StoryEditor

Likvidátori azbestu majú prácu na desaťročia

28.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Slováci vraj majú málo informácií o škodlivosti azbestu. Preto s ním buď manipulujú príliš neopatrne, alebo naopak podliehajú zbytočnej panike, povedal odborník na likvidáciu tohto nerastu Rastislav Petrov. Na Slovensku sa podľa neho nachádza také veľké množstvo azbestu, že jeho odstraňovanie potrvá dvadsať až tridsať rokov.
"Ľudia na jednej strane zaobchádzajú s azbestom neopatrne, na druhej podliehajú fámam o jeho údajnej rádioaktivite a podobných nezmysloch," povedal Petrov. Jeho firma je jednou zo štyroch na Slovensku, ktoré majú oprávnenie na likvidáciu azbestu. "Škodlivý je predovšetkým prach, ktorý sa uvoľňuje najmä pri stavebných prácach," dodal Petrov.
"Skutočné nebezpečenstvo hrozí napríklad, ak sa likviduje strešná krytina -- eternit, a robotníci ho bez akýchkoľvek bezpečnostných opatrení hádžu na zem, prípadne na nákladné auto," povedal Petrov. Ak však napríklad eternit leží celé desaťročia na streche, prach sa podľa neho uvoľňuje len v minimálnych množstvách.
Miniatúrne azbestové vlákna, ktoré nie je možne vidieť voľným okom, sa dostávajú do pľúc a môžu spôsobiť rakovinu, vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Ivana Šišková. Vlákna v pľúcach zostávajú a neúčinné sú voči nim aj obranné mechanizmy, ako kašeľ a hlieny, ktorými sa iné nečistoty dostávajú von, dodala. Škodlivý vplyv azbestu sa prejaví až po 20 -- 40 rokoch, no odborníci zatiaľ nedokážu určiť, aké je minimálne množstvo, ktoré môže spustiť pľúcne choroby.
Väčšina azbestových vláken je podľa Petrova zaliatych v cementových hmotách. Tie sa ako platne rôznych rozmerov používali pri stavbách domov, pretože sú pomerne pevné a majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Odborníci ich odstraňujú z budov v skafandroch, pričom pred presunom ich natierajú špeciálnymi hmotami, aby sa vlákna neuvoľňovali, dodal Petrov. Je to však podľa neho pomerne nákladné a za odstránenie eternitu zaplatí majiteľ približne rovnako, ako za novú strešnú krytinu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 23:40