StoryEditor

Ročné zúčtovanie preddavkov na daň

25.01.2006, 23:00

Pán Jozef mal v roku 2005 len príjmy zo závislej činnosti iba u jedného zamestnávateľa, ktorým je ABC, s. r. o. Zamestnávateľ mu vyplatil a zúčtoval za rok 2005 príjmy zo závislej činnosti a v septembri 2005 aj podiely zo zisku vytvoreného za rok 2004, aj keď nemá majetkovú účasť na spoločnosti. Počas roka mu zamestnávateľ každý mesiac odvádzal príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie v sume 150 Sk/mesiac za zamestnávateľa a v sume 300 Sk/mesiac za zamestnanca. Pri podaní žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň požiadal dodatočne o uplatnenie daňového bonusu na dieťa, ktoré sa mu narodilo 20. novembra 2005.
Zamestnávateľ zaznamenal na mzdový list zamestnanca za rok 2005 jednotlivé hodiny výkonu práce, dni dočasnej pracovnej neschopnosti, sumu náhrady príjmu pri pracovnej neschopnosti, sumy príjmov súvisiacich so závislou činnosťou, podiely zo zisku. Aký preplatok alebo nedoplatok vznikne pri vykonaní ročného zúčtovania preddavkov na daň za rok 2005?
Riešenie
Postup pri určení preplatku alebo nedoplatku na dani rozoberieme tak, že zároveň upozorníme aj na zmeny účinné od 1. januára 2006.
Pri vykonávaní záznamov na mzdový list zamestnanca vychádzal zamestnávateľ z platného legislatívneho stavu v jednotlivých obdobiach roka 2005. Zohľadnil skutočnosti, ktoré vyplývali z novely zákona o dani z príjmov účinnej od 20. júla 2005 nasledujúco:
Súčasťou základu dane na účely určenia súm preddavkov na daň zo závislej činnosti za 9/2005 sú aj vyplatené a zúčtované podiely na zisku v sume 35 000 Sk.
Novela zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 20. júla 2005 spresnila, že predmetom dane zo závislej činnosti nie sú už len tie podiely na zisku, ktoré sú vyplácané osobám podieľajúcim sa na základnom imaní platiteľa podielu, teda len osobám s majetkovou účasťou v spoločnosti (dividendy, podiely na výsledku podnikania vyplatené tichému spoločníkovi, podiely na účasti z vkladu do spoločnosti s ručením obmedzeným a ďalšie). Teda bývalé príjmy z kapitálového majetku, ktoré boli v minulosti zdaňované osobitnou sadzbou dane.
Podľa prechodného ustanovenia zákona, § 52 ods. 42, súčasne platilo, že ak sa zamestnancom (bez ich majetkovej účasti u platiteľa) v roku 2005 už vyplatili podiely na zisku, ktoré neboli v zmysle zákona zdanené do 20. júla 2005, budú sa musieť dodatočne zdaniť. Lehota bola stanovená najneskôr pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo pri podaní daňového priznania za rok 2005.
Po 20. júli 2005 bolo potrebné všetky príjmy uvedeného charakteru zdaňovať. Týkalo sa to aj príjmov zo sociálneho fondu, vyplatených zo zisku po zdanení vykázaného za rok 2004, ako aj odmien členov štatutárnych orgánov právnických osôb, ktorí dostali vyplatené za rok 2004 tantiémy a ktoré im neboli zdanené atď.
Zmena od 15. decembra 2005
Prijatím zákona č. 534/2005 Z. z. bola anulovaná zmena ustanovenia § 3 ods. 2 písm. c), vykonaná k 20. júlu 2005 v zmysle zákona č. 314/2005 Z. z., týkajúca sa podielov na zisku zamestnancov.
Opäť nebudú predmetom dane z príjmov aj podiely na zisku členov štatutárnych a dozorných orgánov obchodných spoločností alebo družstiev, a to i v prípade, ak tieto subjekty nemajú svoj podiel na základnom imaní (majetkovú účasť).
To znamená, že tantiémy (podiely na zisku členov dozornej rady a predstavenstva akciovej spoločnosti) sa opäť nebudú zdaňovať. Predmetom dane zostali podiely na zisku vyplatené obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancom bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva. Podľa zmeny § 5 ods. 7 budú však od dane oslobodené. Zrazené preddavky na daň sa týmto daňovníkom musia vrátiť najneskôr v ročnom zúčtovaní alebo v daňovom priznaní za rok 2005.
Zamestnanec požiada svojho zamestnávateľa do 15. februára 2006 o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti na základe žiadosti za zdaňovacie obdobie 2005 s tým, že okrem nároku na zníženie základu dane o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka si uplatní nárok:
