StoryEditor

Dohoda o vykonaní práce a odvody do fondov

13.11.2005, 23:00

Mnohé subjekty majú uzatvorené dohody o vykonaní práce a vzhľadom na neustále zmeny v legislatíve vznikajú nejasnosti, či za tieto subjekty sú zamestnávatelia povinní platiť nejaké odvody, resp. či platiť poistné majú tieto subjekty. V nasledujúcich riadkoch si preto rozoberieme uvedenú tému.

Dohoda o vykonaní práce je upravená v § 226 Zákonníka práce (ďalej len "ZP"). Dohodu o vykonaní práce môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorú sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 300 hodín v kalendárnom roku. Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce.
Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, pretože inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená:
ˇ pracovná úloha, ktorá je vymedzená individuálne, a nie druhovo,
ˇ dohodnutá odmena za jej vykonanie,
ˇ doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a
ˇ predpokladaný rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy.
Výkon práce zamestnanca (študenta VŠ, príp. poberateľa starobného dôchodku, atď.) zamestnávateľ neriadi, ani nekontroluje, pretože pracovný záväzok je vymedzený konkrétnym výsledkom práce.
Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň predo dňom začatia výkonu práce.
Pracovná úloha sa musí vykonať v dohodnutej dobe, pretože inak môže zamestnávateľ od dohody odstúpiť. Zamestnanec môže od dohody odstúpiť, ak nemôže pracovnú úlohu vykonať preto, že mu zamestnávateľ neutvoril dohodnuté pracovné podmienky. Zamestnávateľ je povinný nahradiť škodu, ktorá mu tým vznikla.
Odmena za vykonanie pracovnej úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce. Medzi účastníkmi možno dohodnúť, že časť odmeny bude splatná už po vykonaní určitej časti pracovnej úlohy. Zamestnávateľ môže odmenu po prerokovaní so zamestnancom primerane znížiť, ak vykonaná práca nezodpovedá dohodnutým podmienkam.
V prípade, ak zamestnanec zomrie pred splnením pracovnej úlohy a zamestnávateľ môže jej výsledky použiť, právo na odmenu primeranú vykonanej práci a právo na náhradu účelne vynaložených nákladov nezaniká a stáva sa súčasťou dedičstva.
Odvody do fondov
Fyzická osoba, ktorá vykonáva práce iba na základe dohody o vykonaní práce (t. j. nemá iný pracovný pomer - t. j. na účely zdravotného poistenia nie je zamestnancom, ani nie je SZČO) na účely sociálneho poistenia (s výnimkou úrazového poistenia - porovnaj § 4 ods. 1 a 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov), ani na účely zdravotného poistenia (porovnaj § 11 ods. 3 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov) sa za zamestnanca nepovažuje.
Z tejto skutočnosti vyplýva, že z dohody o vykonaní práce zamestnávateľ za tieto fyzické osoby - t. j. zamestnancov (z hľadiska Zákonníka práce a úrazového poistenia ), ani za žiaka SŠ alebo študenta VŠ, ani za poberateľa starobného dôchodku, ani za poberateľa predčasného starobného dôchodku, ani za poberateľa invalidného dôchodku poistné na nemocenské poistenie, na starobné poistenie, na invalidné poistenie, na zdravotné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti, ani poistné na garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity neplatí. Zamestnávateľ však za uvedené subjekty platí iba poistné na úrazové poistenie vo výške 0,8 % z neobmedzeného vymeriavacieho základu (§ 138 ods. 15 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov). (Tabuľky č. 1.1. až 1.4.)
V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že zamestnávateľ na účely úrazového poistenia a na účely osobitného predpisu (t. j. zákona č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov) je povinný prihlásiť do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia zamestnanca podľa § 4 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, t. j. zamestnanca na základe dohody o vykonaní práce, pred vznikom pracovnoprávneho vzťahu najneskôr pred začatím výkonu práce, odhlásiť zamestnanca podľa § 4 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, t. j. zamestnanca na základe dohody o vykonaní práce z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia najneskôr v deň nasledujúci po skončení pracovnoprávneho vzťahu, zrušiť prihlásenie do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, ak pracovnoprávny vzťah nevznikol a oznámiť zmeny v údajoch uvedených v § 232 od

