StoryEditor

Príďte a natrhajte si sami, tvrdia v Galafruite

21.08.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Samozber pri zhodnocovaní bohatej úrody broskýň uprednostňuje v tejto sezóne ovocinárska spoločnosť Galafruit v Malej Tŕni v okrese Trebišov.
Denne si chodí naoberať a zakúpiť ovocie aj niekoľko sto ľudí z celého východoslovenského regiónu. Ako uviedol agronóm -- ovocinár Štefan Gizela, pomer je 4:1 v prospech samozberu. Ten je podľa neho výhodnejší aj z toho hľadiska, že nemajú náklady na mzdy. "Pri väčšom množstve ovocia ho nestíhame oberať vlastnými pracovníkmi. Broskyne totiž rýchlo dozrievajú a ľudia nám pomôžu skôr ich spratať z poľa a zamedziť stratám."
Agronóm Galafruitu spresnil, že broskyne pestujú na výmere 40 hektárov a výnosy napriek júlovému suchu dosahujú 10 -- 15 ton z hektára. Úrodu z vlastného zberu triedia pre obchodnú sieť. S výkupnými cenami nie sú ovocinári spokojní, pretože výrobné náklady sa neustále zvyšujú, najmä kvôli cenám chemických prípravkov, a na trhu im konkurujú dotovaní farmári z vyspelých štátov EÚ, ktorí tlačia ceny dolu.
Popri broskyniach sa pripravujú v Galafruite aj na zber dobrej úrody sliviek z 10-hektárového sadu, tá však skončí zrejme v páleniciach. Dokončili už zber čiernych ríbezlí zo 40 hektárov, s ktorými mali veľké odbytové ťažkosti. Podľa Gizelu toto vzácne ovocie bohaté na vitamín C "odberatelia nechceli pomaly ani zadarmo". Galafruit má v Malej Tŕni ovocné sady na ploche 330 hektárov. Okrem broskýň, sliviek a čiernych ríbezlí sú to hlavne jablká a hrušky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 03:30