StoryEditor

Stálice na manažérskom nebi

01.12.2004, 23:00
Aj tento rok je šéf a zakladateľ Microsfotu Bill Gates najrešpektovanejším mužom podnikateľského sveta. Už tretí raz za sebou mu tento "titul" pridelila väčšina z tisícky vrcholných manažérov z dvadsiatich piatich krajín sveta, ktorí sa zúčastnili na ankete audítorskej firmy PricewaterhouseCoopers a britského denníka Financial Times.

Aj tento rok je šéf a zakladateľ Microsfotu Bill Gates najrešpektovanejším mužom podnikateľského sveta. Už tretí raz za sebou mu tento "titul" pridelila väčšina z tisícky vrcholných manažérov z dvadsiatich piatich krajín sveta, ktorí sa zúčastnili na ankete konzultačnej firmy PricewaterhouseCoopers a britského denníka Financial Times. Opýtaní na svetovej podnikateľskej špičke najviac hodnotili húževnatosť, tvorivosť a víziu.

Nezabudnuteľný Welch
Siedmy ročník prieskumu priniesol prekvapenie v podobe druhého miesta Jacka Welcha. Tento bývalý prezident General Electric (nedávno navštívil Slovensko) už tri roky nešéfuje a minulý rok bol v tomto rebríčku druhý. Vrcholní manažéri však nemôžu zabudnúť na jeho dvanásťročnú brilantnú kariéru na čele takmer neprehľadného kolosu. Na vrchole odvetvia ho Welch udržal najmä vďaka schopností predvídať vývoj na trhu. Jeden respondent podľa Financial Times o Welchovi povedal: "Zmenil spôsob, ako korporácie operujú a značne ovplyvnil vrcholných manažérov. Je to proste symbol." K dobru sa mu počíta i to, že za seba vybral schopného nástupcu - Jeffrey Immelt skončil v rebríčku tento rok siedmy (minulý rok bol desiaty).

Návrat ako satisfakcia
Jedenásty bol tento rok dosť neočakávane Lee Iacocca, bývalý šéf automobilky Chrysler, ktorý v tabuľke dva roky nebol vôbec a náhle sa vynoril zo zabudnutia. A to napriek tomu, alebo práve preto, že ho pred troma rokmi z manažérskeho kresla nemilosrdne a takmer potupne zvrhli po fúzii jeho spoločnosti s nemeckým Daimlerom. Ani Financial Times si nedokáže tento návrat vysvetliť. Jürgen Schrempp, osnovateľ jeho pádu a súčasný šéf koncernu Daimler-Chrysler, je až na dvadsiatom piatom mieste.

Bojovníci
Medzi najuznávanejšími manažérskymi esami sveta sa presadila jediná žena, Carly Fiorinová, šéfka predstavenstva spoločnosti Hewlett-Packard, ktorá sa posunula z minuloročného deviateho na terajšiu ôsmu priečku. Rešpekt podľa Financial Times získala úspešnou a náročnou fúziou s najväčším výrobcom počítačov Compaq. Prekvapením nie je tretie miesto šéfa automobilky Nissan Carlosa Ghosna. Tohto brazílsko-libanonsko-francúzskeho manažéra vyslala do Japonska automobilka Renault, aby zachránil pokrivkávajúcu automobilku, do ktorej Francúzi investovali päť miliárd dolárov. V neznámom prostredí, s odlišnou podnikovou kultúrou a tradíciou, však Ghosn postavil Nissan na nohy. Aj vďaka svojej tvrdohlavosti, s ktorou vnútil Japoncom nové riadiace postupy.

Konzervatívec a revolucionár
Z minuloročného druhého miesta tabuľky klesol na štvrté Warren Buffett, ktorého považujú za najgeniálnejšieho amerického investora. Mnohí účastníci prieskumu podľa Financial Times oceňujú jeho zásadu nepodliehať módnym trendom v investovaní. V deväťdesiatych rokoch odmietol investovať do vtedy populárnych informačných technológií s komentárom: "...robím len veci, ktorým rozumiem." Buffett vraj pri práci na svojich investičných zámeroch nepoužíva počítačové projekcie, stačí mu papier a ceruzka. Piaty v poradí najrešpektovanejších manažérov sveta sa umiestnil Michael Dell, ktorý je úplným opakom opatrného Buffetta. Dellova spoločnosť prišla s priamym predajom počítačov bez obchodného medzičlánku, čím - podľa Financial Times - kompletne zmenila celý charakter odvetvia.

Najrešpektovanejšie manažérske osobnosti

Poradie 2004

Meno

Firma

Poradie 2003

1

Bill Gates Microsoft 1

2

Jack Welch General Electric 3

3

Carlos Ghosn Nissan 4

4

Warren Buffett Berkshire Hathaway 2

5

Michael Dell Dell 6

6

Hiroši Okuda Toyota 5

7

Jeffrey Immelt General Electric 10

8

Carly Fiorinová Hewlett-Packard 9

9

Steve Jobs Apple 13

10

Fudžio Mitarai Canon 0
Zdroj: PWC, FT a HN ČR

01 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvolená Rada STV začala pracovať 02 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo 03 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chávez sa zahráva s ohňom 04 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američania ukradli irackú správu
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 18:47