StoryEditor

Odpovedáme na otázky čitateľov

14.03.2007, 23:00

Nezdaniteľné časti dane
Poisťovňa mi do potvrdenia na uplatnenie nezdaniteľných častí základu dane fyzickej osoby -- preukázateľne zaplatené poistné v danom zdaňovacom období -- zahrnula okrem pravidelných mesačných platieb aj mimoriadny vklad vložený v tomto roku. Je to správne? Môžem si teda aj túto sumu uplatniť ako nezdaniteľnú časť základu dane?
-- Ak mimoriadny vklad na životnú poistku bol vložený v roku 2007, tak sa už považuje za zaplatené poistné na účely uplatnenia nezdaniteľnej sumy základu dane na zdaňovacie obdobie roku 2007.
Nezdaniteľná časť základu dane z dôvodu platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a poistného na životné poistenie, je možné uplatniť vo výške preukázateľne zaplatenej v zdaňovacom období (maximálne do 12 000 Sk). Vychádzame z § 11 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení platnom do konca roku 2006. Odporúčame, aby ste poisťovňu požiadali o opravu predmetného potvrdenia.
Aj príjmy vyňaté zo zdanenia sa musia priznať
Dcéra pracovala celý rok 2006 v Anglicku a pracuje tam aj v tomto roku. Musí kvôli daňovému priznaniu pricestovať do SR, keďže podľa zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a Veľkou Britániou a Severným Írskom (č. 89/1992 Zb.) -- čl. 22 ods. 2 platí, že príjmy tam zdanené sú u nás vyňaté zo zdanenia? Treba formálne uviesť tieto príjmy do priznania alebo nemusí podávať daňové priznanie?
-- Vychádzajúc z § 32 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, je za rok 2006 povinná podať daňové priznanie každá fyzická osoba, ktorá mala zdaniteľné príjmy vyššie ako 45 408 Sk. Keďže je vaša dcéra naším daňovým rezidentom, musí priznať celosvetové príjmy. Platí to i napriek tomu, čo uvádzate, že všetky jej príjmy zo zahraničia sú u nás vyňaté zo zdanenia. Pôjde, z jej pohľadu, o formalitu.
Len v minulosti platilo, že ak mal daňovník len príjmy vyňaté zo zahraničia, nemusel u nás podávať daňové priznanie. Už niekoľko rokov je táto formulácia z daňového zákona vypustená.
Príjem z prenájmu bytu
Chcel by som sa opýtať, ako sa počíta príjem pri prenájme bytu, keď nájomné sa platí mesiac dopredu. Napríklad v decembri 2006 sa zaplatilo nájomné za január 2007. Má sa toto nájomné počítať do príjmu za rok 2006 alebo za rok 2007?
-- Predpokladáme, že táto činnosť nie je u vás podnikaním. Zdaňovacím obdobím je kalendárny rok. To znamená, že do daňového priznania uvediete príjem, ktorý ste mali v roku 2006. Predpokladáme, že uplatňujete výdavky v paušálnej výške (40 %) alebo pri uplatnení skutočných výdavkov vediete evidenciu o príjmoch a daňových výdavkoch v časovom slede podľa § 6 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Ak by ste však účtovali v sústave podvojného účtovníctva, zo systému priamo vyplýva spôsob uplatnenia príjmov a výdavkov.
Autorské honoráre
Zmenilo sa niečo na výške paušálnych výdavkov pri príjmoch z autorských honorárov? Minulý rok to bolo 25 %.
-- Za rok 2006 sú paušálne výdavky z príjmov podľa autorského zákona 40 % plus poistné na zdravotné poistenie a do Sociálnej poisťovne, ak sa platilo na základe týchto príjmov. Paušálne výdavky si môže uplatniť len osoba, ktorá nie je platiteľom DPH alebo bola jej platiteľom len časť roka.
Dodatočné uplatnenie daňového bonusu
V roku 2006 som robil v štátnej správe do júla a od augusta som začal pracovať v súkromnej firme. V tom istom čase som si ešte spravil živnosť a na ňu som dostával pravidelne mzdu v rovnakej výške na faktúry. V septembri sa mi narodila druhá dcéra, na ktorú som však zatiaľ nepoberal daňový bonus a zamestnávateľ mi povedal, že si ho mám uplatniť za tie mesiace (september -- december) v daňovom priznaní. Je to v poriadku?
-- Keďže ste mali príjmy zo závislej činnosti aj zo živnosti, ste povinný podať za rok 2006 daňové priznanie (predpokladáme celkové vyššie príjmy ako 45 408 Sk). Predpokladáme tiež, že príjem na základe živnosti nebola u vás poberaná mzda, ako sa v otázke uvádza (na faktúru). Ak ste hrubé príjmy zo závislej činnosti (alebo zo živnosti) mali vyššie ako 42 450 Sk (6-násobok minimálnej mzdy), tak máte nárok na dodatočné uplatnenie daňového bonusu na druhú dcéru v pomernej sume (540 x 4 mesiace = 2 160 Sk). Zamestnávateľ má pravdu, keďže ste povinný podať daňové priznanie, neuplatnený daňový bonus si môžete uplatniť len v ňom. Potrebné je priložiť potrebný doklad (rodný list dieťaťa).
Predaj nehnuteľnosti a daň z príjmov
V januári 2006 sme predávali nehnuteľnosť, v ktorej som však nemal trvalý pobyt a vo vlastníctve som ju mal od roku 2002 do roku 2006. Musím platiť ešte aj za ňu daň?
