V seriáli HN Hľadáme pôvodné slovenské výrobky.
Syrárstvo malo svoje začiatky v Michalovciach v období, keď tam v 60. rokoch minulého storočia zaviedli priemyselnú mliekarenskú výrobu. V tom čase tam začali vyrábať syry ako Čedar, Moravský bochník či Gouda. Ďalší rozvoj nastal po spustení novej mliekarne. Málo známe je, že časť z produkcie syrov tvoril vtedy mäkký syr Istanbul (šlo o syr v soľnom náleve) určený na vývoz do arabských krajín. Približne v tom čase sa začal aj rozvoj výroby Eidamskej tehly.
Závod patril za minulého režimu pod Východoslovenské mliekarne Košice. Po zmene režimov sa osamostatnil a vznikol samostatný štátny podnik Zempmilk. Ten sa po kupónovej privatizácii v roku 1992 transformoval na akciovú spoločnosť, ktorú v roku 2000 kúpili Francúzi, presnejšie spoločnosť Fromageries Bel. Už pod ich vedením sa v roku 2004 Zempmilk premenoval na dnešnú Syráreň Bel Slovensko.
Takmer tretinu výroby tavených aj prírodných syrov dovedna tvorí Eidamská tehla. Na slovenskom trhu sa jej podiel postupne posilňoval a začiatkom tohto storočia tu získala vyše 30-percentný podiel. Prispelo k nemu aj rozšírenie sortimentu od roku 1998 pod značkou Karička (tá dosiahla veľký úspech na trhu v 90. rokoch a drží si ho dodnes) a od roku 2000 zase predaj eidamu ako Michalovskej tehly, ktorá sa na trh začala dodávať sčasti aj porciovaná v plátkoch. Jej ročná výroba dosahovala už za socializmu tritisíc ton ročne -- v prevažnej miere so 45-percentným objemom tuku v sušine a malá časť aj s 30-percentným. Syr sa predával nielen na domácom trhu, ale už za predchádzajúcej éry sa tiež vyvážal, najmä do bývalej Juhoslávie. Export pokračoval aj po roku 1989 -- opäť najmä smerom na Balkán, ale významná časť stále putuje i na český trh a do Ruska, hlavne do Moskvy. Uspokojovanie dopytu však limitujú výrobné kapacity a surovina, teda kravské mlieko.
Po prebudovaní technológie a po tom, ako sa podnik sústredil iba na syrársku výrobu, sa produkcia Michalovskej tehly zvýšila nad päťtisíc ton ročne. Syráreň Bel Slovensko sa tým zaradila medzi najväčšie svojho druhu na Slovensku. Aj vďaka tomu, že sa zmenil spôsob balenia i tvar, pričom kvalita vrátane receptúry zostala rovnaká, sa "tehla" naďalej dobre vyváža.
StoryEditor