StoryEditor

Kariéra od školských lavíc

17.06.2004, 00:00

Fakt, že kariéra sa skutočne rodí už v školskej lavici na základnej škole (a u niekoho možno ešte skôr), potvrdzujú výsledky spolupráce Trenčianskej univerzity A. Dubčeka, konkrétne jej Fakulty mechatroniky, s dvoma základnými školami -- na Hodžovej v Trenčíne a Na Dolinách v Zlatovciach. Štvrtáci a piataci spolu so siedmakmi a ôsmakmi po prvýkrát prezentovali tak, ako na vedeckých konferenciách dospelých, na "power pointoch" to, čo sa naučili v mechatronických krúžkoch. Nazreli do tajov základov programovania, skladali funkčný model mechatronického robotického systému, ktorý aj testovali, aj ho sami predvádzali. Bol to výborný pocit vidieť ich suverénne vystúpenie (zahanbili aj niektorých vysokoškolákov), i to, aká technicky zručná generácia nám vyrastá. Dnes sa učia stavať z lega robot, zajtra ako inžinieri dokážu riešiť náročné projekty.
Všetkých prilákala túžba pracovať s počítačom, naučiť sa niečo nové, a nielen hrať počítačové hry, ale môcť aj tvorivo uvažovať. Ani si neuvedomujú, akou nevtieravou, ba dokonca príťažlivou formou sa podnecuje a rozvíja ich logické myslenie, ktoré hýbe informatickým svetom. A to sa pod vedením študentov zo 4. ročníka fakulty mechatroniky -- autora tejto myšlienky Tomáša Tunegu a Mira Koptíka, s pomocou pedagógov a finančného prispenia z projektu Infovek, oboch základných škôl a Trenčianskej univerzity A. Dubčeka, formou schváleného celouniverzitného grantu Otvorená univerzita, podarilo. Navyše v čase, keď záujem o štúdium na technických univerzitách u nás (i vo svete) stále klesá, pedagógovia už u detí na základných školách prebúdzajú a kryštalizujú záujem o budúce povolanie, technicky alebo prírodovedne orientované. Chlapci, lebo dievčatá majú pred technikou trochu väčší rešpekt, sa vôbec netaja svojím záujmom študovať na technickej vysokej škole. Michal Bystrický by sa dokonca chcel stať známym programátorom ako Bill Gates a podobne i Amir Mamaghani. Aj to je motivácia pre budúcu pracovnú kariéru.
S trochou zveličenia by bolo možné nazvať ideu kooperácie univerzity a základných škôl nápadom za milión. Jej výsledný ekonomický efekt prakticky nie je vyčísliteľný. S vysokou mierou pravdepodobnosti však možno povedať, že z takto profesionálne podchytenej a odborne usmernenej generácie už v laviciach základnej školy vyrastú schopní odborníci, ktorí aj vďaka jazykovej príprave sa v trenčianskom regióne, v Európe ani inde vo svete nestratia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 16:41