StoryEditor

Meno Wallemberg sa vo Švédsku spája s úspechom

14.11.2004, 23:00
Byť príliš bohatým sa vo Švédsku "nepatrí", ale napriek tomu sa nájdu výnimky. Jednou z nich je aj rodina Wallembergovcov. Nakoľko táto rodina ovláda finančný holding Investor, ktorý vlastní významné podiely v niekoľkých najväčších švédskych spoločnostiach, výrazným spôsobom ovplyvňuje švédsku ekonomiku už takmer jedno storočie.

Byť príliš bohatým sa vo Švédsku "nepatrí", ale napriek tomu sa nájdu výnimky. Jednou z nich je aj rodina Wallembergovcov. Nakoľko táto rodina ovláda finančný holding Investor, ktorý vlastní významné podiely v niekoľkých najväčších švédskych spoločnostiach, výrazným spôsobom ovplyvňuje švédsku ekonomiku už takmer jedno storočie.
Spojenie s bankou si vyžiadala legislatíva
Svoju históriu začal Investor písať v roku 1916, keď bol založený bankou Stockholms Enskilda Bank (SEB), pretože vtedajšia legislatíva zakazovala švédskym bankovým inštitúciám dlhodobé vlastníctvo firemných akcií. Prvým prezidentom Investoru bol až do roku 1925 Otto Printzhöld. Po ňom však už nastúpila dynastia Wallembergovcov. V priebehu dvadsiatich rokov minulého storočia sa burzy postupne upokojovali po prvej svetovej vojne. V tom čase Investor kúpil celú farmaceutickú firmu Astra za jednu švédsku korunu a prebral tak na seba aj dlh jeden milión švédskych korún. Koncom dvadsiatych rokov sa Investor stal väčšinovým vlastníkom elektrární ASEA.
Expanzia za more
Napriek tomu, že počas druhej svetovej vojny sa trhy výrazne prepadli a biznis stále upadal, vedenie Investoru sa rozhodlo v roku 1940 otvoriť svoju prvú zámorskú pobočku v New Yorku. Po skončení vojny do čela nastupuje druhá generácia Wallenbergovcov, Jacob. Práve v tom čase sa výrazným spôsobom mení celá investičná stratégia holdingu. Všetky akvizície v oblasti železníc boli predané a spoločnosť začala investovať do odvetví ako letectvo, elektrotechnika a telekomunikácie. Od roku 1948 až do roku 1969 Investor kapitálovo vstúpil do AB Aerotransport -- v súčasnosti švédske aerolinky SAS a vlastní tiež podiely v spoločnostiach, Ericsson, Elektrolux a Saab. Sedemdesiate roky sa niesli hlavne v znamení stabilizácie a optimalizácie podnikania holdingu.
Zlaté časy
Najúspešnejším obdobím pre Investor boli roky 1984 až 2000, keď čistá hodnota aktív vzrástla z päť miliárd švédskych korún na 162 miliárd švédskych korún. V tom čase už bol na čele vedenia Peter Wallemberg, syn Marcusa Walemberga. Spľasnutie technologickej bubliny a prepad búrz po celom svete na konci milénia neobišiel ani tento finančný konglomerát. V priebehu dvoch rokov sa tak aktíva spoločnosti prepadli o 105 miliárd švédskych korún. Ako povedal šéf komunikačného oddelenia Investoru Fredrik Lindgren, situácia sa za posledné necelé dva roky opäť zlepšuje a trhová hodnota Investoru znovu rastie.
Lákajú aj noví členovia únie
V súčasnosti má spoločnosť vyše 130-tisíc akcionárov a je ovládaná v poradí už piatou generáciou Wallembergovcov prostredníctvom svojich neziskových organizácií. Podľa Lindgrena Investor momentálne pôsobí na troch kontinentoch v Amerike, v západnej Európe a v Ázii. Ale zdá sa, že súčasné trhy sú pre nich už malé. "Keď sa pozrieme na to, ako nové štáty EÚ dynamicky rastú, tak potom náš kapitálový vstup na tieto trhy v priebehu niekoľkých rokov bude len logickým krokom," dodal na záver.

