StoryEditor

Vedec roka SR

19.03.2006, 23:00

Vedec roka SR
Cenu Vedec roka SR si prevzal matematik a riaditeľ Matematického ústavu SAV v Bratislave prof. Anatolij Dvurečenskij. Ocenenie získal za 12 prác z matematiky kvantových štruktúr, publikovaných v popredných svetových vedeckých časopisoch v minulom roku. Jeho odborom je teória pravdepodobnosti na kvantových štruktúrach. Tie sa dnes aplikujú nielen v kvantovej mechanike, ale aj pri tvorbe kvantových počítačov.
"Matematika je kráľovnou vied, ale aj ich vernou slúžkou," hovorí vedec roka. Ako pokračuje jej dnešný rozvoj priamo súvisí s inými vednými odbormi, hlavne fyzikou, astronómiou a technikou. A naopak: matematika priamo ovplyvňuje rozvoj iných vedných disciplín. Stupeň ich vedeckosti priamo súvisí od stupňa ich "matematizácie".
Matematika 19. a 20. storočia bola motivovaná najmä potrebami fyziky. Dnes sa používa v takých sférach života, kde ešte nedávno po nej nebolo ani chýru ani slychu -- v medicíne, ekonómii, biológii, jazykovede, muzikológii. Matematické myslenie preniká aj do práva. "Keď fyzici chcú porozumieť kvarkom, alebo biológovia sa boria s DNA, musia siahnuť po matematike. Ochrana našich vkladov v bankách je istená kryptografickou ochranou dát." No najväčšie výzvy pre matematikou podľa neho do budúcnosti ponúka biológia, pretože živý organizmus je komplikovaný a neustále sa meniaci systém.

Technológ SR
Technológom SR je vedecký pracovník Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach Ján Baláž. Venuje sa výskumu a príprave prístrojovej techniky pre kozmický výskum. Baláž získal ocenenie za významný podiel na vývoji a realizácii detektora energetických, neutrálnych atómov pre čínsko-európsky satelit Double Star TC-2. Zariadenie je výsledkom širokej medzinárodnej spolupráce, pričom jeho podstatná časť sa realizovala v oddelení kozmickej fyziky košického ústavu. Detektor na obežnú dráhu zeme vyniesla v roku 2004 čínska raketa.
Ako sa vôbec Košičania dostali k takému významnému medzinárodnému projektu? Už od 70. rokov minulého storočia sa podieľali na ruskom programe Interkozmos. V 80. rokoch na ňom začali participovať aj západné výskumné pracoviská. "Takto sme mali možnosť sa s nimi zblížiť. Urobili sme si meno, a preto nás začali pozývať na spoluprácu na projektoch Európskej kozmickej agentúry," vysvetľuje Baláž. Vzhľadom na nedostatok financií v slovenskej vede sú príspevkom košických výskumníkov predovšetkým ich nápady, tvorivosť, šikovné ruky. "Na veľkú škodu slovenskej vedy Slovensko na rozdiel napríklad aj od svojich susedov sa stále nesnaží stať členom Európskej kozmickej agentúry. Takého výskumu sa preto môžme zúčastniť len dvojstranýmidohodami a pracoviskami členských krajín," uzatvára Baláž.

Cena Mladý výskumník
Cenu Mladý výskumník získala vedecká pracovníčka Ústavu experimentálnej onkológie SAV Jana Jakubíková -- odborníčka v oblasti experimentálna onkológia. Ocenená bola za výsledky dosiahnuté vo výskume ľudských nádorových buniek. Testovala protinádorové účinky liečiv, ako aj látok vyskytujúcich sa v potravinách.
V mladosti ju bavila chémia. Vybrala si štúdium biochémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, lebo tento odbor má blízko k biológii, k životu človeka. Na ústave, kde pracuje robila aj diplomovú prácu. Dnes jej bádanie zasahuje predovšetkým do imunológie, molekulárnej a bunkovej biológie.

Ocenenie za výsledky v programoch Európskej únie
Ocenenie za výsledky v programoch Európskej únie si odniesol doc. Ján Gaduš z Mechanizačnej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Gaduš je odborníkom na obnoviteľné zdroje energie. Jeho úspešné projekty sa venovali zdokonaľovaniu technológie výroby bioplynu, najmä jeho čistenia a konverzie do formy vodíka

Osobitné uznanie za celoživotné dielo vo výskume
Osobitné uznanie za celoživotné dielo vo výskume patrí profesorovi Jozefovi Čižmárikovi z Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. Prof. Čižmárika ocenili za celoživotný prínos v rozvoji vedného odboru farmaceutická chémia. Orientuje sa na projekciu, prípravu, hodnotenie a výskum účinnosti nových potenciálnych liečiv. Na základe výsledkov jeho výskumu vznikli dve potenciálne liečivá: lokálne anestetikum a látka antiarytmikum. Je spoluautorom dvoch realizovaných patentov liečiv.
Podmienky na bádanie na Slovensku nie sú ideálne. "My Slováci máme na to veľmi dobré liečivo a to svoju usilovnosť. Na Slovensku je skutočne veľa ľudí, čo majú originálne myšlienky a tie by sme sa mali naučiť predávať. Nemusíme každý nápad sami doťahovať do aplikačného konca. A tým sa dá aj prekonať bariéra nedostatku financií vyčlenených na výskum.

Cieľom akcie Vedec roka SR je oceňovať významné osobností slovenskej vedy a výskumu. Zároveň propaguje prínosy vedeckého bádania, úspešné výskumné práce, zavádzanie nových technológií a tiež informuje o výsledkoch slovenského výskumu a vývoja.
Vyhlasovateľom podujatia bolo už po deviatykrát Journaliste-Studio -- v spolupráci s Klubom vedecko-technických žurnalistov Slovenského syndikátu novinárov. Odbornými gestormi sú Slovenská akadémie vied, ministerstvo školstva, Zväz slovenských vedecko-technických spoločností. Sponzorom aj tohtoročného oceňovania bol bratislavský Slovnaft.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 18:39