StoryEditor

Anketa: Môže so znížením DPH podľa vás klesnúť aj cena kníh?

04.11.2007, 23:00

Vladimír Michal, kníhkupectvá Artfórum: Nie. Knižný trh žije na hrane prežitia. Máme druhú či tretiu najvyššiu DPH v Európe -- najvyššia je v Dánsku, kde ju však štát kompenzuje tým, že veľmi štedro prispieva na knihy grantmi a vracia peniaze naspäť do trhu. U nás nie. Ak má byť pokles DPH impulzom na rozvoj knižného trhu, ako vyhlasuje vláda, tak maličké pozitívum, čo z neho môže byť, je jedine impulz, aby peniaze zostali jednotlivým členom knižného trhu, aby ich mohli investovať do väčšieho počtu kníh a lepších služieb zákazníkom. Na Slovensku vládne mýtus, že knihy sú nedostupné, lebo v skutočnosti si ich tu kupuje možno päťtisíc ľudí. Im je viac-menej "jedno", či DPH klesne alebo stúpne, ide im o obsah. A pre nich aspoň bude viac kníh. Slovensko je jedným z najchudobnejších knižných trhov -- nech ho meriame počtom vydaných kníh alebo ich dostupnosťou.
Ladislav Bödők, kníhkupectvá Panta Rhei: Myslím si, že nie. V celom tom reťazci aspoň zostane viac peňazí a môže sa investovať oveľa viac do vývoja, do vydania riskantnejších autorov a titulov. Taktiež môžeme zabezpečiť lepšie služby, širší výber kníh. Som presvedčený, že ak je dobrý výber a vhodné prostredie, kde sa knihy ponúkajú, tak si nájdu svojich zákazníkov. Skúsenosť mi hovorí, že veľa závisí od dobrej prezentácie. Knihy sú objektívne z roka na rok drahšie a zníženie DPH len spomalí tento nárast. Veď napríklad za benzín už platíme európske ceny, ale pri knihách sme za európskymi cenami ďaleko -- sme niekde v ich polovici alebo tesne nad polovicou.
Vladimír Šarník, kníhkupectvá Modul (plus Svet knihy Bratislava): Na počiatku asi nie. Ak by sa to malo nejako odzrkadliť, tak až na novo vydaných knihách. Ale keďže vyrobenie knihy stojí čoraz viac peňazí, energie idú hore a podobne, ťažko povedať, čo bude.
Ján Ničík, kníhkupectvo OM, Žilina: Asi áno. Ale zmena postihne až nové knihy, nie doterajšie a proces bude veľmi pomalý, takže to nepôjde hneď. Je to hlavne otázka pre vydavateľov.
Miroslav Navrátil, kníhkupectvo Alter Ego, Kežmarok: Možno o nejaký zlomok klesne, ale určite nie o deväť percent. Tam hrá úlohu veľa faktorov. V našom kníhkupectve však ceny neznížime, lebo náklady na precenenie takého kvanta kníh sa ani nedajú vyčísliť, to by bol mesiac roboty. Keď sa DPH menila z 10 na 14, a potom na 19 percent, nikto z distribútorov si netrúfol dvihnúť ceny kníh. Všetci utrpeli stratu, ktorú nikto nepokryl.
Ľudovít Kóňa, kníhkupectvo Ezop, Prievidza: Verím, že klesnú. Pokiaľ vydavatelia nebudú nenažraní a dajú si len to, čo si majú dať, myslím si, že ceny by mali klesnúť. Predávame knihy len za ceny odporúčané vydavateľmi a snažíme sa ich dodržať. Nikdy sa nestalo, že by som takúto cenu zdvihol čo len o korunu, skôr naopak. Nám prídu dodacie listy, v nich je maloobchodná cena, a tú vpíšeme do knihy. Keď sa v nedávnych rokoch dvíhala DPH na knihy, ja som ich nepreceňoval. Postupne sa vypredali, až prišiel nový tovar a naň som už dal vyššiu cenu, ako určil vydavateľ.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 23:38