s. 2 písm. a) a b) zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov, t. j. priezvisko, vrátane všetkých predošlých priezvisk, meno, dátum a miesto narodenia, stav a miesto trvalého pobytu a identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia fyzickej osoby.
Poistné na nemocenské poistenie, na starobné poistenie, na invalidné poistenie, poistné na poistenie v nezamestnanosti, ani na zdravotné poistenie (t. j. ani preddavky na poistné na zdravotné poistenie) z dohody o vykonaní práce neplatí ani zamestnanec - t. j. fyzická osoba zamestnaná iba na základe dohody o vykonaní práce, ani žiak SŠ alebo študent VŠ, ani poberateľ starobného dôchodku alebo poberateľ predčasného starobného dôchodku alebo poberateľ invalidného dôchodku, ak z dohody o vykonaní práce ich príjem, ktorý podlieha dani z príjmov, okrem príjmov z prenájmov a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou, nedosahuje 1/2 úhrnu minimálnych miezd, t. j. nedosahuje 1/2 mesačnej minimálnej mzdy v sume 6 500 Sk, t. j. ak nedosahuje 3 250 Sk mesačne.
Z uvedeného vyplýva, že ak napr. zamestnanec na základe dohody o vykonaní práce (t. j. aj žiak SŠ, študent VŠ, resp. poberateľ starobného dôchodku, poberateľ predčasného starobného dôchodku alebo poberateľ invalidného dôchodku) má príjem dosiahnutý z tejto dohody o vykonaní práce v kalendárnom mesiaci najviac vo výške 3 249 Sk, poistné na zdravotné poistenie za tieto subjekty s mesačným príjmom nižším ako 3 250 Sk, platí štát (§ 11 ods. 9 písm. c) zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 352/2005 Z. z.).
Uvedené subjekty, ak majú iba dohodu o vykonaní práce, platia preddavky na poistné na zdravotné poistenie, len ak dosahujú príjem vo výške 1/2 minimálnej mzdy 6 500 Sk mesačne, t. j. 3 250 Sk mesačne. V tomto prípade nadobúdajú postavenie tzv. samoplatcov podľa § 11 ods. 2 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. t. j. osoby, ktorá je verejne zdravotne poistená a je povinná platiť poistné na zdravotné poistenie a nie je
d) zamestnancom
e) samostatne zárobkovo činnou osobou alebo
f) osobou, za ktorú platí poistné štát.
V tomto prípade sú uvedené subjekty - tzv. samoplatci, t. j. zamestnanec - fyzická osoba iba na základe dohody o vykonaní práce, poberateľ starobného dôchodku alebo poberateľ invalidného dôchodku alebo žiak SŠ alebo študent VŠ - t. j. poistenec povinný splniť si aj oznamovaciu povinnosť - t. j. je povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr do ôsmich dní skutočnosti rozhodujúce pre vznik alebo zánik povinnosti štátu platiť za neho poistné (§ 23 ods. 1 písm. d) v spojení s ustanovením § 11 ods. 8 až 10 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.). (Tabuľka č. 1.1. až 1.4.).
Sadzba poistného pre poistenca podľa § 11 ods. 2 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. - t. j. pre samoplatcu je 14 % z vymeriavacieho základu. V prípade, ak je samoplatca osobou so zdravotným postihnutím, sadzba poistného je 7 % z vymeriavacieho základu (§ 12 ods. 1 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.).
Osoba so zdravotným postihnutím na účely zdravotného poistenia je podľa § 9 zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti v znení neskorších predpisov:
a) občan uznaný za invalidného podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, t. j.
1. poberateľ invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % alebo
2. poberateľ invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % ,
b) občan, ktorý má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 20 %, ale najviac o 40 % .
Občan so zdravotným postihnutím preukazuje invaliditu a percentuálnu mieru poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť z dôvodu telesnej poruchy, duševnej poruchy alebo poruchy správania rozhodnutím Sociálnej poisťovne alebo posudkom útvaru sociálneho zabezpečenia podľa osobitného predpisu.
Za občana s ťažkým zdravotným postihnutím od 1. 9. 2005 sa považuje aj občan, ktorého miera funkčnej poruchy je najmenej 50 % (§ 51 zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov).
Sadzba poistného pre osoby so zdravotným postihnutím sa uplatní v kalendárnom mesiaci, v ktorom bola táto osoba považovaná za osobu so zdravotným postihnutím aspoň jeden deň (§ 12 ods. 2 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.).
Vymeriavací základ je najmenej úhrn súčinu koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2 a minimálnych základov podľa odsekov 17 a 18 za všetky kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia, počas ktorých mal príslušný platiteľ poistného povinnosť platiť poistné (§ 13 ods. 9 písm. b) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.).
Preddavok na poistné na zdravotné poistenie je povinný vypočítať, platiť a odvádzať poistenec podľa § 11 ods. 2 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. - t. j. samoplatca vo výške určenej sadzbou poistného z ňou určenej sumy (§ 16 ods. 2 písm. d) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.).
