StoryEditor

Ako účtovať niektoré výdavky podnikateľa

21.02.2006, 23:00

Ing. Tatjana Pecháčová
Podnikateľ pri svojej činnosti produkuje výkony -- vyrába výrobky, poskytuje služby, obstaráva a predáva tovar. Vytvára rozličné veci a služby, ak ich speňaží, má príjmy.
Na druhej strane potrebuje nakúpiť materiál alebo tovar, zaplatiť energie, kúpiť alebo prenajať priestory, udržiavať ich, obstarať a prevádzkovať rozličné stroje, nástroje, zariadenia, motorové vozidlá, kancelársku techniku. Za nadobudnuté prostriedky musí zaplatiť. Tak mu vznikajú výdavky.
Daňou z príjmov zdaňuje štát čistý efekt z podnikania, teda rozdiel príjmov a výdavkov. Na posúdenie výšky dane sa zohľadňujú príjmy a uznávajú sa také výdavky, ktoré boli na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie týchto príjmov vynaložené (daňové výdavky).
Podnikateľ pri svojej činnosti narába s obchodným majetkom. Individuálny podnikateľ -- fyzická osoba, má však okrem obchodného aj svoj osobný majetok, ktorý využíva len pre svoje potreby a potreby svojej rodiny. Ak podniká v osobitných priestoroch, kde je aj inventár potrebný na podnikateľskú činnosť, obvykle nebývajú problémy s oddelením obchodného a osobného majetku a v súvislosti s tým aj s výdavkami na jeho nadobudnutie, spotrebu, prevádzku a údržbu.
Malí podnikatelia často niektoré veci vyžívajú aj na podnikateľskú činnosť, aj na osobnú potrebu. Môže to byť napríklad rodinný dom s obytnou časťou a dielňou, alebo byt, ktorého časť sa používa ako kancelária. V takýchto priestoroch je obvykle spoločné vykurovanie, osvetlenie, prívod vody, je tam zavedený telefón, ktorý sa používa na súkromné i podnikové hovory.
Ak má podnikateľ len jeden mobilný telefón, je takmer nemožné zdôvodniť, že ho používa len na podnikové hovory. Podobne počítač, umiestnený v kancelárii, ktorá je súčasťou bytu, používajú počítač okrem podnikateľa zrejme aj príslušníci jeho rodiny. Najčastejší prípad takéhoto dvojakého využívania je osobný automobil, či už je súčasťou obchodného majetku a odpisuje sa alebo ide o tzv. vlastné motorové vozidlo, pri ktorom podnikateľ uplatňuje základnú náhradu ("kilometrovné").
Zákon o dani z príjmov osobitne nerieši takéto konkrétne situácie. Uplatňuje sa všeobecná zásada, že základ dane nemôže znížiť výdavok na osobnú potrebu podnikateľa a na druhej strane ho znižuje výdavok, ktorý viedol k zdaniteľnému príjmu.
Výdavky, ktoré súvisia čiastočne s podnikaním a čiastočne na osobnú potrebu, je potrebné rozdeliť. V praxi sa zaužívali a pri daňových kontrolách sa obvykle uznávajú niektoré relatívne objektívne kritériá.

Výdavky na podnikanie a osobnú potrebu

Podnikáte v rodinnom dome či byte?
Pri priestoroch rodinného domu alebo bytu, ktorý je zaradený do obchodného majetku, je možné odpisy a výdavky na údržbu rozdeliť podľa podielu na využívanej ploche. Ak ide o prenajaté priestory, možno takto deliť aj nájomné.
Pri výdavkoch na osvetlenie, vykurovanie, spotrebu vody je užitočné zohľadniť charakter podnikania. Ak ide napríklad pri podnikateľskej činnosti o kanceláriu alebo predajňu, možno predpokladať, že na spotrebe sa tieto priestory podieľajú rovnomerne. Ak by však išlo napríklad o dielňu s väčšou spotrebou energie na pohon strojov alebo kaderníctvo či práčovňu s väčšou spotrebou vody, je vhodnejšie zabezpečiť pre prevádzkové priestory osobitný elektromer alebo vodomer.

Ako s telefónom
Pre rozdelenie výdavkov za použitie pevnej telefónnej linky alebo mobilného telefónu je najspoľahlivejšie zabezpečiť u operátora prílohu k faktúre so zoznamom uskutočnených hovorov a v ňom vyznačiť hovory uskutočnené v súvislosti s podnikaním. Výdavok na internet sa bude posudzovať vzhľadom na charakter činnosti. Vyššie výdavky ľahšie obháji napríklad publicista, ktorý sústavne musí sledovať dianie vo vymedzenej oblasti a na druhej strane, napríklad u opravára obuvi, sa bude predpokladať minimálne využitie takejto komunikácie na podnikové účely.

Auto
Na sledovanie prevádzky auta a spotreby pohonných látok sa všeobecne využíva evidencia o jazdách. Podľa podielu kilometrov najazdených v súvislosti s podnikaním a kilometrov najazdených pri súkromných cestách možno rozdeliť výdavky na odpisy, pri prenajatom vozidle nájomné (úroky), spotrebu pohonných látok, povinné i havarijné poistenie, výdavky na údržbu, opravy. Výnimkou je cestná daň, ktorá sa uznáva v celej výške za daňový výdavok, lebo majiteľ vozidla ju platí len preto, že vozidlo používa na podnikanie.

Iné výdavky
Výnimočne je potrebné deliť aj iné druhy výdavkov. Napríklad pri nákupe pre podnik v supermarkete podnikateľ nakúpil niektorý tovar aj na osobnú potrebu a o nákupe má jeden doklad. V tom prípade je potrebné príslušné položky vo faktúre vyznačiť a ako daňový výdavok uplatniť len tie položky, ktoré súvisia s podnikaním.
Delenie výdavkov, ktoré boli vynaložené len sčasti na podnikanie, sa v jednoduchom účtovníctve vyjadruje pri ich daňovom zaradení v peňažnom denníku. Niektoré výdavky možno takto zaraďovať už v priebehu roka.
Napríklad výdavky súvisiace so spoločnými priestormi, ktoré sa delia podľa využitej výmery, je možné už pri bežnom účtovaní deliť na časť na podnikanie ("prevádzková réžia") a na časť na osobnú potrebu ("výdavky, ktoré neovplyvňujú základ dane"). Podobne možno už v počas roka deliť výdavky na pevnú telefónnu linku a mobilný telefón.
Výdavky spojené s prevádzkou a údržbou auta možno rozdeliť až po uplynutí roka. Z evidencie jázd sa určí podiel najazdených kilometrov v záujme podnikania napríklad v percentách a podľa tohto kľúča sa potom stanoví príslušný podiel na odpisoch, poistnom, pohonných látkach, údržbe a opravách.
V jednoduchom účtovníctve sa výdavky súvisiace z motorovým vozidlom v priebehu roka zaraďujú ako výdavky, ktoré neovplyvňujú základ dane a pri uzávierke sa ich príslušná časť uplatní ako daňový výdavok v rámci uzávierkových účtovných operácií.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 09:21