StoryEditor

Aj keď nemusíte, poraďte sa

03.07.2006, 00:00

Opatrovanie detí je voľná ohlasovacia živnosť. Znamená to, že na jej získanie musíte splniť všeobecné podmienky vyplývajúce zo živnostenského zákona -- musíte mať viac ako osemnásť rokov, nemať záznam v registri trestov a musíte byť spôsobilí na právne úkony.
Ak opatrujete deti v svojom rodinnom dome alebo byte, nemáte zo zákona povinnosť žiadať o súhlas alebo ohlasovať sa na Úrade verejného zdravotníctva SR. "Nepovažujem to za šťastné riešenie," komentuje súčasný právny stav vedúca odboru ochrany zdravia detí a mládeže úradu Jana Nováková. Dôvod je zrejmý. Najmladšia skupina detí je veľmi citlivá na vplyv životných podmienok, najmä stravovania, denného režimu, spánku a pobytu na čerstvom vzduchu. Ten totiž pomáha budovať potrebnú imunitu.
Hoci to zákon nateraz neukladá, šéfka odboru ochrany zdravia detí a mládeže odporúča: ak chcete zriadiť takúto prevádzku, bude pre vás prínosom poradiť sa na regionálnom úrade verejného zdravotníctva.
V každom prípade treba spĺňať všeobecné ustanovenia zákona o verejnom zdravotníctve. Priestory, kde budete vykonávať živnosť, teda musia mať vhodné osvetlenie, vetranie, zásobovanie pitnou vodou a kúrenie. Rodičia, ktorí zveria svoje deti do vášho hoci súkromného zariadenia, majú právo v prípade pochybností podať podnet na prešetrenie na Úrad verejného zdravotníctva SR.

Čo odporúčajú hygienici
-- hoci to nie je povinnosť, prekonzultujte podmienky zriadenia prevádzky na regionálnom úrade verejného zdravotníctva
-- zabezpečte dostatočné osvetlenie a vetranie
-- používajte bezpečné zariadenia a primerané vykurovanie
-- voda musí byť pitná
-- pre pobyt detí vyhraďte aspoň jednu izbu (podľa počtu detí aj viac), každé dieťa by malo mať vlastné lôžko
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 19:15