Slováci majú kladný vzťah k práci, sú disciplinovaní a spoľahliví. Len manažéri by sa mohli trochu viac pozerať aj za hranice svojho odboru, tvrdí Rudolf Bakker.
Ako sa odlišuje práca na Slovensku od vašich doterajších kariérnych skúseností?
Predtým, ako som prišiel na Slovensko, venoval som sa zachraňovaniu a sanovaniu výrobných podnikov. Moje skúsenosti so strednou a s východnou Európou sa vzťahovali na Poľsko a Rusko, kde som pracoval pred príchodom na Slovensko dva roky. Očakával som podobný spôsob života a práce a bol som pripravený na obdobnú komunikáciu s domácimi. V skutočnosti práca na Slovensku má podstatne viac kladných stránok. Ľudia sú tu veľmi priateľskí a majú pozitívny vzťah k práci, čo je oveľa bližšie k západnému prístupu, než som očakával. Vo všeobecnosti sú veľmi kozmopolitní, disciplinovaní a spoľahliví v tom, čo hovoria i robia.
Prekvapil vás niečím slovenský pracovný trh?
Budovať firmu od základov nie je jednoduché. Všetky problémy začínajúcej továrne sa totiž sústreďujú okolo ľudí. Prvým prekvapením pre mňa bolo, že sme nevedeli zohnať dostatok kvalifikovaných pracovných síl. Keďže bol tento región silný na potravinárske firmy, očakávali sme, že ľudí, ktorí už pracovali v tomto odvetví, nájdeme ľahšie. Navyše, keď firma začínala, nezamestnanosť v regióne bola nad úrovňou 20 percent. Napriek tomu nábor nových pracovníkov nebol taký rýchly, ako Holanďania predpokladali. Profesie ako potravinár, technik alebo logistik sú dodnes úzky profil. Problémy sme mali aj s vedúcimi pracovníkmi, ktorí neboli ochotní dochádzať z Bratislavy do Levíc. To bola tiež jedna z vecí, ktoré ma prekvapili. V Holandsku je bežné, že dochádzate do práce aj dve hodiny.
Čo by to podľa vás mohlo zlepšiť?
Veľkou výzvou pre budúcnosť slovenského trhu je dostatok kvalifikovaných a vzdelaných ľudí, špecializovaných najmä v odvetviach techniky a technológií. Čo by sa podľa mňa malo zlepšiť, je vnímanie potreby zmien v systéme vzdelávania. V tejto oblasti je potrebné konať teraz, aby sme boli pripravení na budúcnosť v stredne dlhom a dlhodobom kontexte. Spoločné úsilie je naozaj nutné najmä pre udržanie mladých ľudí na Slovensku tým, že im poskytneme zaujímavú budúcnosť plnú výziev.
Ako tomu môže pomôcť príchod zahraničných manažérov ako ste vy?
To je pre mňa ťažké hodnotiť, ale domnievam sa, že moje skúsenosti a schopnosti, ktorými sa prezentujem, môžu byť príkladom toho, ako sa veci dajú riešiť. Takisto podporujem zamestnancov vo väčšej aktivite a snahe riešiť problémy samostatne. Veľa ľudí je schopných riešiť problematické situácie doma, snažím sa presadiť, aby mali rovnaký prístup k riešeniu aj v práci.
Dlhšie trvalo aj to, aby zamestnanci pochopili, že firma je jeden organizmus. Keď niekto urobí chybu pri svojej časti práce, má to vplyv aj na ostatné a výsledný produkt sa môže pokaziť. V súčasnosti má však už fabrika svoje začiatočné roky za sebou a dnes vstupuje do novej fázy.
Čo považujete za hlavné rozdiely medzi manažérmi a ich prácou u vás a na Slovensku?
Základný rozdiel je v tom, že slovenskí manažéri, čo sa týka úloh a povinností, sú pomerne dosť zásadoví. Efektivita ich úsilia by mohla byť vyššia, keby sa pozreli trochu za hranice ich vlastného odboru. Keď vieme, aké sú potreby a problémy našich interných dodávateľov a zákazníkov, mnohé synergie sa stávajú možnými. V každom prípade, takéto procesy vždy vyžadujú čas a mnohé spoločnosti, vrátane tej našej, sú ešte stále pomerne mladé.
Kto je Rudolf Bakker
Rudolf Bakker prevzal od januára tohto roka vedenie cukrovinkárskej spoločnosti Leaf Slovakia v Leviciach. Po získaní titulu v odbore potravinárske inžinierstvo a technológia na holandskej univerzite vo Wageningene pôsobil v potravinárskych spoločnostiach ako McCain Foods, Honig Merkartikelen Holland a HJ Heinz. V poslednej menovanej pracoval pred príchodom na Slovensko na pozícii riaditeľa zásobovania pre poľský a ruský trh. Bol zodpovedný za riadenie piatich výrobných závodov a kompletnej logistiky.