StoryEditor

Konkrétny príklad podpory nových firiem

18.12.2005, 23:00

Vytvoriť podmienky na prenos myšlienok z vedy a výskumu do praxe, ale i udržať šikovných odborníkov na Slovensku, si dáva za cieľ nový technologický inkubátor pri Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave. Oficiálne začal svoju činnosť 28. novembra.
Podľa prorektora STU Roberta Redhammera teraz prebiehajú prípravy na vstup firiem. Viaceré z nich si už vybrali svoje priestory. Nájomné zmluvy sú v štádiu pred podpisom.
"Vznikol menší legislatívno-právny problém. Pôvodne sme uvažovali o tom, že inkubátor zriadime ako neziskovú organizáciu. Nakoniec to nebolo možné. Preto sme museli zvoliť iné riešenie a inkubátor je súčasťou školy. To však znamená iný legislatívny rámec, iné dokumenty, iné schvaľovacie procedúry," vysvetľuje príčinu určitého oneskorenia. Predpokladá, že nájomné zmluvy sa podpíšu do konca roka, dokedy sa do inkubátora zároveň nasťahujú prvé firmy.
Priestor asi pre tridsať firiem
Inkubátor vznikol najmä vďaka finančnej pomoci z programu Phare -- programu cezhraničnej spolupráce CBC Rakúsko -- Slovensko. Poskytol peniaze na rekonštrukciu a prípravu objektu, vyškolenie odborníkov i budúcich používateľov, propagáciu a marketing, ale aj na vytvorenie fondu rizikového kapitálu.
Škola získala 1,45 milióna eur, do projektu vložila časť vlastnej budovy asi za 45 miliónov korún, i ďalšie vlastné finančné zdroje. Inkubátor má odhadovanú kapacitu do tridsať firiem. Jeho budova pozostáva predovšetkým z kancelárskych priestorov, ktoré ponúka za výhodnejšie ako trhové ceny. Nájomníci po dohode budú môcť využívať laboratóriá a dielne školy.
Hlavným poslaním inkubátora je podľa Redhammera komplexná podpora začatia a rozbehu firiem. Hľadanie a výber jeho prvých klientov pozostával z niekoľkých stupňov. O príprave inkubátora informovala vysvetľovacia kampaň. Nasledovali voľne prístupné osvetové, a neskôr i odborné semináre. Na ich základe mali záujemcovia predložiť svoje podnikateľské zámery.
Z takmer deväťdesiatich prešlo sitom výberu tridsať projektov. Vybraní uchádzači mali možnosť absolvovať sto hodín vzdelávania. Pri príprave podrobnejších podnikateľských zámerov mohli využiť pomoc odborných konzultantov. Životaschopnosť ich biznis plánov posúdili domáci i zahraniční experti, ktorí odporučili na rozhovory s investormi dvadsaťdva projektov.
Aj sprostredkovať financovanie
Inkubátor chce začínajúcim podnikateľom pomôcť aj pri získavaní finančných prostriedkov. Partnermi projektu sú preto fondy rizikového kapitálu. V septembri podľa Redhammera sa začali rozhovory asi dvadsiatich záujemcov s piatimi potenciálnymi investormi.
Firmy budú mať príležitosti, ako upozorňuje, získať kapitál aj z iných zdrojov. "Pracuje sa na schémach podpory rizikového kapitálu, ale aj na konkrétnych možnostiach získania rôznych grantov," dopĺňa prorektor.
V rámci služieb pridružených k nájmu majú klienti zdarma štyri hodiny poradenstva. Od budúceho roka začne inkubátor poskytovať oveľa širšie poradenstvo inkubátorovým firmám vďaka podpore z grantu Európskeho sociálneho fondu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 03:20