StoryEditor

Po podnikaní prichádza na rad politika

01.04.2004, 00:00

Belinda Stromachová -- to je meno, ktoré sa v Kanade skloňuje v týchto dňoch vo všetkých pádoch. Firmu, na čele ktorej stojí -- strojársky koncern Magna International -- doviedla k rekordnému zisku a teraz sa vehementne vrhla do víru parlamentných volieb.
"Pochádzam z rodiny prisťahovalcov. Krajine, ktorá mi toľko dala, chcem vrátiť čo najviac. Považujem to za svoju povinnosť," odpovedala na otázku, prečo opúšťa zaujímavé zamestnanie kvôli politike. Ako uviedla, kariéru si začala budovať už ako dvadsaťtriročná, keď sa stala členkou predstavenstva otcovej spoločnosti.
Úspešná tridsaťsedemročná mladá dáma sa podľa komentátorov vydala na novú dráhu práve včas: "Kanaďania totiž túžia po nových tvárach, Stronachová si nemohla vybrať lepšie obdobie," tvrdí známy novinár Pierre Moine.
V januári tohto roku Stronachová oznámila svoju kandidatúru a vzdala sa funkcie prezidentky spoločnosti Magna International, ktorú po príchode z Rakúska založil jej otec Frank. Koncern má dnes 72-tisíc zamestnancov v 22 krajinách sveta. Patrí k najväčším dodávateľom segmentov pre amerických výrobcov automobilov. Pod jej vedením spoločnosť dosiahla vlani rekordný zisk 20 miliárd kanadských dolárov.
Jej schopnosti uznáva i domáca tlač. Denník National Post ju pred tromi rokmi označil za najmocnejšiu ženu v kanadskej podnikateľskej sfére. Zdvojnásobila cenu akcií vlastnej spoločnosti a nebála sa ani odvážnych nákupov. Od podniku Daimler-Chrysler odkúpila v roku 2002 továreň v Rakúsku. Odborníci vtedy tvrdili, že pôvodný vlastník dobre vie, prečo fabriku predáva a že kúpa sa nevyplatí. Stronachová však továreň reštrukturalizovala a doviedla k zisku. Jej úspechy ocenil aj magazín Fortune, keď ju predvlani označil za druhú najlepšiu manažérku na svete.
(gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 13:42