Výška preddavku podľa § 16 ods. 8 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. na poistné na zdravotné poistenie poistenca podľa § 11 ods. 2 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. - t. j. samoplatcu je najmenej vo výške určenej sadzbou poistného (t. j. 14 % alebo 7 % - § 12 ods. 1 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.) zo súčinu koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2 cit. zákona - t. j. samoplatcu a minimálneho základu podľa § 13 ods. 17 a 18 a najviac vo výške určenej sadzbou poistného (t. j. 14 % alebo 7 %) z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy (t. j. za kalendárny rok 2003, t. j. vo výške 14 365 Sk mesačne - t. j. najviac 14 % zo sumy 43 095 Sk mesačne, čo predstavuje sumu 6 034 Sk mesačne alebo najviac 7 % zo sumy 43 095 Sk mesačne, čo predstavuje sumu 3 017 Sk mesačne).
Koeficient podľa § 13 ods. 9 písm. b) pre poistenca podľa § 11 ods. 2 - t. j. pre samoplatcu sa vypočíta ako podiel 4 % z priemernej mesačnej mzdy a 14 % z minimálnej mzdy. Koeficient sa zaokrúhľuje na 4 desatinné miesta smerom nahor (§ 13 ods. 14 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z.). V kalendárnom roku 2005 výška koeficientu je 0,6315 Sk.
Priemerná mesačná mzda je priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu (t. j. ide o priemernú mesačnú mzdu za kalendárny rok 2003 vo výške 14 365 Sk mesačne, rozhodujúce obdobie je kalendárny rok 2005 - § 13 ods. 9 písm. d) v spojení s § 14 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 352/2005 Z. z.).
Minimálna mzda - Výška minimálnej mzdy zmenená nariadením vlády Slovenskej republiky vždy k 1. októbru kalendárneho roka sa na účely tohto zákona použije až od 1. januára do 31. decembra nasledujúceho kalendárneho roka (§ 29b ods. 4 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 352/2005 Z. z.). Z uvedeného vyplýva, že od 1. 1. do 31. 12. 2005 na účely zákona o zdravotnom poistení sa používa minimálna mzda vo výške 6 500 Sk mesačne.
Minimálny základ pre poistenca podľa § 11 ods. 2 - t. j. pre samoplatcu podľa § 13 ods. 17 zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 352/2005 Z. z. sa rozumie minimálna mzda zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou podľa § 2 ods. 1 písm. b) až d) zákona NR SR č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov, t. j. 6 500 Sk mesačne, resp. vo výške 4 875 Sk mesačne pre poberateľa čiastočného invalidného dôchodku (t. j. od 1. 1. 2004 ide o poberateľa invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 %) alebo vo výške 3 250 Sk mesačne pre poberateľa invalidného dôchodku (t. j. od 1. 1. 2004 ide o poberateľa invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %).
Výška koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2, t. j. pre tzv. samoplatcu je 0,6315 Sk.
Výpočet koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2, t. j. pre tzv. samoplatcu :
K = (4 % x 14 365 Sk) : (14 % x 6 500 Sk) = 574,6 Sk : 910 Sk = 0,6314286 Sk, t. j. zaokrúhlene 0,6315 Sk
Výška preddavku na zdravotné poistenie pre samoplatcu podľa § 16 ods. 8 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. je najmenej v sume 575 Sk mesačne.
Výpočet výšky preddavku:
14 % x (0,6315 x 6500 Sk) = 14 % x 4 104,75 Sk = 574,665 Sk, t. j. zaokrúhlene 575 Sk
Výška koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2, t. j. pre tzv. samoplatcu - osobu so zdravotným postihnutím - poberateľa invalidného dôchodku s poklesom najviac o 70 % je tiež 0,6315 Sk.
*Výška preddavku na zdravotné poistenie pre samoplatcu - osobu so zdravotným postihnutím - (t. j. poberateľa invalidného dôchodku s poklesom najviac o 70 %) podľa § 16 ods. 8 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. je najmenej v sume 216 Sk mesačne.
Výpočet výšky preddavku podľa § 16 ods. 8 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 352/2005 Z. z.:
7 % x (0,6315 x 4 875 Sk) = 7 % x 3 078,5625 Sk = 215,49938 Sk, t. j. zaokrúhlene 216 Sk
Výška koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2, t. j. pre tzv. samoplatcu - osobu so zdravotným postihnutím - poberateľa invalidného dôchodku s poklesom o viac ako 70 % je tiež 0,6315 Sk.
**Výška preddavku na zdravotné poistenie pre samoplatcu - osobu so zdravotným postihnutím - (t. j. poberateľa invalidného dôchodku s poklesom o viac ako 70 %) podľa § 16 ods. 8 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení zákona č. 352/2005 Z. z. je najmenej v sume 144 Sk mesačne.
Výpočet výšky preddavku podľa § 16 ods. 8 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. v znení zákona č. 352/2005 Z. z.:
7 % x (0,6315 x 3 250 Sk) = 7 % x 2052,375 Sk = 143,66625 Sk, t. j. zaokrúhlene 144 Sk

Dohoda o vykonaní práce medzi zamestnancom a zamestnávateľom

Dohoda o vykonaní práce medzi žiakom SŠ alebo študentom VŠ  a zamestnávateľom

Dohoda o vykonaní práce medzi poberateľom invalidného dôchodku (ID) priznaného z dôvodu poklesu

Dohoda o vykonaní práce medzi poberateľom invalidného dôchodku (ID) priznaného z dôvodu poklesu 

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 06:55