StoryEditor

Euroregión pripravuje pôdu pre členstvo zúčastnených krajín v EÚ

23.01.2003, 23:00
S novým rokom sa skončilo dvojročné obdobie, kedy najvyššiemu orgánu Euroregiónu Tatry, Rade EUT predsedala slovenská strana. Vy ste boli jej predsedom. Môžete v krátkosti zhodnotiť toto dvojročné funkčné obdobie.

- Euroregión Tatry (EUT) zaznamenal v tomto roku mnoho významných aktivít. Jednou z nich bol projekt "Dúha Euroregión Tatry" (EUT), v rámci ktorého sme získali 1,485 mil. Sk zo štátneho rozpočtu na podporu euroregionálnych aktivít. Jeho súčasťou bolo viacero podprojektov, prostredníctvom ktorých sa nám podarilo vydať publikáciu Región Tatry - Čo o nás neviete. Ďalej to bol 6. ročník kultúrno-spoločenského podujatia - Euroregión bez hraníc, či environmentálna konferencia Euroregión Tatry - súčasť zelených Karpát a konferencia o cestovnom ruchu "Slovensko-poľské hospodárske fórum". V priebehu celého roku sme pracovali na projekte "Centrum slovensko-poľskej spolupráce - Dom Euroregiónu Tatry v Kežmarku". Jeho ambíciou bolo pripraviť projektové práce na zriadenie ambasády euroregionálnych činností v meste Kežmarok. Od mesta Kežmarok, respektíve mestského zastupiteľstva, sme dostali k dispozícii objekt na Hradnom námestí. Našou snahou bolo, okrem iného, získať správcovstvo Fondu malých projektov Phare CBC. Žiaľ, táto naša iniciatíva nevyšla. V auguste 2002 sa otvorila emisia malých projektov, ktoré boli ešte z roku 2000. V rámci tejto emisie sme podali projekt na budúci rok "Euroregión bez hraníc", na ktorý požadujeme 7 600 eur.

Spomínali ste malé projekty, ale Euroregión Tatry sa významne podieľal i na realizácii veľkých projektov, najmä v oblasti infraštruktúry.

- V rámci programu Phare CBC by som rád spomenul projekt Čistá rieka - povodie Popradu a Dunajca, ktorý je pred uzavretím a pred vyhlásením tendra. Vypracovalo ho Združenie miest a obcí na dolnom toku rieky Poprad pod našou hlavičkou, v ktorom sa uchádza o 1,8 mil. eur. Z vlastných zdrojov prispeje sumou 600 000 eur. Čerpali sme prostriedky aj na otváranie nových hraničných priechodov a na prekategorizáciu priechodov. Napríklad hraničný priechod Lysá nad Dunajcom - Niedzicza ešte v roku 2001 na medzinárodný priechod s 24-hodinovou prevádzkou. Našou snahou je, aby sa tento priechod stal i priechodom tovarovým do hmotnosti 7,5 tony. V okrese Stará Ľubovňa sa realizuje ďalší veľký hraničný priechod Leluchov - Čirč, ktorý je momentálne v štádiu ukončenia hrubej stavby hraničného mosta i s príjazdovou komunikáciou z poľskej strany. Na slovenskej strane sa pre neukončenosť tendra v jeho výstavbe zatiaľ nepokračuje.

Euroregión Tatry podpísal ešte v decembri 2001 zmluvu s maďarským euroregiónom Váh, Dunaj, Ipeľ, ktorý má svojho partnera na slovenskej strane. Ako pokračuje táto spolupráca?

- Rozvinula sa do podpisu zmluvy s Euroregiónom Silézia, ktorý funguje na česko-poľskej hranici. Vytvorili sme tak ideálny štvorlístok na prípravu a čerpanie zdrojov z medzinárodného Vyšehradského fondu a uchádzame sa prvými projektmi pre rok 2003 o prostriedky z tohto fondu. Jedným z nich je, napríklad, vytvorenie Medzinárodnej Rady Euroregiónu v rámci krajín V4, ktorá by koordinovala spoločný postup pred vstupom do EÚ. Vydali sme spoločné vyhlásenie (3 euroregióny), zmyslom ktorého je koordinácia vzájomnej spolupráce, spolupráca v rámci projektov a spoločné čerpanie európskych štrukturálnych fondov. V novembri sme túto výzvu rozšírili a zaslali premiérom V4. Naším cieľom bolo, aby program Phare CBC zaradil medzi svoje priority financovanie subregionálnej spolupráce v rámci krajín V4.

Čo pripravujete na tento rok?

- V prvom rade to bude kongres národného Združenia Región Tatry, ktorý bude najneskôr do konca januára 2003. Vo februári sa uskutoční veľký kongres, ktorý bude bilancovať dvojročné obdobie činnosti rady. Zároveň prebehnú voľby nových členov rady. Po dvoch rokoch prechádza predsedníctvo zo slovenskej na poľskú stranu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 09:24