StoryEditor

Doklad o vzdelaní musí byť úradne overený

28.11.2006, 23:00

Po skončení školy na Slovensku sa mladí ľudia často rozhodnú pokračovať v štúdiu na škole v zahraničí. Prvé, o čo sa takíto študenti musia zaujímať je, či im nová škola dosiahnuté vzdelanie uzná. Na Slovensku má na starosti agendu uznávania vzdelania Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní, ktoré je súčasťou ministerstva školstva.
Ak potrebujete potvrdenie pravosti dokladu o vzdelaní (apostilu) na vysokoškolské doklady o vzdelaní pre uznanie slovenského dokladu v zahraničí, vydá vám ho stredisko.
Uznanie maturity
Uznanie časti štúdia na strednej škole v zahraničí je v kompetencii riaditeľa kmeňovej strednej školy. Riaditeľ školy porovná učebné plány a potom rozhodne o tom, či žiak bude musieť robiť rozdielové skúšky najviac z troch predmetov, pričom rozdielová skúška z vyučovacieho jazyka je povinná. Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní vydá na žiadosť žiaka alebo jeho zákonného zástupcu alebo riaditeľa strednej školy odborné stanovisko k uznaniu časti štúdia na strednej škole v zahraničí a prevedie hodnotenie štúdia do slovenskej klasifikačnej stupnice.
Uznanie časti štúdia na vysokej škole v zahraničí
O uznaní časti štúdia rozhoduje vysoká škola v Slovenskej republike, ktorá uskutočňuje študijný program v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore. Vysoká škola najskôr porovná študijné programy. Ak zistí podstatné rozdiely v obsahu štúdia, študent musí absolvovať doplňujúce skúšky. Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní vydá na žiadosť študenta alebo vysokej školy, na ktorej chce študent v Slovenskej republike v štúdiu pokračovať, odborné stanovisko k uznaniu časti štúdia na vysokej škole v zahraničí. Stredisko preverí, či vysoká škola, na ktorej študent v zahraničí študoval, je štátom uznanou vysokou školou, preskúma úroveň dokladu o vzdelaní a prevedie hodnotenie štúdia do slovenskej klasifikačnej stupnice.
Aké doklady na to potrebujete
. žiadosť o posúdenie dokladu o vzdelaní
. kópiu vysvedčenia s úradným prekladom do slovenského jazyka
. kópiu vysvedčenia z posledného absolvovaného ročníka v SR
. potvrdený študijný program
Základné a stredné školy
Na Slovensku doklad o vzdelaní absolventa základnej alebo strednej školy v zahraničí uznáva krajský školský úrad. Ak však ide o doklad o vzdelaní po ukončení strednej školy, ktorý umožňuje prístup na vysokoškolské štúdium, získaný v krajinách, s ktorými má SR uzavretú dohodu o vzájomnom uznávaní dokladov o vzdelaní, uznanie dokladov o vzdelaní nie je potrebné a krajský školský úrad vydáva absolventovi potvrdenie o rovnocennosti.
Ako postupovať:
-- žiadateľ dá stredisku žiadosť o posúdenie dokladu o vzdelaní. K žiadosti priloží notársky overený doklad o vzdelaní, ktorý je preložený do slovenského jazyka spolu s apostilou a výpisom absolvovaných predmetov alebo skúšok na príslušnej zahraničnej škole,
-- stredisko vystaví odporúčacie stanovisko
-- odporúčacie stanovisko strediska a ďalšie doklady potom posudzuje krajský školský úrad, ktorý vydá potvrdenie o rovnocennosti alebo rozhodnutie o uznaní (nostrifikácii).
Vysoké školy
Doklad o vzdelaní získaný po absolvovaní vysokoškolského vzdelania I. alebo II. stupňa uznáva vysoká škola na Slovensku, ktorá uskutočňuje študijný program v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore. Ak na Slovensku neexistuje škola so študijným programom v rovnakom alebo príbuznom študijnom odbore, rozhodnutie o rovnocennosti vydáva Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní na ministerstve školstva. Aj rozhodnutie o rovnocennosti dokladu o vzdelaní z krajín, s ktorými má Slovensko uzavretú dohodu o vzájomnom uznávaní dokladov o vzdelaní, vydáva stredisko.