Akvizície holdingu Investor
AstraZeneca
Tržby: 18,8 mld. USD
Trhová kapitalizácia: 593,6 mld. SEK
Akcionársky podiel: 5 %
Hlasovacie práva: 5 %
AstraZeneca je šiesta najväčšia farmaceutická firma na svete. Vo vývoji farmaceutík sa predovšetkým orientuje na tráviace, kardiovaskulárne, nervové a onkologické choroby. Spoločnosť sa zameriava predovšetkým na trhy vo Švédsku, Veľkej Británii a v Spojených štátoch amerických.

Gambro
Tržby: 26 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 20,5 mld. SEK
Akcionársky podiel: 20 %
Hlasovacie práva: 26 %
Gambro je globálna spoločnosť, ktorej výroba je zameraná na medicínsku techniku. Počet zamestnancov je približne 21-tisíc v 40 krajinách. Hlavné vývojové centrá sa nachádzajú vo Švédsku, v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku, v Japonsku a v USA.

Ericsson
Tržby: 117,7 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 208,8 mld. SEK
Akcionársky podiel: 5 %
Hlasovacie práva: 38 %
Ericsson je jedným zo svetových lídrov v produkcií telekomunikačných zariadení, predovšetkým mobilných telefónov a infraštruktúry. Spoločnosť pôsobí vo viac ako 140 krajinách po celom svete. V súčasnosti zamestnáva viac ako 51-tisíc ľudí.

Saab
Tržby: 17,3 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 10,9 mld. SEK
Akcionársky podiel: 20 %
Hlasovacie práva: 36 %
Po predaji automobilovej divízie americkému koncernu Generals Motors sa firma zamerala predovšetkým na obranné, letecké a vesmírne technológie. Spoločne s britskou obranou firmou BAE Systems sa podieľajú na výrobe nadzvukových stíhačiek značky Gripen, ktoré si v priebehu tohto roka na lízing zaobstarala aj Česká republika.

WM-data
Tržby: 6,5 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 5,3 mld. SEK
Akcionársky podiel: 18 %
Hlasovacie práva 31 %
WM-data je jeden z najväčších providerov IT služieb v škandinávskych krajinách. V spoločnosti pracuje 5 700 zamestnancov.

ABB
Tržby: 18,8 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 75,4 mld. SEK
Akcionársky podiel: 10 %
Hlasovacie práva: 10 %
ABB patrí k popredným energetickým spoločnostiam. Samotnú firmu tvorí viac ako 5 000 samostatných strategických jednotiek, ktoré majú výrazné rozhodovacie právomoci. ABB pôsobí v sto krajinách po celom svete a zamestnáva priemere 120-tisíc pracovníkov.

Elektrolux
Tržby: 12,1 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 51,2 mld. SEK
Akcionársky podiel: 6 %
Hlasovacie práva: 26 %
Skupina Elektrolux je najväčším svetovým producentom domácich a záhradných elektrospotrebičov. Každý rok predá viac ako 55-tisíc elektrospotrebičov. Spoločnosť pôsobí na 150 trhoch vo svete. Do skupiny patria okrem Elektroluxu aj ostatné značky ako napríklad AEG, Zanussi, Frigidiare, Eureka a Husqvarna.

Scania
Tržby: 50,6 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 40,5 mld. SEK
Akcionársky podiel: 9 %
Hlasovacie práva: 15 %
Scania je štvrtým najväčším producentom nákladných automobilov a autobusov. Svoju produkciu predáva v 100 krajinách, predovšetkým v Európe a Latinskej Amerike, kde má aj svoje výrobné závody. V roku 2003 sa spoločnosť dohodla na spolupráci s nemeckou firmou Man v oblasti výroby komponentov.

SEB
Tržby: 27,1 mld. SEK
Trhová kapitalizácia: 74,4 mld. SEK
Akcionársky podiel: 20 %
Hlasovacie práva: 21 %
SEB je finančná inštitúcia, ktorá poskytuje bankové služby pre korporátnu a privátnu klientelu. Banka má 627 pobočiek vo Švédsku, v Nemecku a pobaltských štátoch. SEB zamestnáva vyše 19 pracovníkov v 20 štátoch.
Pozn.: Údaje sú za rok 2003

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 11:19