StoryEditor

Nákupy: parfum z Paríža, móda z Londýna

03.09.2007, 00:00

Vďaka nízkonákladovým leteckým spoločnostiam sa ľuďom oplatí do európskych metropol cestovať jednoducho len za nákupmi. Vlani využilo túto možnosť viac než 800-tisíc Čechov, ktorí nakúpili tovar za vyše dve miliardy korún. Priemerný nákup jedného takého turistu predstavoval v prepočte 3 100 Sk.
Napríklad v Londýne možno neraz kúpiť ten istý kus oblečenia za nižšiu cenu než v našich končinách. "Pred odletom som si kúpila v značkovom obchode nohavice. O pár dní som ich v Londýne videla v prepočte o pár stoviek lacnejšie," hovorí 26-ročná Jana Havlová.
Napriek tomu je Londýn podľa prieskumu agentúry Mercer po Moskve druhým najdrahším mestom na svete. V období výpredajov tam však nakúpite lacnejšie najmä oblečenie. A veľa ľudí to využíva. Výber najrôznejších doplnkov, napríklad dámskych kabeliek, je lákadlom číslo jeden. Náročnejší na kvalitu môžu vyraziť na Oxford Street. Vychýrené sú i anglické second handy.
"Drahší, ale zaujímavý je napríklad obchod Beyond Retro, skutočne ho odporúčam. Zoženiete tam módu od 50. rokov po súčasnosť. Úplne originálne kúsky, ktoré u nás nikto nemá," hovorí študentka Magda Slámová, ktorá do Londýna lieta pravidelne. Pochvaľuje si aj veľký výber zdravých potravín, ako pečiva, netradičných druhov zeleniny či muštov bez konzervačných látok.
Za elektronikou do Nemecka
Do Berlína a iných nemeckých miest sa chodí na nákupy lacných spotrebičov, elektroniky a náradia. Dostať tam novšie typy mobilov, fotoaparátov či MP3 prehrávačov, než aké dostať u nás. Niektoré výrobky sú až o 20 percent lacnejšie. Aj vo Viedni je lacná elektronika. Možno sa tam poobzerať aj po značkových športových topánkach i kozmetike. Roztoky na kontaktné šošovky sú napríklad oproti Česku a Slovensku asi o tretinu lacnejšie.
V Paríži sa zasa oplatí kúpiť parfum. Fľaštička Chanelu býva mimo centra mesta bežne o vyše 500 korún lacnejšia než v Česku.
Niektoré cestovné kancelárie ponúkajú zájazdy spojené s nákupom vína, ktoré je vo Francúzsku veľmi dobré. "Kvalitné víno stojí v parížskom supermarkete tri eurá," hovorí Petra Tlustá. Za fľašu vína neskorého zberu z malého vinohradu vo francúzskej obci zaplatili v prepočte niečo vyše 1 000 Sk.
V škandinávskych krajinách nadchnú výrobky s originálnym dizajnom. Majú tam pekné svietidlá, bytové doplnky či textil. Ženeva je síce siedmym najdrahším mestom na svete, ale aj tam sú veci, ktoré vyjdú lacnejšie. Oplatí sa tam kúpiť napríklad holiaci strojček alebo videohru. Podľa štatistík sú vo Švajčiarsku najlacnejšie v Európe.
V Taliansku na parmezán
V Ríme sú zasa lacnejšie talianske syry a je ich veľký výber. "Vždy si kúpime zásobu syru parmezán Grana Padana. Je tam o polovicu lacnejší než doma," hovorí Václav Janeček z Prahy. Pri nákupnej návšteve Talianska by sa nemalo zabudnúť ani na Miláno. Je obľúbené v čase výpredajov oblečenia a topánok.
Za módou sa cestuje aj do Madridu. Martina Sovová z Prahy, ktorá tam chodí každý rok, naň nedá dopustiť. "Hlavne pri letných zľavách je tu nákupný raj. Módne nohavice kúpite vo výpredaji aj za 10 eur (približne 340 Sk). Aj pánske obleky sú tu krajšie a lacnejšie." Potvrdzuje to aj finančný arbiter Otakar Schlossberger. "V Španielsku som si za sto eur (približne 3 400 Sk) kúpil kvalitný oblek z vlny, ktorý by som u nás nezohnal pod 20-tisíc," hovorí. Aj hudobné CD a DVD s filmami sú tam lacnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 13:29