StoryEditor

S poradcom za prácou do zahraničia

27.05.2004, 00:00
Systém Eures združuje okrem krajín "starej" európskej pätnástky, desiatky nových členských krajín, aj Švajčiarsko, Nórsko a Island. Aj keď systém oficiálne funguje len od 1. 5. 2004, pracovné ponuky sa do databázy registrovali ešte v prípravnej fáze projektu. Už teraz teda majú naši euresporadcovia, respektíve euresasistenti, prvé skúsenosti s poradenstvom a so sprostredkovaním práce v krajinách EÚ za sebou.
Euresporadcu nájdete buď priamo na každom zo 46 úradov práce, sociálnych vecí a rodiny SR alebo vám pracovníci ochotne poskytnú kontaktnú adresu Eures kancelárie v príslušnom regióne. Ak sa chcete vyhnúť neproduktívnemu čakaniu alebo ceste navyše, dohodnite si termín pohovoru dopredu telefonicky. "Ak má byť poradenstvo kvalitné a pohovor bez stresu, treba si naň vyčleniť aspoň pol hodinu, niekedy aj viac," hovorí euresporadca Marek Derzsi. Cieľom stretnutia je získať čo najviac informácií o uchádzačovi. Pripravte si preto odpovede na otázky, týkajúce sa vášho vzdelania, doterajšej praxe a skúseností, jazykových vedomostí a hlavne vašej predstavy o cieľovej krajine a práci, ktorú by ste chceli vykonávať. Na základe pohovoru je uchádzač zaradený do databázy s tým, že keď sa objaví vhodná ponuka, euresporadca ho okamžite kontaktuje.

Na pohovor je niekedy potrebné vycestovať
Zahraničný zamestnávateľ vstupuje do výberového procesu v rôznej fáze. Závisí to najmä od toho, o koľkých pracovníkov naraz má záujem. Ak ich je viac, rozhodne sa prísť na Slovensko vo vopred určenom termíne a celý výberový proces sa uskutoční tu. "Nie je však žiadnou výnimkou, že potenciálny kandidát musí vycestovať do krajiny zamestnávateľa," zdôrazňuje Derzsi. Euresporadcovia sú nápomocní nielen pri organizácii samotných výberových konaní, ale aj pri kompletizácii a zasielaní potrebných dokladov. Pokiaľ má uchádzač problém komunikovať v cudzom jazyku, neznamená to ešte, že je úplne bez šancí. Na práce pomocného charakteru a sezónne práce stačia jazykové znalosti aj na začiatočníckej úrovni. A neskôr môžu pracovníci komunikovať so zamestnávateľom prostredníctvom predáka. Situácia je, samozrejme, odlišná, ak si hľadáte kvalifikovanejšie zamestnanie. Tu je dobrá znalosť cudzieho jazyka nevyhnutná.

Aké doklady si treba pripraviť?
V prvej fáze má zamestnávateľ záujem o zaslanie životopisu a dokladov o vzdelaní. V závislosti od pracovnej pozície sú žiadané fotografie v elektronickej podobe, motivačný list a referencie od predchádzajúcich zamestnávateľov. Derzsi podotýka, že "práve referencie od bývalých zamestnávateľov sú pri hľadaní práce veľkým plusom, takisto ako aj fakt, že klient už v danej krajine predtým pracoval. Aj keď len krátkodobo." Vhodnou formou referencie o uchádzačovi je odporúčajúci list. Treba v ňom uviesť nielen dĺžku pracovného pomeru a pozíciu, ktorú pracovník zastával, ale aj stručnú náplň práce s krátkym hodnotením pracovníka. Zabudnúť netreba ani na meno a pozíciu nadriadeného pracovníka, ktorý odporúčanie vydal. Je nutné, aby takáto referencia bola napísaná v niektorom z najpoužívanejších jazykov EÚ, najlepšie v angličtine.