-- dodatočne na daňový bonus na vyživované dieťa, pričom na preukázanie nároku priloží príslušné doklady (§ 37 zákona) a uvedie nárok, ktorý si neuplatňoval v priebehu zdaňovacieho obdobia za kalendárne mesiace november a december 2005. Vyhlási tiež, že spĺňa ustanovené podmienky (§ 11 zákona) a uplatňuje si nárok na ďalšie nezdaniteľné časti základu dane [§ 11 ods. 1 písm. c), d) a e)]:
-- zaplatené príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie [§ 11 ods. 1 písm. c) zákona], v úhrnnej výške 3 600 Sk,
-- zaplatené finančné prostriedky na účelové sporenie [§ 11 ods. 1 písm. d) zákona], o zaplatení ktorých priloží doklad v celkovej výške 0 Sk
-- zaplatené finančné prostriedky na životné poistenie [§ 11 ods. 1 písm. e) zákona], o ktorých zaplatení priloží doklad vo výške 0 Sk.
Pri vykonaní ročného zúčtovania preddavkov na daň, je potrebné zohľadniť zmenu sumy daňového bonusu a zmeny v zdaňovaní vyplatených podielov na zisku počas roka 2005.
Daňový bonus
Daňový bonus zamestnávateľ zohľadnil v sume 900 Sk (2 x 450 Sk), za mesiace november a december 2005.
S účinnosťou od 1. septembra 2005 sa zvýšil daňový bonus na každé vyživované dieťa daňovníka. Za rok 2005 to je prechodne suma 5 000 Sk/rok, pretože sa od septembra mesačný daňový bonus zvýšil zo 400 na 450 Sk.
V ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo v daňových priznaniach sa za rok 2005 počíta daňový bonus diferencovane.
-- Za kalendárne mesiace január až august vo výške 400 Sk mesačne a
-- za mesiace september až december v sume 450 Sk mesačne.
Dôležité to je v prípadoch uplatnenia daňového bonusu v pomernej sume, ak nie sú splnené podmienky na nárok za celý rok.
Zmena bonusu od 1. januára
Daňový bonus na vyživované dieťa daňovníka sa s účinnosťou od 1. januára 2006 zvyšuje. Zvýšením je kompenzované zrušenie možnosti znižovať od roku 2006 sadzbu poistného na starobné poistenie o 0,5 percenta na vyživované dieťa podľa § 131 ods. 3 zákona o sociálnom poistení.
Podľa § 33 a § 52 ods. 48 zákona o dani z príjmov platí, že daňový bonus na vyživované dieťa sa zo sumy 450 Sk/mesiac zvyšuje na 540 Sk/mesiac, čo bude predstavovať za rok 2006 sumu 6 480 Sk/rok.
Od 1. januára 2007 sa bude úmerne zvyšovať tak, ako sa zvyšuje suma životného minima, teda rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima.
Výpočet preplatku na dani
Tým, že prijatie novely zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 15. decembra 2005 anulovalo zmenu vykonanú k 20. júlu 2005, týkajúcu sa povinnosti zdaňovať podiely na zisku vyplatené zamestnancom bez majetkovej účasti na spoločnosti, vybraná daň sa týmto daňovníkom vráti ako preplatok na dani.
Z ustanovenia § 52 ods. 42 vyplýva, že ak boli podiely na zisku bez majetkovej účasti vyplatené po 1. januári 2005, z ktorých bol vybraný preddavok na daň z príjmov zo závislej činnosti do nadobudnutia novely účinnej od 15. decembra 2005, vybraná daň sa vysporiada najneskôr pri ročnom zúčtovaní alebo pri podaní daňového priznania.
Právny stav je taký, že bolo potrebné podiely za rok 2004, ktoré boli vyplatené do 15. decembra 2005, zdaniť, ale následne tieto zrazené preddavky na daň po tomto dátume vrátiť v ročnom zúčtovaní alebo na základe daňového priznania.
V tejto súvislosti je preto potrebné správne určiť zdaniteľný príjem zamestnanca za rok 2005. Základ dane, z ktorého sa vypočíta daň, sa určíme zo mzdového listu nasledovne:
-- Úhrn hrubých príjmov sa zníži o sumu náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá nie je zdaniteľným príjmom.
-- Súčet hrubého zdaniteľného príjmu a príspevkov zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje zdaniteľný príjem. Z tohto boli odvedené preddavky na daň.
-- Keďže pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň nie sú zdaniteľným príjmom vyplatené podiely na zisku, ktoré boli v čase ich vyplatenia a zúčtovania do neho zahrnuté, je potrebné zdaniteľný príjem znížiť.
Ak zamestnanec zamestnávateľa nepožiada o vykonanie ročného zúčtovania, tak zamestnávateľ je povinný podľa § 39 ods. 5 zákona o dani z príjmov za obdobie, za ktoré zamestnancovi vyplácal zdaniteľnú mzdu, mu vystaviť Potvrdenie o zúčtovaných a vyplatených príjmoch, zrazených preddavkoch a vyplatenom daňovom bonuse za rok 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 17:15