StoryEditor

Dôležitá nie je veľkosť, ale schopnosti

26.07.2004, 00:00

V Novom Meste nad Váhom sídli aj Ecoson -- ďalšia malá firma ocenená v súťaži o najlepšieho exportéra SR 2003 firma. Pôsobí v rovnakom odbore a na niektorých zákazkách so spoločnosťou Ultrazvuk aj kooperuje. Väčšina ich predstaviteľov v minulosti pracovala vo Výskumnom ústave mechanizácie a automatizácie v Novom Meste nad Váhom.
Ecoson sa zameriava na výskum a výrobu ultrazvukových zdrojov. Zhruba polovicu zariadenia vie vyrobiť sama, zvyšok pre ňu zabezpečia kooperujúce organizácie. Za firmou stoja otec a syn Štefan a Branislav Švehlovci. Spolu s nimi má Ecoson troch až štyroch stálych zamestnancov. V prípade získania zákazky k nim pribudne niekoľko výrobných pracovníkov.
"Export je pre nás veľmi dôležitý a v súčasnosti vyvážame asi 80 až 90 percent produkcie. Skúsenosti máme dosiaľ pozitívne, zatiaľ sa nevyskytli vážnejšie problémy," uviedli pre HN. Firma vyváža predovšetkým do strednej a východnej Európy. Časť jej produkcie smeruje na trh susednej Českej republiky. Plánuje rozšírenie vývozu aj na západoeurópske trhy.
Podľa Branislava Švehlu sa zákazky v tejto brandži vo všeobecnosti získavajú ťažko. Niekedy je problém dostať zaplatené za predané zariadenie. Podnikanie v tejto brandži je každodenný boj o prežitie. V zahraničí sa podľa neho vedia presadiť hlavne cenou a kvalitou. Dôležité je tiež zviditeľňovať sa účasťou na zahraničných výstavách, konferenciách. "Veľkú rolu hrá aj seriózny prístup, správanie a vypestovanie dôverného partnerstva," dopĺňa Štefan Švehla.
Zahraniční zákazníci si podľa neho čoraz viac všímajú, akú kvalifikáciu majú predstavitelia dodávateľov. Snažia sa zistiť, ako rozumejú princípom zariadení, ktoré predávajú. "V princípe nie je až také dôležité, či je výrobcom veľká alebo malá firma. Aj podnik so sto zamestnancami môže mať rešpekt z konkurenta s niekoľkými ľuďmi. Rozhodujúce je to, čo máte v hlave a čo dokážete. Aj jeden človek môže vedieť tak zorganizovať výrobu, že urobí špičkové veci," vysvetľuje Branislav Švehla. Ako pokračuje, vstup Slovenska do Európskej únie podporil spoluprácu s európskymi organizáciami, zlepšil cezhraničnú spoluprácu a odstránil colnú byrokraciu, čo má veľký význam pre tých, ktorí sa zaoberajú novou technikou a technológiami.
Podľa Štefana Švehlu sa firma snaží rozvíjať nové aplikácie ultrazvuku a uplatniť sa aj v európskych projektoch. Doteraz sa zapojila do riešenia dvoch medzinárodných projektov v rámci programu Inco Copernicus.
Rozvoj inovácií na Slovensku závisí podľa Švehlovcov od toho, ako výrazne ich podporí štát. "Veľká firma si na výskum dokáže zarobiť. Všetci zamestnanci malej firmy sa však najmä starajú o chod výroby, aby firma prežila. Hoci môžu mať veľa nápadov, všetko, na čo prídu, sa pravdepodobne dostane len do zásuvky. Väčšinou sa čaká na obdobie, keď bude k dispozícii viac financií," uzavrel Branislav Švehla.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 14:31