StoryEditor

Niektoré typické uzávierkové účtovné postupy (4)

21.02.2006, 23:00

Ing. Tatjana Pecháčová
Odpisy hmotného a nehmotného majetku
Daňové odpisy sa uvádzajú v jednej položke, ktorá je súčtom daňových odpisov uvedených v plánoch daňových odpisov na jednotlivých účtoch v knihách dlhodobého hmotného a nehmotného majetku. Súčet sa znižuje o odpisy, ktoré daňovník v danom účtovnom a zdaňovacom období neuplatňuje. Táto uzávierková účtovná operácia sa zaraďuje do položky druhového členenia "prevádzková réžia".
Zostatková cena hmotného a nehmotného majetku
Zákon o dani z príjmov dáva daňovníkovi možnosť uplatniť ako daňový výdavok zostatkovú cenu hmotného a nehmotného majetku pri jeho vyradení predajom alebo likvidáciou. Zostatková cena hmotného majetku sa uplatní ako daňový výdavok a výsledok hospodárenia sa upraví uzávierkovou operáciou aj v prípade škody a to v celej výške v prípade nezavinenej škody alebo do výšky náhrad zahrnutých do základu dane vrátane prijatých úhrad z predaja vyradeného majetku. Táto uzávierková účtovná operácia sa zaraďuje do položky druhového členenia "prevádzková réžia" -- ide o obdobný výdavok ako je odpis.
Investičný majetok vytvorený vlastnou činnosťou
Ak sa výdavky na materiál, mzdy, služby a réžiu súvisiace s vytvorením dlhodobého majetku už v priebehu účtovného obdobia zatrieďovali do položky druhového členenia "výdavky, ktoré neovplyvňujú základ dane z príjmov", nie je potrebné uzávierkovou účtovnou operáciou výsledok hospodárenia upravovať. Ak sa však na vytvorenie hmotného majetku použili prostriedky z bežnej prevádzky, je potrebné príslušnú časť uplatnených daňových výdavkov stornovať, pretože výdavky na vytvorený dlhodobý majetok sa uplatnia postupne vo forme odpisov. V záujme vyjadrenia správnej štruktúry príjmov a výdavkov je výstižnejšie, keď sa táto uzávierková účtovná operácia zapíše ako storno výdavkov do príslušných položiek druhového členenia podľa podielu jednotlivých priamych nákladov na obstarávacej cene vytvoreného hmotného majetku.
Niektoré operácie platiteľa DPH
Osobitné uzávierkové účtovné operácie vytvára platiteľ DPH pri zaregistrovaní alebo pri zrušení registrácie a pri úhradách dane na vstupe, kde nie je nárok na odpočet. Pri ich vyčíslení sa vychádza z aktuálneho znenia zákona o dani z pridanej hodnoty a zákona o dani z príjmov.
Aktualizácia rezerv
V rámci uzávierkových prác uvažuje účtovná jednotka v roku 2005 obvykle už len o vysporiadaní vytvorených rezerv na opravu hmotného majetku. Z revízie môže vyplynúť nutnosť ich zníženia, zrušenia nepoužitého zvyšku alebo zrušenia celej rezervy. Zrušenie alebo zníženie rezervy sa zapíše ako storno výdavkov a zatriedi sa do položky druhového členenia "prevádzková réžia".
Časové rozlíšenie nájomného
Medzi uzávierkové účtovné operácie patrí ďalej časovo rozlíšené nájomné, platené fyzickej osobe. Platba nájomného sa v priebehu roka účtuje ako výdavok, ktorý neovplyvňuje základ dane, príslušná časť prislúchajúca na zdaňovacie obdobie sa uplatní ako daňový výdavok v uzávierkových účtovných operáciách.
Výdavky pred začatím činnosti
