StoryEditor

Ako si odpočítať bonus

27.06.2007, 00:00

Podľa zákona o dani z príjmov si daňovník môže uplatniť daňový bonus na vyživované, nezaopatrené dieťa. "Okrem nároku na vlastné dieťa má nárok aj dieťa druhého z manželov, osvojené alebo dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu, žijúce s ním v domácnosti," hovorí Iveta Adamíková, hovorkyňa Daňového riaditeľstva SR. Dieťa sa považuje za nezaopatrené aj keď študuje na strednej alebo vysokej škole. Neplatí to však pre štúdium jednotlivých predmetov, popri zamestnaní, externé alebo kombinované.
Kto má nárok?
Zamestnanec má nárok na daňový bonus, ak má mzdu aspoň 3 800, korún čo je polovica z minimálnej mzdy. Oproti podnikateľovi má tú výhodu, že si bonus môže u zamestnávateľa uplatniť každý mesiac. Musí podpísať tlačivo Vyhlásenie k zdaneniu príjmov a doložiť príslušné doklady. Pri narodení dieťaťa je to rodný list, ktorý keď predloží do tridsiatich dní, môže si daňový bonus uplatniť v mesiaci, v ktorom sa narodilo. Pri neskoršom predložení si ho uplatní až od nasledujúceho mesiaca. Za prvý mesiac mu bonus doplatia až po ročnom zúčtovaní alebo pri podaní daňového priznania. Ak ide o dieťa, ktoré študuje, daňovník musí predložiť potvrdenie o návšteve strednej alebo vysokej školy, a to za každý školský rok.
Zdravotné problémy pri štúdiu
Za sústavnú prípravu na povolanie, kedy je nárok na bonus, sa považuje aj opakovanie ročníka. Pri štúdiu na vysokej škole je to len za podmienky, že štúdium nepresiahne štandardnú dĺžku podľa študijného programu (po jej prekročení nárok zaniká). Na daňové účely štúdium na vysokej škole sa začína odo dňa zápisu a trvá do jeho skončenia, ktorým je vykonanie poslednej skúšky (spravidla je to štátna skúška - štátnice alebo obhajoba záverečnej práce). Ak študent nespraví posledné skúšky v riadnom termíne, nárok na bonus je maximálne do konca príslušného akademického roka, čiže do 31. augusta. Pri doktorandskom štúdiu nie je možné uplatniť si na dieťa daňový bonus, pretože ide o tretí stupeň vzdelávania, ktoré sa už nepovažuje za sústavnú prípravu na povolanie. Vo všeobecnosti ním nie je ani prerušenie štúdia. Ak však dieťa prerušilo štúdium pre chorobu alebo úraz, daňový bonus si môžete uplatniť keď predložíte potvrdenie od lekára o zdravotných problémoch. Nezaopatreným dieťaťom je aj dieťa, ktoré je neschopné sústavne sa pripravovať na povolanie pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, najdlhšie je to do dovŕšenia plnoletosti.
Neoprávnený bonus
Ak občan neoznámi zmeny, ako napríklad prerušenie štúdia z iného ako zdravotného dôvodu, môže dôjsť k neoprávnenému uplatneniu daňového bonusu. V prípade zamestnanca je za vyplatenie daňového bonusu zodpovedný zamestnávateľ. "Ak priznal a vyplatil daňový bonus vo vyššej sume, je povinný z rozdielu zaplatiť sankčný úrok ako pri krátení dane (0,2 percenta za každý deň omeškania)," dopĺňa Adamíková. V prípade, ak rozdiel zavinil zamestnávateľ, znáša aj sankcie. Ak chybu urobil zamestnanec a sankcionovaný bol zamestnávateľ, môže si od neho vybrať neoprávnene vyplatený daňový bonus vrátane sankčného úroku.
Neuplatnili ste si daňový bonus?
Mali ste nárok na daňový bonus na nezaopatrené dieťa, ktorý ste si v ročnom zúčtovaní dane u zamestnávateľa alebo vo vami podanom daňovom priznaní neuplatnili? V tom prípade môžete podať dodatočné daňové priznanie, uplatniť si v ňom bonus a požiadať o jeho vyplatenie. K priznaniu musíte predložiť doklady o nároku na daňový bonus. Pri narodení dieťaťa je to rodný list. V prípade študujúceho dieťaťa je to potvrdenie o návšteve školy. Dodatočné priznanie môžete podať u správcu dane podľa trvalého pobytu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 05:06