StoryEditor

Zmena podmienok pri vyplácaní príspevkov na dopravu

28.07.2005, 00:00
Zmena sa týka výšky príjmov zamestnanca, na účely výplaty príspevku zo sociálneho fondu na úhradu jeho výdavkov na dopravu do zamestnania a späť. Do konca augusta 2005 je týmto ukazovateľom (základnou podmienkou) priemerný mesačný zárobok zamestnanca, ktorý nemôže presiahnuť mesačne 7 000 Sk.

Od 1. septembra 2005 bude platiť novelizovaný zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde v znení neskorších predpisov.

Zmena sa týka výšky príjmov zamestnanca, na účely výplaty príspevku zo sociálneho fondu na úhradu jeho výdavkov na dopravu do zamestnania a späť. Do konca augusta 2005 je týmto ukazovateľom (základnou podmienkou) priemerný mesačný zárobok zamestnanca, ktorý nemôže presiahnuť mesačne 7 000 Sk.
Po novele týmto ukazovateľom bude dvojnásobok sumy životného minima podľa § 2 písm. a) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ide o životné minimum platné pre jednu plnoletú fyzickú osobu). Ďalšia podmienka na poskytnutie príspevku sa nemení. Zamestnancove preukázateľne a skutočne vynaložené výdavky na dopravu do zamestnania pravidelnou autobusovou dopravou, s výnimkou mestskej hromadnej dopravy a železničnou osobnou dopravou, sú najmenej 200 Sk mesačne.
Na tento účel zamestnávateľ môže naďalej poskytnúť v úhrne z prostriedkov sociálneho fondu príspevok maximálne vo výške 0,5 % zo základu jeho tvorby na bežný rok (úhrn hrubých miezd, platov, atď. bez náhrad a bez prostriedkov, ktorých zdroj je zisk po zdanení), zúčtovaných zamestnancom na výplatu, z ktorých sa zisťuje priemerný zárobok (podľa Zákonníka práce).
Po zvýšení životného minima na 4 730 Sk (od 1. júla 2005), ktoré by malo platiť v septembri, odkedy sa po prvýkrát táto zmena zákona o sociálnom fonde začne v praxi aplikovať, bude teda platiť, že zamestnanec bude mať nárok na príspevok na dopravu do zamestnania a späť uvedeným druhom dopravy (ak jeho skutočné výdavky mesačne budú najmenej 200 Sk) v prípade, ak jeho mzda nepresiahne 9 460 Sk (4 730 x 2).

Valorizácia
Pri predpokladanej valorizácii životného minima sa automaticky hranica príjmu na uvedené účely bude každoročne zvyšovať. Pripomíname, že príspevky na dopravu do zamestnania sú regulované a týkajú sa len tých zamestnávateľov, u ktorých nie je uzatvorená kolektívna zmluva alebo ak v kolektívnej zmluve nie je dohodnutý prídel vo výške najviac 0,5 %, ak sa tak dohodlo v kolektívnej zmluve alebo ak nie sú dohodnuté zásady poskytovania príspevku zo sociálneho fondu alebo ak ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia.
Vychádzame z možností tvorby a použitia sociálneho fondu podľa § 3 ods. 1 písm. b) bod 2 a § 7 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom fonde. Ostatní zamestnávatelia použijú sociálny fond podľa vlastných pravidiel v zmysle § 7 tohto zákona.
Naďalej tiež platí, že aj tí zamestnávatelia, ktorí sú povinní zamestnancom poskytnúť predmetné príspevky na dopravu do zamestnania za uvedených pravidiel, okrem toho môžu poskytnúť navyše aj príspevky na dopravu do zamestnania a späť podľa iných pravidiel. Určená je však maximálna hranica (podiel) z povinného prídelu sociálneho fondu.
Spolu s príspevkami na sociálnu výpomoc, na dopravu do zamestnania a späť a na doplnkové dôchodkové sporenie je to rozsah najmenej vo výške 20 % z povinného prídelu. V prípade takto poskytnutého ďalšieho príspevku sa nemusí prihliadať na príjem zamestnanca a na výšku jeho skutočných nákladov. Je na zamestnávateľovi, aké pravidlá si určí.

Nové podmienky od septembra
Podľa § 7 ods. 5 zákona o sociálnom fonde je zamestnanec, na ktorého sa poskytovanie príspevku na dopravu do zamestnania vzťahuje, je na uvedené účely povinný zamestnávateľovi preukázať výšku výdavkov na dopravu do zamestnania a späť (cestovné lístky a pod.).
Podľa prechodného ustanovenia zákona, ktorým sa novelizuje zákon o sociálnom fonde, je zamestnávateľ, ktorého sa tento problém týka, povinný poskytnúť zamestnancovi príspevok na úhradu výdavkov do zamestnania a späť podľa nových podmienok po prvý raz za mesiac september 2005.
Pripomíname, že u zamestnancov (ide len o tých, ktorí sú u zamestnávateľa v pracovnom pomere, na ktorých sa sociálny fond tvorí) tieto príspevky predstavujú zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (bez odvodov). Zdaniť sa musia spolu s ostatnými zdaniteľnými príjmami zo závislej činnosti v príslušnom mesiaci. Aj tento príjem sa započítava do príjmov na účely uplatnenia daňového bonusu (výška ktorého v príslušnom mesiaci musí byť najmenej polovica mesačnej minimálnej mzdy).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 19:59