StoryEditor

Dizajn je pre firmy najlacnejšia investícia

24.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Udeľovanie cien za dizajn má v Českej republike a predtým v bývalom Česko-Slovensku dlhodobú tradíciu. Prvýkrát sa dizajnérom rozdali ceny v roku 1964.
V roku 2006 sa o českú Národnú cenu za dizajn uchádzalo 130 výrobkov a predmetov. Medzi nimi aj nemocničné lôžko, obuv či hokejový výstroj, ako aj mnoho kusov nábytku a bytových doplnkov. Odborná porota Design centra Českej republiky ohodnotila 27 prác. Pätnásť získalo cenu Dobrý design roku 2006, jedenásť Vynikajúci design roku 2006 a jeden projekt nesie cenu Národná cena za desing 2006.
Ocenené výrobky mohli vlani vidieť ľudia na výstavách nielen v Českej republike, ale aj v zahraničí, napríklad v nemeckom Essene či v Bruseli. Podľa riaditeľa organizátora súťaže -- pražského Design centra -- Karla Kobosila sa tým opäť viac otvorili dvere pre český dizajn vo svete. Výstavy totiž navštívili tisíce ľudí i obchodníkov.
"To je odkaz pre výrobcov: Neváhajte a robte s dizajnérmi, pretože dizajn je takmer najlacnejšou investíciou," vyhlásil Kobosil. Súčasne doplnil aj výzvu pre dizajnérov: "Spojte sa s manažérmi, vytvorte kancelárie dizajnu a tvorte kvalitný dizajn."

Najvyššie ocenenie -- Národnú cenu za design 2006 -- získal súbor nápojového skla Vicenza. Autorom dizajnu je Jiří Pelcl, výrobcom Crystalex Nový Bor. Podľa poroty je výrobok Vicenza "dobrou cestou do budúcnosti". "Veľmi vydarená koncepcia pre automatickú výrobu reprezentuje súčasný, štýlovo vyhranený prístup v oblasti nápojového skla," uviedla porota okrem iného vo svojom verdikte. Kolekcia obsahuje poháre na víno rôznych veľkostí, likérové, kokteilové, na sekt a podobne. Jedna čaša sa predáva zhruba za 40 českých korún.
V súťaži ocenili aj ďalšie návrhy Jiřího Pelcla. Vynikajúcim výrobkom roku 2006 sa stala jeho porcelánová súprava Bohemia White. Vyrába ju český porcelán v Dubí. Súpravu pre dvanásť ľudí možno kúpiť zhruba za päťtisíc českých korún.


Kolekciu dverových kľučiek, ktoré zároveň slúžia aj ako elektronické ovládanie osvetlenia, navrhol pre brniansku firmu Microset Milan Křižák. Kľučky získali nielen ocenenie Vynikajúci výrobok roku 2006, ale aj cenu Ekologický design roku 2006. Porota ocenila, že ide o bezdrôtový systém. Podstatne sa tak znižuje spotreba materiálu, ktorý je inak nevyhnutný na prepojenie vypínača a svetla. Kľučka sa vrátane diaľkového ovládania predáva zhruba za 800 českých korún.


Súbor nábytku Koxy od dizajnéra Jana Čtvrtníka vyrába MMinteriér. Kolekcia sa skladá z pohovky a dvoch typov kresiel -- štvorhranného a trojuholníkového. Kreslo stojí od 37 890 českých korún.

Náradie pre barmanov a bar od šéfdizajnéra Tescoma desing studia Ladislava Škodu obsahuje základné otvárače, šejker a ďalšie nevyhnutnosti, bez ktorých sa milovník kokteilov nezaobíde. Súprava sa predáva za 1 880 českých korún, šejker stojí 399 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 02:49