Osobitné uzávierkové účtovné operácie môže vytvoriť podnikateľ v období, v ktorom začal svoju činnosť. Ak do podnikania vložil vecný vklad vo forme zásob, ktoré obstaral v kalendárnom roku, ktorý predchádzal roku začatia činnosti, môže si vynaložené sumy na ich obstaranie uplatniť ako daňový výdavok v roku začatia činnosti. Podobne postupuje pri výdavkoch súvisiacich so zriadením účtovnej jednotky (rozličné poplatky, úradné výdavky, cestovné, mzdy a pod.), ktorých ocenenie je 50 000 Sk a nižšie. Vecný vklad zásob sa zaradí do položky druhového členenia "nákup materiálu" alebo "nákup tovaru", zriaďovacie výdavky väčšinou do položky druhového členenia "prevádzková réžia" prípadne
"mzdy" a "príspevky do fondov".
Storná výdavkov
Osobitnú skupinu uzávierkových účtovných operácií tvoria storná výdavkov na obstaranie zásob, ktoré neslúžili na dosiahnutie príjmov (vlastník ich použil na osobnú spotrebu alebo daroval, úbytok nastal v dôsledku manka alebo škody) a storná všetkých ďalších výdavkov nesúvisiacich so zabezpečením zdaniteľného príjmu. Sem patrí aj pomerná časť výdavkov na prevádzku a údržbu majetku používaného sčasti na účely podnikania a sčasti na súkromné účely (najmä osobné motorové vozidlá, ale aj budovy, niektoré zariadenia a pod.). Storná sa zaraďujú do príslušnej položky druhového členenia zápornými číslami (znižujú výdavky, teda zvyšujú základ dane).
Rozdelenie príjmov a výdavkov na iných daňovníkov
Pri podnikaní fyzických osôb sa vyskytujú prípady spoločného využívania majetku alebo spoločného dosahovania príjmov a vynakladania výdavkov. Je to v prípadoch, keď sa na podnikanie využíva majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ktorí obaja podnikajú alebo sa podniká na základe zmluvy o združení bez právnej subjektivity. V týchto prípadoch účtuje v priebehu účtovného obdobia príjmy a výdavky jeden z daňovníkov, po ročnom vyúčtovaní a rozdelení podielov na ostatných daňovníkov ponechá vo svojom účtovníctve len príjmy a výdavky vo výške na neho pripadajúcej, ostatné stornuje osobitnými uzávierkovými účtovnými operáciami. Ostatní účastníci zase vo svojom účtovníctve uzávierkovými účtovnými operáciami upravia svoj výsledok hospodárenia na hodnotu základu dane z príjmov v súlade so zákonom o dani z príjmov.
Zúčtovanie preddavkov
Prijaté alebo poskytnuté preddavky sa zahrnú do základu dane v období, v ktorom došlo k splneniu dodávky tovaru, služby alebo iných plnení zápisom uzávierkovej účtovnej operácie na základe zoznamu, vytvoreného pri revízii knihy pohľadávok a knihy záväzkov.
Menej obvyklé prípady
Zákon o dani z príjmov upravuje aj ďalšie prípady, ktoré -- ak sa v praxi podnikateľa vyskytnú -- vyžadujú úpravu výsledku hospodárenia na úroveň základu dane z príjmov uzávierkovými účtovnými operáciami. Na ilustráciu možno uviesť odpustenie dlhu, postúpenie pohľadávky alebo vklad pohľadávky do obchodnej spoločnosti, uplatnenie škody, zúčtovanie dotácie a iné.
Výkaz o príjmoch a výdavkoch
Po zaúčtovaní uzávierkových účtovných operácií možno definitívne uzavrieť daňovo-analytickú časť peňažného denníka súčtami jednotlivých položiek druhového členenia. Výkaz obsahuje okrem prvotných hodnôt aj medzisúčty a kontrolné súčty. Programy na automatizované spracovanie jednoduchého účtovníctva majú obvykle aj funkciu automatizovaného spracovania podkladov na zostavenie výkazu o príjmoch a výdavkoch. Automatizované vyplňovanie výkazu, tvorbu druhotných údajov a tlač do predpísaného formulára zabezpečuje aj program na internetovej stránke Daňového riaditeľstva SR (www.drsr.sk).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 08:33