StoryEditor

Developeri sa hrnú na východ

04.06.2007, 00:00

Veľkolepé ruské projekty, ktoré už dorástli do podoby budov týčiacich sa k nebu, ale aj tie, ktoré sú zatiaľ len víziou viac či menej vzdialenej budúcnosti, pútali značnú pozornosť odborníkov aj na nedávnom medzinárodnom veľtrhu Real Vienna. Niekoľko nehnuteľností sa dokonca stalo predmetom aukcie, ktorá sa konala priamo na viedenskom výstavisku.
Rozľahlosťou i charakterom vynikal projekt osobitého komplexu Akademia City, ktorý v Jekaterinburgu plánuje vybudovať spoločnosť Renova Stroygroup. Dvoma architektonicky pozoruhodnými mrakodrapmi, z ktorých výška jednej presiahne 600 metrov, prezentovali stavebné i investičné úsilie na území ruského hlavného mesta predstavitelia Moskvy.
Pozornosť návštevníkov sa však snažili sústrediť aj na komplexný investičný program vlády nazvaný New Ring of Moscow. V rámci tohto projektu by do roku 2015 malo v hlavnej ruskej metropole vyrásť 200 výškových budov rôzneho funkčného charakteru.
Brána k novým trhom
Podobne ako vlani, aj tento rok veľtrh Real Vienna privítal viac ako dve stovky vystavovateľov z 20 krajín Európy vrátane Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Bulharska, Srbska, Rumunska či Ukrajiny. Z radov európskych zástupcov vybočovali vystavovatelia zo Spojených arabských emirátov, ktorí prezentovali Dubai ako ideálne miesto pre bezpečnú investíciu do nehnuteľností.
Developerské spoločnosti, stavajúce komplexy naraz v niekoľkých krajinách sveta, ale aj právnické kancelárie s medzinárodnou pôsobnosťou, považujú práve Viedeň za bránu k trhom strednej a východnej Európy. Časť firiem na nich vidí priestor na realizáciu svojich projektov, druhá časť hľadá v rakúskej metropole partnerov na spoluprácu. Predstavitelia samosprávnych celkov sa zase snažia upozorniť investorov na voľné plochy, ktoré by mohli obsadiť.
Veľké projekty
Slovensko na rozdiel od iných nemalo vo Viedni zastúpenie regiónov, nechýbali mu však zaujímavé projekty. Firma Cepit Management predstavila projekt vedecko-technologického parku vo Vajnoroch, ktorého výstavba by sa podľa Zuzany Szitásovej mala rozbehnúť od budúceho roku. Prvá etapa, ktorá počíta s vybudovaním biznis parku s dátovým, vzdelávacím a technologickým centrom, by mala byť dokončená do roku 2010. Práve tento projekt získal v rakúskej metropole ocenenie Real Corp 2007 Award v kategórii projektov zameraných na informačnú a vzdelanostnú spoločnosť. IPEC Management predstavil obytné objekty v Bratislave, Trnave a Bánovciach nad Bebravou, CPB niekoľko nehnuteľností v Bratislave a jeho sesterské firmy v metropolách susedných krajín.
Projekty vyrastajúce na území Slovenska našli miesto nielen v stánkoch firiem, ktoré mali charakter oficiálnych vystavovateľov zo Slovenska. Košický Immopark, ktorý začala v máji budovať dcérska firma Erste Bank Immorent, sa objavil pod krídlami rakúskych vystavovateľov. Administratívnu stavbu Lakeside Park, vyrastajúcu v Bratislave, prezentovali zástupcovia Trigránit Development spolu s projektmi budovanými v Bukurešti, Ľubľane, Budapešti či Katoviciach.

Trochu iné Česko
Na voľné zelené, ale aj priemyselné zóny sa snažili upriamiť pozornosť zástupcovia niekoľkých českých regiónov. Podľa Michala Rozkopala z juhočeského krajského úradu jeho kraj hľadal investorov nielen na obsadenie voľných plôch, ale aj firmy, ktoré by mali záujem podieľať sa na dobudovaní objektov na starom vojenskom letisku v Českých Budějoviciach. A tiež i partnerov, ktorí by mohli spolufinancovať diaľnicu D3 smerujúcu z Prahy cez južné Čechy do Rakúska. Karlovarský kraj chce s peniazmi z EÚ, ale aj od súkromných investorov, zrevitalizovať Sokolovsko zdevastované ťažbou hnedého uhlia. Projekt Medard počíta s jeho revitalizáciou a využitím na turistické i výrobné účely.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 03:25