StoryEditor

Kedy budú jednotné účtovné štandardy?

03.05.2006, 00:00

Medzinárodné štandardy pre finančné vykazovanie (IFRS) a americké účtovné štandardy (US GAAP) porovnáva príručka nazvaná IFRS/US GAAP Comparison, ktorej tretie vydanie vydala spoločnosť Ernst & Young. Oba súbory štandardov sú v zásade podobné, existuje však medzi nimi veľa čiastkových rozdielov.
Vytvorenie jednotných účtovných štandardov, ktoré by mali celosvetovú platnosť a uznávali by ich všetky medzinárodné kapitálové trhy, bude podľa poradenskej spoločnosti Ernst & Young ešte dlhodobý proces. Nová príručka ukazuje, že medzi týmito súbormi štandardov stále pretrvávajú viaceré rozdiely.
Podľa Ernst & Young nie sme ďaleko od prvého významného míľnika na ceste k rovnocennosti alebo zblíženiu oboch štandardov. Americká Komisia pre burzu a cenné papiere (SEC) požaduje od zahraničných spoločností, ktoré registruje, aby v predkladaných správach porovnávali svoje účtovné závierky zostavené v súlade s IFRS s US GAAP. Tento postup však už dnes spochybňujú viaceré orgány a inštitúcie vrátane Európskej komisie, a dokonca aj samotná SEC si uvedomuje jeho problematickosť.
V apríli minulého roku vyhlásil predseda SEC William Donaldson, že SEC sa mieni vzdať tejto požiadavky a že by sa tak malo stať v najkratšom možnom termíne, "najneskôr do roku 2009".
Allister Wilson, vedúci britskej expertnej skupiny Ernst & Young pre medzinárodné finančné vykazovanie a jeden z autorov publikácie, hovorí: "Rovnocennosť účtovných štandardov je jedna vec, ich zbližovanie druhá. Zbližovanie je dlhodobý proces, ktorého výsledkom by mali byť jednotné účtovné štandardy s celosvetovou platnosťou. Rovnocennosť štandardov je okamžitá naliehavá požiadavka, ktorej predpokladom je, aby boli obidva súbory jednotné v hlavných otázkach, avšak nie aby boli úplne identické, a aby si regulačné orgány vzájomne uznávali účtovné závierky zostavené podľa ´tých druhých´ štandardov a nebolo potrebné závierky odsúhlasovať."
"Rada pre medzinárodné účtovné štandardy (International Accounting Standards Board, IASB) vydala v uplynulých dvoch rokoch niekoľko novelizovaných štandardov, a niektoré spoločnosti preto spochybňujú prínos, ktorý má odsúhlasovanie s US GAAP pre investorov," upozorňuje David Lindsell, riaditeľ sekcie Ernst & Young pre poradenské služby v oblasti IFRS. "Americká Rada pre účtovné štandardy (Financial Accounting Standards Board, FASB) pripravila návrh novej hierarchie štandardov, ktorá zahŕňa aj IFRS. Dúfame, že to bude pre SEC ďalším povzbudením, aby už odsúhlasovanie IFRS závierok nepožadovala."
IASB jednoznačne podporuje zblíženie oboch súborov štandardov. V úvode k publikácii IFRS/US GAAP Comparison jej predseda Sir David Tweedie píše: "Táto kniha ukazuje, aká veľká úloha pred nami ešte stojí, a je cenným zdrojom informácií pre spoločnosti a regulačné orgány. Hodenú rukavicu radi prijímame. Urobíme všetko pre to, aby podobné porovnávacie štúdie už v budúcnosti neboli potrebné."

IFRS/US GAAP Comparison je komplexná príručka porovnávajúca požiadavky IFRS a US GAAP, ktorú spracovala expertná skupina Ernst & Young pre finančné vykazovanie a vydáva ju v spolupráci s International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF). Táto príručka by mala byť neoceniteľným zdrojom pre investorov, finančných analytikov i regulačné orgány. Rozdiely medzi IFRS a US GAAP sú v nej prezentované prehľadne podľa jednotlivých tematických okruhov a sú doplnené odkazmi na primárne oficiálne predpisy. Podrobnejšie informácie nájdete na webových stránkach www.lexisnexis.co.uk/ifrs alebo www.ey.com/ifrs.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 16:05