-- Nevieme, o akú nehnuteľnosť ide. Trvalý pobyt (aspoň dva roky) sa sleduje len pri predaji bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi. Pri predaji ostatných nehnuteľností, respektíve pri bytoch a domoch, kde potrebný čas trvalého pobytu nie je, je potrebné na daňové oslobodenie, aby boli vo vlastníctve aspoň päť rokov. Z otázky vyplýva, že ste neboli vlastníkom v takom čase. To znamená, príjem z predaja musíte uviesť do daňového priznania v rámci ostatných príjmov. Uplatniť si môžete výdavky v zmysle § 8 ods. 5 a 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov (napr. kúpna cena preukázateľne zaplatená atď.).
Príkazné zmluvy
Som zamestnaná, ale mám príjmy aj ako živnostníčka. Ako je potrebné postupovať vo vzťahu k daňovým povinnostiam s príjmami na základe príkazných zmlúv? Podotýkam, že ide o viac zmlúv z rokov 2005 a 2006 od toho istého príkazcu. Práce odovzdané v zmysle zmlúv, termíny úhrady (faktúry) uplynuli. Vyplatený bol však len v roku 2006 a len malý podiel z celkovej dlžnej sumy. Dôvod: zdĺhavý postup príslušného ministerstva "v prísune financií" na projekty spolufinancované Európskym sociálnym fondom, na ktorých riešení som sa spolupodieľala na základe tohto typu zmlúv.
-- Na takto položenú otázku sa nedá v novinách odpovedať. Príjmy na základe príkazných zmlúv sa posudzujú rozdielne, podľa obsahu. Niektoré sú obdobným vzťahom, v ktorom daňovník pri výkone práce je povinný pre platiteľa príjmu dodržiavať jeho pokyny alebo príkazy, keď ide o príjem zo závislej činnosti. V takom prípade sa do daňového priznania uvedú len vtedy, ak sú vyplatené najneskôr do konca januára nasledujúceho roka. Sú (alebo by mali byť) pred výplatou zdaňované.
Ak sú práce na základe týchto zmlúv vykonávané samostatne, na vlastný účet a zodpovednosť, keď sú dodržané podmienky výkonu podnikania v zmysle Obchodného zákonníka, ide o príjem z podnikania a v niektorých prípadoch môže ísť aj o ostatný príjem. Z toho sa potom odvodzuje aj spôsob zdanenia. Ak si v podnikaní uplatňujete paušálne výdavky, do príjmov uvediete príjmy prijaté v kalendárnom roku, ktorý je zdaniteľným obdobím pri dani z príjmov.
Študent a daňové priznanie
Musím podať daňové priznanie, keď môj príjem za minulý rok bol 30 000 Sk z dohôd o vykonaní práce, keďže som študent vysokej školy?
-- Bez ohľadu na to, či ste študent alebo nie, nie ste povinný podať za rok 2006 daňové priznanie, ak vaše hrubé zdaniteľné príjmy boli do 45 408 Sk. Napriek tomu by bolo pre vás výhodné daňové priznanie podať (typ A), aby vám daňový úrad vrátil zrazenú daň alebo zrazené preddavky na daň. Potrebné údaje (daň alebo preddavok na daň) máte uvedené v potvrdeniach od zamestnávateľov, ktoré vám mali byť doručené najneskôr do 10. marca. Nezáleží na tom, že išlo o príjmy na základe dohôd o vykonaní práce. Ide o bežný príjem zo závislej činnosti.
Ak ste tieto príjmy v priebehu roku 2006 nemali zdaňované vôbec (ak ste podpísali vyhlásenie na zdanenie príjmov zo závislej činnosti a vyšli nulové preddavky na daň), nemá význam pre vás priznanie podávať. Po odpočítaní nezdaniteľnej sumy vo výške 90 816 Sk, vám aj tak nevznikne žiadna daňová povinnosť.
Predaj ojazdeného automobilu
Musím zaplatiť daň z predaja starého ojazdeného auta, ktoré som predal v roku 2006, ak suma za predaj je iba dohodnutá a nemám žiadnu zmluvu? Ako mám ďalej postupovať a dokedy mám dať daňové priznanie, kto mi ho overí a schváli?
-- Robíte si zbytočné problémy, pretože platí všeobecne, že príjem z predaja hnuteľných vecí (auto je hnuteľná vec) je od dane oslobodený (§ 9 ods. 1 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov). Na tieto účely sa za hnuteľnú vec nepovažuje cenný papier. Osobitný postup je len v prípadoch, ak ide o vec, ktorá bola zahrnutá do obchodného majetku, t. j. keď súvisela s podnikaním (vtedy sa musí na daňové oslobodenie čakať päť dokov od jej vyradenia z obchodného majetku).
Príjem manželov z prenájmu
S manželkou prenajímame byt, zaujíma ma, ako sa zdaňuje tento príjem
.
-- Príjem z prenájmu bytu (ak nejde o podnikanie) je do sumy 23 650 Sk za rok 2006 od dane oslobodený.
Ak ide o byt, ktorý je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, príjem z prenájmu sa rozdelí na oboch v rovnakom pomere, ak sa nedohodnú inak. Ak si príjem rozdelia, u oboch z nich do uvedenej výšky pôjde o príjem od dane oslobodený a zvyšná časť príjmu u každého z nich je zdaniteľný príjem z prenájmu, ktorý treba uviesť do daňového priznania (ide o príjem podľa § 6 ods. 3 zákona č. 595/2003 Z. z.). Pripomíname, že aj v tomto prípade platí, že povinnosť podať daňové priznanie nie je, ak všetky zdaniteľné príjmy sú za rok 2006 do výšky 45 408 Sk. Do zdaniteľných príjmov sa nezapočítavajú príjmy od dane oslobodené a príjmy, ktoré boli zdanené zrážkou dane.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 15:46