StoryEditor

Najviac plačú čašníci, prišli o prepitné

14.01.2007, 23:00

V Slovinsku je v týchto dňoch zaujímavé a chaotické obdobie. Keďže euro je zhruba 240-krát silnejšie ako toliar, ľudia sa musia naučiť platiť a rozmýšľať radovo nie v stovkách a tisíckach, ale jednotkách či desiatkach.
Napriek tomu v Slovinsku nehrozí podobný scenár ako v starých štátoch únie, kde sa niektorí obchodníci "nabalili" na neschopnosti ľudí rýchlo a poriadne prepočítavať ceny.
Používajte hlavu!
Aj keď je pravda, že napríklad účty za holiča či za kávu sa o niečo zvýšili, väčšina obchodov a služieb si tento krok nedovolila a zostáva "pri zemi". Ako hovorí štátny tajomník ministerstva financií Žiga Lavrič: "Ľudia u nás si dávajú pozor. Vždy hovoríme, používajte svoj mozog a nohy."
Zatiaľ najväčšie sťažnosti boli na predražené chorvátske mrazené hranolky. Slovinských zákazníkov naštval v supermarketoch aj drahý toaletný papier. Samozrejme, neznámeho pôvodu. Radšej začali kupovať kotúče od konkurencie.
Chorváti - tak trochu aj susedskí rivali - by tento prístup okomentovali možno ostrejšie, nazvime však Slovincov opatrnými. Zmena peňazí ich neprinútila viac míňať, len viac obracať v ruke každú mincu. A tak, paradoxne, keď prechod na euro bol pred pár rokmi v starej dvanástke EÚ najviac výhodný pre čašníkov a servírky, tí slovinskí veľa radosti nemajú.
Bez sprepitného
"Hlavne muži boli naučení nebrať toliarové mince a nechávať ich ako obslužné servírkam alebo predavačkám. Našou úlohou je vysvetliť im, že aj mince môžu byť hodnotné," hovorí Nada Serajnik Sraka, ktorá má na starosti osvetu na úrade vlády. O tom, že sú v osvete pomerne úspešní, svedčia svedectvá čašníkov aj reportáže v miestnych médiách. Slovinci v snahe oboznámiť sa s hodnotou novej meny totiž prestali sprepitné dávať takmer úplne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 06:45