StoryEditor

20 otázok a odpovedí Penzisti, dane a nízke penzie vás nezruinujú. Ak viete, ako na to

Ste penzista a vlani ste si privyrábali popri nízkej penzii, ktorú dostávate od štátu? Potom by ste mali vedieť aj to, ako sa správne vysporiadať s daňami, a to v rámci daňového priznania. Naši experti z praxe vám riadia, ako je pre vás čo najvýhodnejšie privyrábať si, kedy ísť do penzie a koľko by ste mali mať na starobu našetrené.



Povinnosť dôchodcu podať daňové priznanie

Som na dôchodku a nie som si istý daňovým priznaním. Kedy ho musím podať?

Odpovedá Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy SR:

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý daňovník, aj dôchodca, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2015 presiahli sumu 1 901,67 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrnujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené.



Výhody podania daňového priznania

Kedy sa mi ako dôchodcovi oplatí podať daňové priznanie? Môže mi vyjsť aj preplatok?

Odpovedá Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy SR:

Ak ste ako daňovník poberajúci dôchodok dosiahli v roku 2015 príjem zo závislej činnosti neprevyšujúci sumu 1 901,67 eura, nevzniká vám povinnosť podať daňové priznanie za rok 2015. Keď vám však zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je pre vás výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď vaše zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 1 901,67 eura. V podanom daňovom priznaní vám vznikne daňový preplatok a daňový úrad vám ho vráti na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.



Nárok na daňové preplatky

Som dôchodca a podal som daňové priznanie. Vznikol mi preplatok štyri eurá, ale nevrátili mi ich. Prečo?

Odpovedá Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy SR:

Keď vám ako dôchodcovi v daňovom priznaní vznikne daňový preplatok, daňový úrad vám ho vráti na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku. Žiadosť je súčasťou daňového priznania. Daňový preplatok sa však vráti iba v prípade, ak je vyšší ako 5 eur. Ak je tento daňový preplatok nižší ako 5 eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.



Použitie typu daňového priznania

Aké rôzne typy daňových priznaní sa týkajú dôchodcov, ktorí podávajú daňové priznanie?

Odpovedá Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy SR:

Ak ste ako dôchodca dosiahli vlani iba príjmy zo závislej činnosti – t. j. zo zamestnania na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce, podávate daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A. Keď ste však mali aj iné druhy zdaniteľných príjmov, napríklad príjem z prenájmu nehnuteľnosti alebo príjem z nepeňažnej výhry či príjem z predaja nehnuteľnosti, prípadne príjem z vyplatenia podielového listu, podávate daňové priznanie k dani z príjmov FO typu B.



Nezdaňované príjmy

Na ktoré príjmy mi ako dôchodcovi štát nemôže siahnuť?

Odpovedá Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy SR:

Od dane z príjmov sú oslobodené všetky dôchodkové dávky. Medzi dôch...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca-2, menuAlias = poradca-2, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 06:09