StoryEditor

Internetový mlynček alebo podvod?

28.02.2007, 23:00
Viete, čo je vebovka? Predsa domáca úloha, ťahák, referát či seminárna, záverečná alebo diplomová práca, ktorú študent poskladal z textov, ktoré na príslušnú tému našiel na inertnete.

Viete, čo je vebovka? Predsa domáca úloha, ťahák, referát či seminárna, záverečná alebo diplomová práca, ktorú študent poskladal z textov, ktoré na príslušnú tému našiel na inertnete. Jednoducho technika internet paper mill ("internetový mlynček na články"), alebo inak nazývaná cut-and-paste ("odstrihni a prilep"). Po slovensky jednoducho podvod - pár kliknutí a text, obrázok, graf, ktorý vytvoril niekto iný, možno vydávať za vlastné nápady, za vlastné myšlienky. Citlivejší by možno hovorili o plagiátorstve.

Prečo je plagiátorstvo neprijateľné
-neguje poslanie štúdia
-je neetické
-je nezákonnou cestou k úspechu
Plagiátorstvo (pred maturitou i po nej) je v rozpore poslaním štúdia - učiť rozmýšľať, používať vlastnú invenciu, tvorivosť, samostatnosť, logiku, naučiť sa kriticky rozmýšľať, polemizovať, tvoriť nové myšlienky (spravidla subjektívne nové). Kto si privykne na plagiátorstvo, na prílišnú kompiláciu svojich prác, stráca schopnosť vlastného tvorivého uvažovania, vlastného štýlu. Stráca dobrý pocit vytvorenia vlastného diela.
Učiteľ by sa nemal ponižovať prijímaním recyklovaných, často nesúvislých hlúpostí prevzatých z internetových stránok. Ak sú vynaliezaví žiaci, mali by byť vynaliezaví aj učitelia,. Napríklad mnohí slovenčinári už dávnejšie menej zadávajú tradičné čitateľské denníky (obsah knihy sa z internetu ľahko stiahne) a od žiakov žiadajú postoje k myšlienkam či vyhľadanie konkrétnych faktov v texte. Rovnako mnohí učitelia iných predmetov k odovzdaniu písomných prác (honosne zvaných projekty) pridávajú požiadavku na ústnu referenciu o získaných poznatkoch.

Obrana učiteľov
Keďže študenti využívajú všetky prostriedky, aby si uľahčili prácu, v zahraničí sa už dávnejšie využívajú špeciálne weby pre učiteľov, ktoré umožňujú zistiť, či študent prácu napísal sám. Najznámejším je TurnItIn.com. Podľa informácií prevádzkujúcej spoločnosti ho už použilo takmer päťtisíc univerzít a stredných škôl vo vyše 80 štátoch. Turnitin obsahuje databázu aktualizovanú rýchlosťou 40 miliónov stránok denne. Zadávateľovi vyznačí ukradnuté pasáže aj s odkazmi na pôvodné zdroje. Ako to všetko funguje, možno sa pozrieť napríklad na stránkach http://www.turnitin.com/static/flash/tii.html
http://www.turnitin.com/static/grademark.html
Podľa Turnitinu je až tretina študentských prác (aj na prestížnej americkej univerzite v Berkley) z prevažnej časti plagiátom a približne jedno percento len kópiou inej práce. Aj na slovenskom webe možno nájsť desiatky stránok ponúkajúcich hotové práce na najrozličnejšie témy. Len mať tak istotu, že to, čo je tam napísané, je naozaj tak...

Vinníci na oboch stranách
Za nedobrý stav nemožno viniť iba študentov. Oni sa iba po svojom vyrovnávajú s pravidlami danými školou a jej prostredím. Pri vysokoškolskom učiteľovi, ktorý pravidelne pracuje so svojím diplomantom, konzultuje s ním jeho kroky, je takmer nemožné, aby študent prácu odpísal.
Poučné je napríklad, ako s plagiátormi nakladá trenčianska Vysoká škola manažmentu. Ak príde k porušeniu jej pravidiel akademickej etiky (sú dostupné na www.cutn.sk/SH), prvýkrát je známka z danej práce 0 alebo študent získa 0 bodov (kreditov) z daného predmetu. Druhýkrát dočasné vylúčenie na obdobie jedného alebo viac trimestrov, tretíkrát vylúčenie zo štúdia. (V Číne takýmto podvodníkom najnovšie hrozí až sedem rokov väzenia.)

Plagiát (z lat.) - kópia pôvodiny, knihy diela, vydávaná za originál.
Plagiátorstvo je nedovolené používanie cudzích publikovaných i nepublikovaných myšlienok, formulácií, poznatkov, výsledkov bádania alebo iných výsledkov tvorivej práce (ilustrácií, tabuliek, fotografií) bez referencie o ich pôvode a označenia (napríklad úvodzovkami). Plagiátorstvo je vytváranie dojmu, že som vytvoril niečo, čo som v skutočnosti ukradol inému.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 03:45