StoryEditor

Anketa HN: Aké kroky v tomto roku charakterizujú oblasť ľudských zdrojov vo vašej firme?

20.12.2006, 23:00
Aké kroky v tomto roku charakterizujú oblasť ľudských zdrojov vo vašej firme?

Miroslav Kiraľvarga
viceprezident pre ľudské zdroje spoločnosti U. S. Steel
Veľmi zjednodušene povedané, zamerali sme sa na efektívnosť všetkých procesov a podrobili sme ich porovnaniu s takzvanými benchmarkami a best practices, teda s najlepšie zaužívanými postupmi. Spoločným menovateľom našich snažení je eliminácia zbytočných úkonov a harmonizácia, súhra i zjednodušenie procesov. Aby som bol konkrétnejší, zaviedli sme nový Operating model poskytovania služieb v oblasti ľudských zdrojov. Zjednodušil sa motivačný systém, vrátane prémiového poriadku, zlepšili sme oblasť náboru a výberu nových zamestnancov, postupne sa pripravujeme na elektronický systém evidencie náboru nových zamestnancov (eRecruiting), implementujeme eLearningové formy školení a testov, nasadili sme plne elektronický systém hodnotenia výkonu zamestnancov s prepojením na plán vzdelávania. Interná dokumentácia nám už funguje prakticky len v elektronickej podobe, neustále analyzujeme rizikové činnosti v záujme bezpečnosti našich zamestnancov. Tieto zmeny sú výsledkom práce aj predošlých rokov, ale už vidíme prvé prínosy.

Vladimír Somora
riaditeľ ľudských zdrojov spoločnosti Matador
Vývoj trhu v tomto roku pôsobil ako stimulátor zlepšovania práce ľuďmi, čo zvyšuje nároky na personalistiku. Zásadne sme zmenili uhol pohľadu na oblasť ľudských zdrojov. Tak, ako sa strategické podnikanie spoločnosti globalizuje a porovnáva s vyspelou medzinárodnou konkurenciou, aj v tejto oblasti prechádzame, povedal by som, z regionálneho prístupu na globálny. Viac využívame benchmarking a stanovujeme si dlhodobé ciele.

Ľubomír Tencer
riaditeľ úseku riadenia ľudských zdrojov spoločnosti Duslo Šaľa
Prijali sme Projekt optimalizácie podnikovej kultúry ako nástroja na lepšiu motiváciu a stabilizáciu kvalitných zamestnancov. Potrebnosť tohto projektu ešte zvýrazňuje skutočnosť, že v tomto roku sa zlúčili spoločnosti Duslo a Istrochem, teda dve rôzne kultúry. Ukončujeme tiež práce na nových systémoch odmeňovania a pracovného hodnotenia. Ich cieľom je zlepšiť výkonnosť ľudí, ich motivovanosť a dosiahnuť optimálne využitie ich dispozícií.

Andrea Kopná
riaditeľka úseku ľudských zdrojov spoločnosti Orange Slovensko
Tým, že konkurencia na trhu sa neustále zvyšuje, každý rok prináša nové výzvy a príležitosti pracovať na sebe a posúvať sa ďalej. V našej spoločnosti je už dlhodobo stratégiou ľudských zdrojov byť rovnocenným partnerom manažmentu v napĺňaní celofiremnej stratégie.
Naším prvoradým cieľom je pomôcť manažérom riadiť ich zamestnancov tvorbou takých nástrojov, ktoré sú jednoduché, transparentné, administratívne nenáročné, ale zároveň efektívne a podporujúce výkonnosť, pričom, samozrejme, vychádzajú z potrieb samotných manažérov.
Ak chcú byť personalisti v rámci firmy naozaj rovnocenným partnerom, musia vedieť reagovať na zmeny trhu, pričom, samozrejme, sami kvalitatívne rásť a rozvíjať sa.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 15:37