StoryEditor

Päť ocenených, pätnásť víťaziek

11.03.2007, 23:00

Hostesky v šatách a klobúčikoch, aké leteli v dvadsiatych rokoch minulého storočia, a hudba, na ktorú sa v tých časoch tancovalo. A tiež čiernobiele dokumentárne zábery, ktoré mali navodiť atmosféru dávno minulých čias. To všetko evokovalo návrat o desiatky rokov nazad a milo i úsmevne pripomínalo snahy žien presadiť sa v dejinách v rôznych sférach života.
Minulosť s dneškom
Hoci sa v nostalgickom a príjemnom retro štýle niesol v originálne vyzdobenej sále bratislavskej Reduty celý večer, v skutočnosti patril úspešným slovenským ženám dneška. Práve im sa totiž z iniciatívy Bratislava Leaders Magazine prvýkrát v histórii na Slovensku udeľovalo ocenenie Žena roka 2006.
Desaťčlenná porota mala pri výbere nominovaných i definitívnom vyrieknutí verdiktu o víťazkách v piatich kategóriách (Politika & Verejná správa, Biznis, Médiá & Komunikácia, Umenie, Šport) neľahkú úlohu. "Dostali sme takmer štyristo profilov úspešných žien, z nich sme vybrali pätnásť úžasných originálov," zhodnotil náročnú prácu poroty jej člen Martin Krekáč, ktorý je zakladateľom a predsedom Amrop Jenewein Group. Priznal, že hoci porota určila päť ocenených žien, za kráľovné či víťazky tohto večera považuje všetkých pätnásť nominovaných žien z celého Slovenska.
Ocenené v kategórii podnikateliek
Archívy sú dôkazom toho, že v začiatkoch biznisu sa zrejme s výraznejšou snahou žien uspieť v podnikaní veľmi nepočítalo. Ako inak by sa dalo vysvetliť, že angličtina vlastne nemá zaužívané slovné spojenie, ktoré by prislúchalo príslušníčkam nežnejšieho pohlavia v rovnakej pozícii, v akej je biznisman (na rozdiel od slovenčiny)?
Vďaka odhodlanosti, silnej intuícii a kreativite sa však ženám aj v oblasti biznisu podarilo presadiť, a to aj na vysokých postoch. Tie, ktorým patril slávnostný večer v Redute, navyše podľa riaditeľky súťaže Žena roka 2006 Hany Juřenovej dokázali skĺbiť kariéru s partnerským životom i rodičovskou rolou.
"Žena prináša do sveta financií dynamiku, srdce a úsmev. A to všetko tam patrí," netají sa jedna z ocenených žien -- v kategórii Biznis -- Elena Kohútiková, členka predstavenstva a vrchná riaditeľka Úseku finančného a kapitálového trhu VÚB, inak matka dvoch dcér. Svoje deti a to, že ich dokázala napriek ťažkému osudu vychovať, pokladá za najväčší životný úspech. A hoci vysoké méty dosiahla aj v práci, rodinu stále považuje za prvoradú. Tej by mali dať, ako hovorí, aj ambiciózne ženy siahajúce po profesijnom uplatnení prednosť pred kariérou, ktorú je možné budovať i neskôr.
Vo svojej kategórii súperila Kohútiková o priazeň poroty v užšej nominácii s majiteľkou a konateľkou PTK Echo Elvírou Chadimovou a riaditeľkou technického úseku spoločnosti Orange Slovensko Danou Prekopovou.

ŽENY ROKA 2006
BIZNIS: Elena Kohútiková -- členka Predstavenstva VÚB
POLITIKA & VEREJNÁ SPRÁVA: Iveta Radičová -- poslankyňa Národnej rady SR
MÉDIÁ & KOMUNIKÁCIE: Oľga Gyárfášová -- sociologička, programová riaditeľka IVO
UMENIE: Ľubica Vargicová -- operná speváčka
ŠPORT: Iveta Chlebáková -- lyžiarka, paraolympionička
ŽENA 21. STOROČIA: Eva Siracká -- lekárka, zakladateľka Ligy proti rakovine, Eva Blahová -- operná speváčka

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 19:37