StoryEditor

Ako si vypýtať vyšší plat

21.02.2007, 23:00
Odmeňovanie. Na stretnutie so šéfom sa dobre pripravte a správne taktizujte.

Pravdepodobne mnohí z nás zažili či zažívajú pocit, že sú vzhľadom na svoju prácu nedostatočne odmeňovaní, respektíve, že sa im už dlho nezvyšoval plat. Čo by mal človek v takom prípade robiť? Ako a kedy je najvhodnejšie začať so šéfom debatu o zvýšení mzdy?
"Najprv by sa mal zamyslieť, či ozaj pracuje tak, ako sa od neho očakáva. Subjektívne zhodnotiť, či v prípade, že by on, ak by bol na mieste nadriadeného, bol s takým pracovníkom spokojný. Ak si je istý, že všetko je v poriadku, môže požiadať vedúceho o stretnutie a opýtať sa ho, čo iné vyžaduje, respektíve ako by mal robiť svoju prácu tak, aby bol vedúci spokojnejší a upravil mu plat. Dôležité je urobiť si jasno na základe faktov," radí Eva Gollvitzerová z poradenskej spoločnosti HayGroup.
Za úvahu - ako pokračuje - stojí otázka, čo to znamená dlhý čas od posledného zvýšenia? "Každý zamestnanec si zaslúži raz za rok informáciu o svojom plate, či už o jeho zvýšení alebo zdôvodnenie, prečo sa neupravuje," dopĺňa.
Aj podľa vyštudovaného psychológa, lektora a projektového manažéra bratislavskej poradenskej spoločnosti FBE Patrika Tótha by mal byť najprv človek o tom, že si zaslúži zvýšenie, naozaj sám presvedčený a až potom môže presviedčať šéfa. "Ak niečo chcete, tak by ste mali za to niečo aj firme adekvátne dávať," hovorí.

Premyslite si argumenty
Na rozhovor o mzde sa treba dobre pripraviť, ale aj vedieť taktizovať. Podľa Gollvitzerovej nie je vhodné pri takejto téme obchádzať priameho nadriadeného. "Preskočiť ho možno, až keď sme nepochodili. Dôležité je vždy diskutovať o faktoch, nie domnienkach a "zaručených informáciách" od známych či spolupracovníkov. Vhodná príležitosť je vtedy, keď šéf nie je v strese. Stretnutie treba naplánovať a byť dobre pripravený," prízvukuje.
Na dobrú prípravu kladie dôraz aj Tóth. Človek - ako pokračuje - pravdepodobne na takomto stretnutí dostane otázku: "Prečo vám mám zvýšiť plat?" Dôležité je preto sformulovať si argumenty, ktoré hovoria v jeho prospech. Takými argumentmi môžu byť ukončenie dodatočného vzdelania, zvýšenie kvalifikácie (kurzy, jazyková znalosť), práca navyše, pracovné úspechy, zvýšenie prínosu pre firmu (napríklad zvýšenie obratu, získanie novej zákazky), či pomoc firme v neočakávaných, kritických situáciách. Ruka v ruke s tým je dobré pripraviť si obhajobu vecí, ktoré nedopadli dobre.
"Počíta sa len výkon. Argumenty typu "malé dieťa", "manželka na materskej", "hypotéka", nezaberajú. Veď peniaze potrebuje každý. Najlepšou taktikou je dobrá práca. V čase, keď idete žiadať o zvýšenie platu, by ste mali mať za sebou čo najúspešnejšie pracovné obdobie," hovorí Tóth.

Počkajte si na šéfovu dobrú náladu
Otvorenie témy o zvýšení mzdy treba správne načasovať. Správna chvíľa môže prísť podľa Tótha napríklad v období pracovných úspechov, v čase šéfovej dobrej nálady či vtedy, ak je človeku jeho nadriadený nejakým spôsobom zaviazaný.
"Téma zvyšovania platu rozhodne nepatrí na pracovné stretnutia celého tímu. Je dôležité vystihnúť situáciu, ktorá dáva priestor na intimitu pre oboch účastníkov rozhovoru," hovorí riaditeľ ľudských zdrojov pre krajiny strednej Európy spoločnosti Alcatel-Lucent Pavol Cedzo. Ako dopĺňa, pokiaľ má firma systémovo vytvorený priestor na takúto diskusiu, napríklad hodnotenie pracovného výkonu, je treba ju využiť a neprichádzať s témou týždeň po takomto stretnutí. Nie je vhodné snažiť sa zatlačiť šéfa k okamžitému rozhodnutiu, často aj manažér potrebuje svoje rozhodnutie konzultovať, alebo si ho nechať schváliť od svojho nadriadeného.

Do úvahy prichádzajú rozličné taktiky. Vychádza sa pritom z toho, že aj šéf je len človek so svojimi slabosťami a, samozrejme, márnomyseľnosťou.
"Šéfa na stretnutí oboznámte so svojou predstavou a počkajte ako zareaguje. Môže rozhodnutie odložiť, môže sa pustiť do vyjednávania a môže zvýšenie platu hneď zamietnuť," pokračuje Tóth.
Na niektorých šéfov podľa neho zaberie taktika maximálneho cieľa a následné vyjednávanie. Znamená to, že človek povie svoju predstavu, povie ju aj nadriadený a spoločne hľadajú kompromis. "Na iného zaberá, ak na neho idete postupne. Najprv ho pripravíte a postupne oboznámite so svojimi očakávaniami," dopĺňa Tóth.

Psychická príprava:
Človeku môže podľa Patrika Tótha pomôcť pred stretnutím so šéfom psychická príprava:
- uvedomte si, že nie ste žobrák, ale pracovník, ktorý podáva výkon a zaslúži si peniaze,
- povedzte si, čo najhoršie sa môže stať pri žiadosti o zvýšenie platu (väčšinou to, že vám ho nezvýšia),
- uvedomte si, že ak to urobíte korektne, môžete len získať,
- zadefinujte si, koľko by ste chceli a koľko vám postačí, aby ste boli ešte spokojní,
- počítajte s tým, že sa to nepodarí,
- vo väčších firmách plat nejde z peňazí vášho šéfa, nejde to z jeho vrecka,
- väčšina ľudí má ostych vypýtať si vyšší plat,
- niektorí šéfovia čakajú, až sa ozve zamestnanec.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 15:47