StoryEditor

Trnavčania žijú zo zákaziek energetiky

12.02.2006, 23:00

Najväčšou organizáciou aplikovaného výskumu na Slovensku je spoločnosť VUJE Trnava. Poskytuje komplexné riešenia investičných akcií, služby autorizovaných skúšobní, výkony v oblasti defektoskopie a materiálového inžinierstva. Ponúka aj špecializované školenia či energetické audity. Vlani dosiahla obrat zhruba dve miliardy korún.
Jej predchodca, Výskumný ústav jadrových elektrární, bol zriadený v januári 1977. Vznikol odčlenením vyše 240 výskumníkov z Atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Koncom roka 1994 sa pretransformoval zo štátneho podniku na zamestnaneckú akciovú spoločnosť. Začal sa orientovať predovšetkým na modernizáciu blokov a spúšťanie jadrových elektrární či dokončenie republikového úložiska rádioaktívnych odpadov v Mochovciach.

Projekty na kľúč
Rozširovaním činnosti v jadrovej energetike sa zvyšoval aj počet jeho pracovníkov. Maximum dosiahol v roku 1989 -- 732 ľudí, v súčasnosti zamestnáva 656 ľudí. "Zabezpečiť pre nich prácu sa nám darí aj vďaka konsolidovanej situácii v energetike. Našou výhodou je prispôsobivosť výskumníkov aj na činnosti mimo nej, ako aj ponuka riešení výskumno-vývojových a investičných projektov na kľúč," uviedol pre HN generálny riaditeľ VUJE Marián Dugovič.
Ako pokračuje, perspektíva spoločnosti je založená na vysoko kvalifikovanej pracovnej sile a systematickom obnovovaní prístrojového vybavenia i výpočtovej techniky. Kolektív výskumno-vývojových pracovníkov má stabilizovaný. Dopĺňa ho pravidelne absolventmi najmä technických univerzít.

Chýba podpora výskumu
Aplikovaný výskum v súčasnosti pokrýva zhruba osem percent výkonov VUJE Trnava. "Je to dôsledok neustále sa znižujúcej štátnej podpory," vysvetľuje Dugovič. Výskumno-vývojové práce trnavskej spoločnosti financujú Slovenské elektrárne, Slovenská elektrizačná a prenosová sústava, Úrad jadrového dozoru SR i ministerstvo hospodárstva. Agentúra pre podporu výskumu a vývoja (APVV) podporuje štyri jej projekty.
Významná je spolupráca slovenskými vysokými školami, najmä s bratislavskou Slovenskou technickou univerzitou, ale napríklad aj s firmou Siemens. "Osobitný význam majú naše dlhodobé kontakty s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni," dopĺňa Dugovič.

Partneri aj v zahraničí
Spoločnosť sa však presadzuje aj v zahraničí. Dôkazom je tiež spolupráca na výstavbe vodnej elektrárne v Arménsku. Spolupracuje i s partnermi na Ukrajine, vo Švédsku a v Holandsku. VUJE Trnava mal spomedzi slovenských organizácii aplikovaného výskumu najviac schválených projektov v 5. Rámcovom programe Európskej únie pre vedu a techniku, významne sa zúčastňuje aj na 6. programe.
"Problémy nám však spôsobuje zabezpečenie 50-percentného spolufinancovania. Nemáme na to dostatok vlastných zdrojov a štátny rozpočet nám na tieto projekty neprispieva," hovorí Dugovič. Rovnaký problém sa firme a podobne aj iným organizáciám aplikovaného výskumu spája s účasťou na projektoch APVV i štrukturálnych fondov EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 06:58