecifiká učiteľského povolania.

V dvanástich krajinách, resp. regiónoch, sú najnižšie a najvyššie sadzby pre základný plat učiteľa na všetkých stupňoch školského vzdelávania rovnaké. Toto platí pre väčšinu nových členov EÚ, ako Bulharsko, ale aj Grécko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo. Na Islande, v Nórsku, Česku, Dánsku, ako aj v Belgicku a Rakúsku platí, že na všeobecnovzdelávacích školách sa vyučovanie na prvom a druhom stupni platovo nelíši. Od minulého školského roka je to tak aj vo Francúzsku. V šiestich ďalších štátoch však závisí výška základného platu od vzdelania.

Vo väčšine nových členských štátov EÚ (okrem Cypru, Malty a Slovinska) sú síce najnižšie základné platy učiteľov pod indexom životného štandardu, ale len zriedka pod ním zostávajú aj najvyššie základné platy. 

Ročný brutto plat učiteľa prvého stupňa (vo vzťahu k hrubému domácemu produktu na obyvateľa)
  najnižší plat najvyšší plat
Cyprus 134,9 295,4
Portugalsko 139,5 320,3
Dánsko 97,3 110
Nemecko 130,5 170,5
Grécko 112,8 164,3
Španielsko 132,7 188
Maďarsko 62,5 121,9
Rakúsko 79,1 165
Poľsko 56,3 119,4
Česko 68,4 120,9
Slovensko 52,6 86,5
Zdroj: Eurostat a Eurydice
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 14:41