Úplné informácie samozrejmosťou
Ponuky, sprostredkované cez systém Eures, sú štandardizované. Je v nich uvedené, o akú prácu ide, kde a za akých podmienok bude vykonávaná, výška zárobku, podrobnosti o spôsobe ubytovania a strave, ak je dohodnuté, že tieto služby bude poskytovať zamestnávateľ. "Ubytovanie je zabezpečené v 90 % prípadov a poplatky zaň sú už započítané v plate. Pokiaľ je teda v ponuke uvedená výška čistého mesačného príjmu, ide skutočne o príjem, ktorý je očistený od všetkých zrážok, daní a poplatkov," ubezpečuje Derzsi. "Euresporadca je v každom regióne Európy a pokiaľ si potrebujeme overiť, či je ponuka seriózna alebo aktuálna, vždy tak môžeme urobiť cez našich kolegov priamo v danom regióne," dodáva.

Pomoc euresporadcov
Aj po vycestovaní sa môžu naši občania v prípade potreby kedykoľvek obrátiť so žiadosťou o pomoc na eureskanceláriu, buď na Slovensku alebo v regióne, kde pracujú. Pracovníci im veľmi operatívne vedia poradiť pri vybavovaní formalít na úradoch. Obávať sa netreba ani komunikačnej bariéry, pretože euresporadcovia spravidla ovládajú okrem miestneho jazyka minimálne jeden ďalší jazyk krajín EÚ.

Najviac ponúk z ČR
Podľa Derzsiho prichádza najviac pracovných ponúk zo susednej ČR. Z celkového počtu je to približne polovica. "Z nových krajín EÚ sa objavili veľmi zaujímavé ponuky zo Slovinska a z Cypru. Zo štátov starej európskej pätnástky sa začala aktivizovať hlavne Veľká Británia. Tamojší zamestnávatelia sú nám priaznivo naklonení a hľadajú pracovníkov nielen na pomocné práce, ale aj do administratívy. Na počudovanie nemáme, aspoň v bratislavskom regióne, skoro žiadne ponuky z Írska. Domnievam sa však, že táto situácia sa v blízkej budúcnosti zmení." Čo sa týka ponúk na sezónne práce a miesta pomocných síl v reštauračných zariadeniach, prichádzajú najčastejšie z Talianska. Sezónne práce však bývajú rôzneho charakteru a nevzťahujú sa len na letné mesiace. V niektorých krajinách trvajú od jari do neskorej jesene, a preto tí záujemcovia, ktorí si chcú predovšetkým zarobiť, by ich nemali považovať za druhoradé.

Výška platu a výdavky
Ľudia odchádzajú za prácou do zahraničia hlavne kvôli lepšiemu platu. Okrem ČR sú zaujímavé Slovinsko a Cyprus: Podľa ponuky, na ktorú len nedávno prebehlo výberové konanie, dosiahol čistý mesačný príjem lekára v Slovinsku 1 800 - 2 000 eur. Vodič kamiónu môže v závislosti od počtu najazdených kilometrov zarobiť asi 1 500 eur mesačne. "Pravdou však je, že zahraniční zamestnávatelia platy prispôsobujú tak, aby to bolo pre nich výhodné," upozorňuje Derzsi. "Ak by si tam niekto chcel vybudovať určité zázemie, rýchlo zistí, že z finančného hľadiska je to veľmi náročné," dodáva. Ešte stále, a pravdepodobne ešte dlho, sa bude v tomto smere uplatňovať model - vonku zarobiť a na Slovensku minúť.

Najväčší záujem o služby systému Eures majú:
- nezamestnaní
- zamestnaní, ale rozhodli sa nájsť si v zahraničí lepšie platenú prácu
- živnostníci, ktorí prejavili záujem o podnikanie v zahraničí, alebo sa rozhodli so živnosťou skončiť

Aktuálne pracovné ponuky:
- www.eures.sk
- v priestoroch detašovaných pracovísk Eures na úradoch práce
- priamo u euresporadcov

Čo je pri hľadaní práce výhodou:
- dostatočná prax a skúsenosti
- znalosť cudzieho jazyka aspoň na komunikačnej úrovni
- predchádzajúci pracovný pobyt v krajine
- odporúčania od predchádzajúcich zamestnávateľov
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 06:53