StoryEditor

Zdravé jedlá za rozumné ceny

25.07.2007, 00:00

Letný deň môžete privítať banicou -- čerstvým závinom so sladkou či slanou plnkou. Na obed vás počas horúčav ideálne zasýti studená uhorková polievka tarator alebo slané vyprážané alebo pečené sardinky ca-ca pripravované v reštauráciách, ale aj v stánkoch s občerstvením na pláži. Na večeru si môžete v niektorom zo štýlových podnikov dopriať šopský šalát, šišky z mletého mäsa kebapče, alebo grilovanú makrelu s názvom skumrja. Aj takú podobu môže mať vaše hodovanie v niektorom z letovísk v Bulharsku.
Pri ochutnávaní špecialít bulharskej kuchyne, ktoré majú zväčša nízku kalorickú hodnotu, musíte počítať s tým, že v nich nemôže chýbať zelenina, syr, jogurt a grilované ryby. Ak vám pokrmy zo zeleniny ani polievky ochucované mliekom či jogurtom nebudú chutiť, v ponuke reštaurácií stále nájdete aj jahňacie, baranie či kuracie mäso, pizzu, hranolky a sladké palacinky.
Hoci sa budete slniť na plážach Čierneho mora, môžete sa spoľahnúť, že tu nájdete sladkú baklavu ako v Grécku či Tunisku, kebab ako v Turecku, ale aj pálenku rakija známu napríklad aj z Chorvátska.
Pre menej jazykovo zdatných našincov je príjemným prekvapením, že v niektorých bulharských prímorských oblastiach majú jedálne lístky aj v českom či slovenskom jazyku. V Primorsku či Nesebare dokonca fungujú aj reštaurácie, ktoré sa špecializujú na jedlá českej kuchyne. Pri ochutnávaní špecialít kuchyne iných krajín počas dovolenky hrá svoju rolu aj cenová úroveň. Tá je v našincami vyhľadávaných miestach ako je Primorsko, Pomorie či Kiten nižšia, na brehoch Slnečného pobrežia o niečo vyššia. Stále však ešte oproti iným dovolenkovým cieľom i v porovnaní s cenami v mnohých našich reštauráciách veľmi zaujímavá.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 00:08