Ako postupovať:
-- žiadosť o rozhodnutie dokladu o vzdelaní treba poslať stredisku. K žiadosti treba priložiť notársky overený doklad o vzdelaní, ktorý je preložený do slovenského jazyka spolu s apostilou a výpisom absolvovaných predmetov alebo skúšok na príslušnej zahraničnej škole a kolok, ak ide o doklad z členského štátu,
-- rozhodnutie o rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydá stredisko.
Uznanie dokladu o vzdelaní pri výkone povolania
Profesijné uznávanie dokladov o vzdelaní v EÚ rozlišuje uznávanie na výkon regulovaných a neregulovaných povolaní v Slovenskej republike. Regulovaným povolaním je podľa zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní povolanie, ktorého výkon je podmienený kvalifikáciou upravenou právnymi predpismi. Pod kvalifikáciou sa rozumie vzdelanie a prax, prípadne aj ďalšie osobitné podmienky, ako napr. osvedčenie o bezúhonnosti, členstvo v príslušnej stavovskej komore a pod. Zákon o uznávaní dokladov o vzdelaní sa nevzťahuje na všetky regulované povolania v SR, a to na povolanie architekta, veterinárneho lekára, zdravotníckych pracovníkov a odborných činností uvedených v prílohe tohto zákona a niektorých iných regulovaných povolaní (napr. na povolanie advokáta sa vzťahujú osobitné predpisy). Doklad o vysokoškolskom vzdelaní doktorandského stupňa nadobudnutý v členskom štáte EÚ uznáva ministerstvo školstva automaticky vydaním osvedčenia o automatickom uznaní vysokoškolského vzdelania tretieho stupňa.
Ako postupovať
-- žiadateľ predloží stredisku alebo príslušnému orgánu písomnú žiadosť s označením konkrétneho regulovaného povolania, ktoré chce v SR vykonávať
-- spolu so žiadosťou predloží preukaz totožnosti
-- overenú kópiu dokladov o vzdelaní
-- výpis o absolvovaných predmetoch a vykonaných skúškach alebo dodatok k diplomu,
-- potvrdenie o absolvovanej odbornej praxi,
-- kolky
-- iné doklady, ak to ustanovuje osobitný predpis.
Od žiadateľa sa ďalej požaduje aj osvedčený preklad dokladov o vzdelaní do štátneho jazyka. Stredisko na uznávanie dokladov sa vo svojich rozhodnutiach vyjadruje iba k dokladom o vzdelaní. V prípade, že výkon regulovaného povolania je podmienený aj ďalšími podmienkami (napríklad prax, bezúhonnosť atď.), je stredisko tzv. prvostupňovým orgánom a konečné rozhodnutie o možnosti výkonu regulovaného povolania vydáva zákonom určený príslušný orgán (napr. živnostenský úrad).
Neregulované povolania v Slovenskej republike
Ak povolanie, ktoré chce občan EÚ vykonávať v prijímajúcom štáte, nie je regulované v tomto štáte, nie je potrebné požiadať o uznanie dokladov o vzdelaní. Príslušné povolanie môže občan EÚ v prijímajúcom štáte vykonávať za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci prijímajúceho členského štátu a nepotrebuje k tomu predkladať žiadne úradné rozhodnutie o uznaní. Zamestnávatelia však môžu požiadať svojich potenciálnych zamestnancov o doklady, ktoré potvrdzujú ich nadobudnutú kvalifikáciu, na základe ktorej sa uchádzajú o príslušné pracovné miesto.
Inštitúcie zodpovedné za uznávanie vzdelania

Čo posudzuje stredisko pre ekvivalenciu
Posudzuje zahraničné doklady o vzdelaní a vydáva rozhodnutia o rovnocennosti dokladov o vzdelaní v súvislosti s ich uznaním na účely:
? výkonu regulovaného povolania v SR
? pokračovania v štúdiu v SR (vysokoškolské doklady o vzdelaní zo štátov s dohodami).
Posudzuje tiež doklady o vzdelaní a vydáva stanoviská s odporúčacím charakterom v prípade:
? uznania časti štúdia v zahraničí
? uznania ukončeného vzdelania na účely pokračovania v štúdiu alebo výkonu povolania, ktoré nie je regulované
? priznania štatútu študenta občanom SR študujúcim v zahraničí (tzv. sústavná príprava na povolanie).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 15:22