Ani odborníci nemajú jednoznačný názor na to, čo je zdravé a čo nie. Preto je ťažké niektoré ľudové mýty o jedle preukázateľne potvrdiť či vyvrátiť. Niektorí tvrdia, že hovoriť o rastlinných tukoch ako o škodlivých je nezmysel a jednoznačný mýtus. "Škodlivé látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, sa nachádzajú v stužených rastlinných tukoch, ktoré by sa mali z jedálnička vylúčiť. Rastlinné nátierkové tuky a rastlinné tuky určené na pečenie sa už dnes vyrábajú modernými technológiami a tieto škodlivé zložky neobsahujú,“ tvrdí odborníčka na výživu Katarína Babinská.
Iní majú opačný názor. "Najmä deti by mali konzumovať skôr tradičné maslo ako rastlinné nátierky,“ hovorí Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva. Svoj názor opiera o argument, že mládež potrebuje širokú škálu mastných kyselín aj cholesterolu. S postupujúcim vekom by mali presedlať na masielka, v ktorých výrobcovia používajú určitú časť rastlinného tuku.
| Na čom vysmážať Zloženie tukov ich predurčuje na spôsob prípravy jedál. Dlhodobé smaženie – hodia sa nasýtené a mononenasýtené tuky aj bravčová masť, rafinovaný olivový olej a repkový olej a špeciálne upravený slnečnicový olej Krátkodobé smaženie – slnečnicový olej Pečenie – margaríny s obsahom tretiny až polovice nasýtených mastných kyselín |
Ako mýtus potvrdzujú odborníci účinnosť diéty založenej na veľmi vysokom obsahu tuku - Atkinsonova diéta. "Jedálny lístok pri týchto diétach je obmedzený, nedodáva organizmu všetky výživné látky. Po dlhšom čase dodržiavania diéty sa môžu prejaviť nežiaduce účinky nadmerného príjmu tukov,“ tvrdí Babinská.
Nepravdivou legendou je podľa nej aj úplné vylúčenie tukov z výživy v snahe schudnúť. "Prísne obmedzovanie tuku má za následok poruchy funkcií organizmu.“ Podobne je nepodloženým strašiakom aj cholesterol. Prijatý z potravy ovplyvní hladinu krvného cholesterolu len na desať percent. Skôr ako na cholesterol treba pozerať na príjem správnych tukov. Z nich si telo vytvára buď škodlivý alebo zdravý cholesterol.
